Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Meld u nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

       

MAGAZINE

Solids Processing 2014-4 16-09-2014
Blader door de digitale editie van het complete magazine
Solids Processing 2014-4
Vakbeurs Industrial Processing, Proces Innovatie Prijs; Verpakkingslijnen voor bulkopslag; Inline vochtmeter; Klinkenberg Zaanstad; Bakkersland; Graansloot; PowTech 2014, etc

Verschenen: 16-09-2014
column Henk  Klein  Gunnewiek Nieuw of   vernieuwd?
column Henk Klein Gunnewiek
Nieuw of vernieuwd? In bijna alle persberichten die ik krijg van leveranciers staat wel het woordje ‘nieuw’ of ‘vernieuwd’. En, waar het gaat om een nieuw product, moet ik dan heel vaak constateren dat het toch niet om een ‘uniek’ product gaat of een uitvinding waarvan ik diep onder de indruk ben. Heel vaak gaat het om verbeteringen in bestaande producten of een nieuwe variant ervan. Echt nieuw is er in onze sector maar weinig. Dat is ook niet erg; het is veel belangrijker of het voor u relevant is. Misschien is die nieuwe variant nu wél voor u van belang. Dan is het voor u wél nieuw. Daarom blijft het ook belangrijk om beurzen te bezoeken en vakbladen te lezen.
pagina 3
Oostvogels Logistics investeert in negen nieuwe silo’s en verpakkingsmachines Bulkopslag dichter bij de klant
Oostvogels Logistics investeert in negen nieuwe silo’s en verpakkingsmachines
Bulkopslag dichter bij de klant De transportsector maakt barre tijden door, maar Oostvogels Logistics, gespecialiseerd in transport en logistiek, scoort desondanks jaarlijks forse omzetstijgingen. De vestiging in Meer behaalde in vijf jaar tijd zelfs een omzetverdubbeling. De ene na de andere investering of overname volgde. Frank Oostvogels signaleerde bovendien een toenemende vraag naar bulkopslag dichter bij de klant. “Dat deed ons in 2013 besluiten tot de aanschaf van negen nieuwe silo’s en nieuwe verpakkingsmachines.” Een jaar later worden alle silo’s volledig benut.
pagina 18
Compleet nieuwe productiehal en uitbreiding kantoor Klinkenberg is klaar voor de toekomst
Compleet nieuwe productiehal en uitbreiding kantoor
Klinkenberg is klaar voor de toekomst In 2005 nam Mario de Graaff samen met compagnon Marco Kruidenberg het 140 jaar oude bedrijf Klinkenberg over. Na het topjaar 2008 kwam de dip in 2009. De afgelopen jaren trok de vraag weer enorm aan en omdat de financiële reserves van het bedrijf ook tijdens de crisis niet hoefden te worden aangesproken, was er ruimte voor uitbreiding en modernisering. Zo is er een compleet nieuwe productiehal verrezen en is de kantoorruimte uitgebreid. Dat was geen overbodige luxe, vertelt De Graaff.
pagina 26
Met MES grip op de keten, van grondstof tot brood in het schap Twee miljoen broden per dag
Met MES grip op de keten, van grondstof tot brood in het schap
Twee miljoen broden per dag Vanuit achttien industriële bakkerijen in Nederland levert Bakkersland dagelijks maar liefst twee miljoen broden in vele variëteiten aan retailers. 40 procent van de kostprijs wordt bepaald door de grondstoffen, dus men wil niet meer verbruiken dan nodig is. Daarom begon Bakkersland met de implementatie van een Manufacturing Execution System (MES). Dit is een softwarelaag tussen de Enterprise Resource Planning (ERP) en de machinebesturing die procesinformatie verzamelt, beheert en doorsluist.
pagina 30
Graansloot rondt tweede fase uitbreiding af: op- en overslagcapaciteit naar 250.000 ton Vooruitziende blik leidt tot efficiënt XL-opslagbedrijf
Graansloot rondt tweede fase uitbreiding af: op- en overslagcapaciteit naar 250.000 ton
Vooruitziende blik leidt tot efficiënt XL-opslagbedrijf Op het enorme terrein in Kampen heeft Graansloot haar opslagcapaciteit voor agrarische producten verdubbeld van 130.000 tot maar liefst 250.000 ton. Niet alleen inspelen op zoveel mogelijk klantwensen, maar vooral ook het realiseren van zo efficiënt mogelijke processen was de gedachte hierachter. Een belangrijke rol speelt het alom aanwezige innovatieve systeem van bandtransporteurs, ontworpen en uitgevoerd door Jansen & Heuning, dat is geschikt voor in- én uitgaande ladingen. “Het draait in onze wereld om een zo laag mogelijke kostprijs”, motiveert ondernemer Bert Weever de investeringen.
pagina 34
Ofichem overleeft dankzij investeringen in strenge GMP-eisen Van chemisch naar modern farmaceutisch bedrijf
Ofichem overleeft dankzij investeringen in strenge GMP-eisen
Van chemisch naar modern farmaceutisch bedrijf De in 2005 geïntroduceerde GMP-richtlijnen voor fabrikanten van actieve farmaceutische ingrediënten (API’s) betekende de genadeklap voor veel sectorgenoten. Voor menigeen bleken de overheidseisen te zwaar. Maar het relatief kleine Ofichem uit Ter Apel toonde moed. Vanaf 2006 voerde men verandering na verandering door. De ene investering in productiefaciliteiten volgde pijlsnel op de andere. Recent kwam daar een nieuwe doseerunit met maalsysteem bij. “We hebben ons ontwikkeld van een chemisch naar een modern farmaceutisch bedrijf”, vertelt een trotste Remco Vree Egberts, R&D Manager bij Ofichem.
pagina 50
‘Binnenstebuiten’ filterzakken en een BFM-manchet Stof van kalkblus proces de baas
‘Binnenstebuiten’ filterzakken en een BFM-manchet
Stof van kalkblus proces de baas De vestiging Gouda van de Belgische kalkproducent Carmeuse is verantwoordelijk voor het kalkblusproces waarmee de laatste stap richting kalkhydraat wordt gezet. Dat proces is niet explosief, maar wel stoffig. Theo Wagemaker, hoofd productie in Gouda, kreeg steeds meer problemen met de kwaliteit van de zakken in het filter, waardoor deze regelmatig vervangen moesten worden. Een jaar na het in gebruik nemen van een door een andere leverancier aangedragen oplossing, verloopt de afzuiging van het blusproces goed en gaan de zakken veel langer mee.
pagina 54
Vernuftig stukje meetapparatuur maakt overdroging over bodig Reuzenstap in ter ugdringen energieverbruik bij ENCI
Vernuftig stukje meetapparatuur maakt overdroging over bodig
Reuzenstap in ter ugdringen energieverbruik bij ENCI Dat huishoudens bewust met energie omgaan, is een goede zaak, maar de grootste energiewinst valt te behalen door industriële verbruikers. Met de komst van een enorme WKKinstallatie en gasturbine van 5,1 megawatt voor het drogen van hoogovencement is het energieverbruik bij ENCI in Rotterdam met maar liefst 15 procent gedaald. Een jarenlange zoektocht ging hieraan vooraf. Het ei van Columbus bleek een systeem dat midden in de cementmassa de exacte temperatuur meet, waardoor het droogproces veel beter kan worden beheerst. Systeembeheerder Jan van Rij: “We besparen zo honderdduizenden kubieke meters gas per jaar. Daarnaast zijn we trots op onze milieubijdrage.”
pagina 58
Kwaliteit en service moeten op één staan’ Gouden handen bij Walcon Renswoude
Kwaliteit en service moeten op één staan’
Gouden handen bij Walcon Renswoude Walcon Renswoude ontwikkelt, bouwt en monteert silo’s, trechters, staalconstructies, transportschroeven en transportbanden voor de op- en overslag van droge stoffen. Het bedrijf loopt volgens Harry Leijenhorst onder andere zo goed omdat alle mensen om hem heen veel ervaring hebben en het nodige plezier in hun werk
pagina 62
Solids Q&A: vraag het de redactie Sluizen vervangen
Solids Q&A: vraag het de redactie
Sluizen vervangen We krijgen op de redactie regelmatig vragen binnen van lezers, die we dan aan één of meerdere experts voorleggen ter beantwoording. In deze rubriek willen we dat graag met u delen. Hebt u ook een vraag of wilt u uw probleem voorleggen aan een expert? Mail ons dan, bij voorkeur met foto’s, op redactie@solidsprocessing.nl.
pagina 66
Frans Bakker van Dinnissen Process Technology over 25 jaar stortgoedtechnologie ‘De maakindustrie is springlevend’
Frans Bakker van Dinnissen Process Technology over 25 jaar stortgoedtechnologie
‘De maakindustrie is springlevend’ Frans Bakker begon als proces engineer in de cacaoindustrie. Inmiddels is hij mede-eigenaar bij Dinnissen Process Technology, verantwoordelijk voor het commerciële gedeelte binnen het bedrijf en bovendien bestuurslid bij de Machevo & Bulk Vereniging. Aan de lezers van Solids Processing vertelt hij wat er bleef en wat er veranderde de laatste 25 jaar in stortgoedland.
pagina 70
Mondo Minerals verdubbelt capaciteit talkpoederopslag met veertien polyester silo’s Basismarkt voor talk zakt in, toch geïnvesteerd
Mondo Minerals verdubbelt capaciteit talkpoederopslag met veertien polyester silo’s
Basismarkt voor talk zakt in, toch geïnvesteerd De talkpoederafzet aan de papierindustrie neemt al jaren af. Daarom legt Mondo Minerals zich steeds meer toe op talkproductie voor plastic, verf, keramiek en cosmetica. De op één na grootste talkproducent ter wereld vertrouwt op nieuwe marktsegmenten, waarbij kwaliteit en innoverend vermogen het verschil moeten maken. Daarom stelde het bedrijf een indrukwekkend investeringsprogramma op, waar opslag een belangrijk onderdeel van uitmaakt. Maar liefst veertien nieuwe polyester silo’s, met een doorsnede tot wel zes meter, verrijken inmiddels het opslagterrein in Amsterdam.
pagina 72
Lindor verwerft meerderheid in Winkworth Machinery Win-winsituatie in mixingland
Lindor verwerft meerderheid in Winkworth Machinery
Win-winsituatie in mixingland Eind 2013 verwierf eigenaar en algemeen directeur Bastiaan Soeteman van Lindor een meerderheidsbelang in Winkworth Machinery, de grootste producent van industriële mengers in Groot-Brittannië. De hoogste tijd dus om te vragen naar zijn beweegredenen hiertoe, en ook naar die van Winkworth. Dat laatste vragen we aan Grant Jamieson, die medeaandeelhouder en directeur van Winkworth blijft. Bovendien had Winkworth al een vertegenwoordiging in Nederland en België, E&R, dus ook Etienne Esseveld, eigenaar en directeur van dit bedrijf, schuift aan.
pagina 76
Gescheiden lijnen voor gluten en zetmeel binnen één installatie Hygiënisch ontwerp moet contaminatie voorkomen
Gescheiden lijnen voor gluten en zetmeel binnen één installatie
Hygiënisch ontwerp moet contaminatie voorkomen Een toonaangevend logistiek bedrijf in de voedingsindustrie wenste twee volledig gescheiden hygiënische lijnen voor het opslaan, transporteren, zeven en verpakken van zetmeel en gluten. De scheiding is belangrijk voor het voorkomen van contaminatie tussen deze twee. Gluten kan, in tegenstelling tot zetmeel, tot een allergische reactie leiden. Naast de hygiënische aspecten werd bij het ontwerp van de installatie ook rekening gehouden met de specifieke fysische eigenschappen van de producten.
pagina 78
Transparantie en energiezuinige maatregelen leiden tot lager elektriciteitsverbruik Miljoenenbesparing bij Bayer  MaterialScience
Transparantie en energiezuinige maatregelen leiden tot lager elektriciteitsverbruik
Miljoenenbesparing bij Bayer MaterialScience Kunststofproducent Bayer MaterialScience heeft in de toekomst veel minder energie nodig voor het productieproces. Dit is het gevolg van een zelfontwikkeld energiemanagementsysteem, waarvan de introductie nu is afgerond. Het systeem optimaliseert de specifieke energieconsumptie van de productieplants. Door middel van intensieve controle wordt het verbruik teruggebracht met gemiddeld 10 procent. Bijkomend voordeel is een aanzienlijke daling van de CO2-emissie. Het systeem, dat de naam Structese heeft gekregen, is ook in licentie beschikbaar voor andere bedrijven.
pagina 80
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenInloggen controlpanel