Modificatie Nautamengers duurzamer dan nieuwbouw

icon.highlightedarticle.dark Mengen
381 bekeken Laatste wijziging: 16 juli 2024
Heilig Mixing Technology reviseerde de Nautamengers bij Perstorp Waspik. Monteurs verplaatsten de aandrijving naar de bovenzijde van de menger
Heilig Mixing Technology reviseerde de Nautamengers bij Perstorp Waspik. Monteurs verplaatsten de aandrijving naar de bovenzijde van de menger | Foto: Heilig Mixing Technology

Perstorp Waspik heeft de aandrijving van twee Nautamengers 180° gedraaid om de uptime van zijn veevoeder­additievenlijn te verhogen. Met het oog op duurzaamheid koos het bedrijf bewust voor een retrofit en niet voor de aanschaf van een nieuwe of gebruikte menger.

Veel installaties bij producent van veevoeder-additieven Perstorp in Waspik zijn al tientallen jaren oud. Onderhoud en investeringen in nieuwbouw en renovatie staan dan ook hoog op de agenda van Patrick van Loon, continuous improvement & technology manager.

“Regelmatig moeten we bepalen of het nog rendabel is om iets te herstellen, of dat we moeten investeren in vervanging of nieuwbouw. Daarvoor doe ik vaak een beroep op specialisten.

We zoeken in de procesvoering rondom onze producten naar de sweet spot voor vervanging. Als vervanging nog niet echt nodig is, proberen we uit duurzaamheidsoverwegingen om apparatuur aan te laten passen.”

Retrofit vs. nieuwbouw

  • Betrouwbare installatie
  • Minder werk
  • Lagere kosten
  • Kortere doorlooptijd
  • Minder materiaalverbruik
  • Lagere CO2-uitstoot

Effectief driedimensionaal mengproces

Een voorbeeld van zo’n keuze is de modificatie van twee Nautamengers. “Het zijn conische mengers; een soort puntzakken waarin we een vaste stof mengen met bepaalde ingrediënten”, legt Van Loon uit.

“Daarvoor gebruiken we meer dan veertig verschillende recepten, met een brede range aan doseerprofielen en eigenschappen van de te mengen stoffen.”

In een Nautamenger draait de roterende mengschroef zelf ook, langs de wand van de ketel. Dat zorgt voor een effectief driedimensionaal mengproces.

Wrijving, slijtage en lekkage

Het mengprincipe is wel gevoelig voor storingen in de techniek. “Bij deze twee mengers zat de aandrijving onderin. Omdat die vaste stof een beetje zoals zand schuurt, zorgde dat voor veel wrijving, slijtage en lekkage, met als gevolg stilstand in de productie.

Daarom wilden we de aandrijving 180 graden draaien zodat die boven in de menger kwam te zitten. Daarover zijn we in gesprek gegaan met Heilig Mixing Technology, want Nautamengers is een van hun specialismen. Zij onderhouden ook onze andere Nautamengers.”

Bij de retrofit zijn de mengers voorzien van nieuwe uitlopen
Bij de retrofit zijn de mengers voorzien van nieuwe uitlopen | foto:Heilig Mixing Technology

Aandrijftechniek

Samen kwamen de bedrijven tot een nieuwe aanpak voor de aandrijftechniek, vertelt Van Loon.

“Heilig Mixing Technology heeft de oude aandrijving verwijderd, de onderkant van de menger daarop aangepast en vervolgens een nieuwe aandrijving, compleet met ondersteunende balken, boven in de menger geplaatst.

Dat hebben ze voor de twee identieke mengers gedaan. De buitenste schil, zeg maar de puntzak, is hetzelfde gebleven, net als het besturingssysteem.”

Minder stilstand

De gemodificeerde mengers werden eind 2022 opgeleverd en draaien sindsdien naar volle tevredenheid, meldt Van Loon.

“We hebben meer controle over ons proces en de betrouwbaarheid is omhooggegaan; we hebben geen breakdowns meer. We kunnen nu rustig het onderhoud plannen, zonder dat we worden verrast door stilstand.

De kwaliteit van de dosering is ook echt verbeterd. Afhankelijk van de grondstoffen, bijvoorbeeld hoe viskeus of warm ze zijn, kunnen we procesparameters aanpassen en daarmee onze kwaliteit veel beter borgen.”

“Als vervanging nog niet echt nodig is, ­proberen we uit duurzaamheidsoverwegingen om ­apparatuur aan te laten passen”
Patrick van Loon, Perstorp

Tweedehands of nieuw

Het werd dus een beperkte modificatie, een retrofit. Er waren ook andere opties, aldus Van Loon, maar een retrofit was de duurzaamste keuze.

“Op de tweedehandsmarkt zijn voldoende Nauta-mengers te vinden. Stel dat we de bestaande mengers één op één hadden vervangen, door tweedehandse of nieuwe mengers.

Dat was van een totaal andere orde geweest dan wat we nu hebben gedaan. We hadden dan grote vrachtwagens voor het transport nodig gehad, in plaats van een aanhanger voor de aandrijvingen.

Het plaatsen had dan met hijskranen gemoeten en daarvoor hadden we eerst nog het dak moeten openslijpen. Daarmee hadden we een heel ander concept gehad, met veel meer verbruik van materialen en energie, en veel meer CO2-uitstoot. Terwijl het eindresultaat hetzelfde was geweest.”

Expertise en ervaring

Heilig Mixing Technology laat natuurlijk graag zien wat het met de nieuwste technologie kan, maar vindt duurzaamheid ook belangrijk en werkte daarom graag mee aan de retrofit. Van Loon is blij met deze opstelling van de leverancier:

“Dit project laat zien dat je niet altijd voor het nieuwste van het nieuwste hoeft te gaan, maar dat je ook de bestaande situatie kunt moderniseren en optimaliseren om weer een betrouwbare installatie te krijgen. Heilig dacht echt met ons mee en heeft hun expertise en ervaring met nieuwbouw ingezet voor deze retrofit.”

First time right

“We zijn heel duidelijk naar elkaar geweest over wat wij wilden ontvangen en zij konden leveren. Daardoor konden zij het werk in één keer uitvoeren en was de installatie meteen weer operationeel.

Er zat geen extra downtime of uitloop in het project. We merken een groot verschil met de oude situatie. Voorheen hadden we gemiddeld elke zes tot negen maanden een breakdown, voortaan komt Heilig één keer per jaar voor onderhoud, gepland. Deze retrofit is echt ‘first time right’.”

Heilig Mixing -Technology

Heilig Mixing Technology biedt mengtechnische oplossingen voor diverse industriële markten, met name de voedingsindustrie. Het bedrijf is onderdeel van Heilig Group, een bundeling van bedrijven die zich richten op totaaloplossingen voor productie-installaties:

  • ontwikkeling
  • engineering
  • fabricage
  • montage
  • implementatie
  • reparatie
  • onderhoud.

De groep richt zich vooral op:

  • recycling
  • afvalverwerking
  • bulkgoedverwerking
  • houtverwerking
  • industriële mengtechniek
  • installatietechniek
  • warmtewisselaars

Profile picture of dr.ir. Hans van Eerden

Geschreven door dr.ir. Hans van Eerden

Lees meer van dr.ir. Hans van Eerden icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark