Een compacte stapelrobot op maat voor diervoeders

icon.highlightedarticle.dark Robots en cobots
10 oktober 2023
Stapelrobot
Stapelrobot | Foto: Ausloos Verpakkingstechniek

Ausloos ontwierp een compacte, op maat gemaakte stapelrobot voor Raiffeisen Lübbecker Land AG om efficiënt granen en voer te verpakken.

Nood aan meer automatisatie in uw palletiseerproces, maar voldoen standaardmachines niet aan uw wensen? Bij Ausloos kan u terecht voor oplossingen op maat van uw product, processen en beschikbare ruimte. Ontdek hoe ze dit deden voor de Duitse firma Raiffeisen Lübbecker Land AG.

Te weinig personeel? Stapelrobot

Het Duitse bedrijf Raiffeisen Lübbecker Land AG is op verschillende manieren actief in de landbouwsector. Eén van hun activiteiten is het verpakken van granen en mengvoeders voor dieren. De laatste tijd ervaarden ze moeilijkheden bij het vinden van personeel, dus beslisten ze een nieuwe stapelrobot aan te kopen.

Al snel liepen ze aan tegen het feit dat de plaats die ze hiervoor ter beschikking hadden heel beperkt was. Ze hadden dus nood aan een compacte installatie op maat.

Geautomatiseerde, compacte stapelrobot

In het verleden werden de zakken diervoeders met de hand aangestoken en gesloten. De zakken in verschillende gewichten en groottes werden allemaal gestapeld op Europallets. Raiffeisen Lübbecker Land AG had dus nood aan een geautomatiseerde stapelrobot om alle zakken nauwkeuring te stapelen. De machine moest bovendien ook zo compact mogelijk zijn en dus zo weinig mogelijk plaats innemen in de fabriek.

Ausloos tekenden verschillende plannen uit om te bepalen hoe en waar ze de stapelrobot zouden plaatsen. Idealiter vlak bij een bestaande verpakkingsmachine. Van alle kandidaten die een voorstel uitwerkten, waren wij de enige die een compacte en kwalitatieve oplossing op maat aanreikte.

Winner 400 robotpalletiser

Ausloos plaatste een Winner 400 robotpalletiser op de vloer, met een compacte uitwerking op maat. Om ervoor te zorgen dat de machine in de ruimte zou passen, maakten we hem minder hoog en met een kortere arm.

Vroeger waren er heel wat operatoren nodig in het verpakkingsproces, nu nog maar één. Deze persoon hoeft enkel de zakken aan te steken. Vervolgens rollen de zakken over de transportbanden, worden ze achtereenvolgens:

  • automatisch afgesloten
  • afgevoerd naar de robot
  • gecentreerd
  • platgedrukt
  • gestapeld

Tijdens het project kwam ook de vraag of Ausloos een nieuwe sluitlijn bij de bestaande afzakinstallatie konden toevoegen. Ausloos installeerde een Technipes LCNT-sluitlijn waarbij de operator de zak lichtjes strekt en begeleidt naar de invoerkettingen. De zak wordt daarna automatisch genaaid en afgevoerd naar de stapelaar.

Ontdek meer over de realisatieicon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Een compacte stapelrobot op maat voor diervoeders

Ausloos Verpakkingstechniek bvba

Ausloos Verpakkingstechniek levert verpakkingsmachines voor het afwegen en verpakken van poeders en granulaten in zakken, palletiseren en pallethandling. Afzakinstallaties voor openmond- en ventielzakken, FFS installaties voor vlakfolie en buisfolie. Palletiseermachines... Lees meer