ZOEK
SolidsProcessing.nl
 

Alles over processing en handling van
droge stoffen, stortgoed, bulk meer »

Expertisecenter

Laatste nieuws

Agenda

Vacatures

Vakblad

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte!
Lees de maandelijke nieuwsbrief.

Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

Over SolidsProcessing.nl

Expertisecenter - Producthandling - Biomassa

Biomassa

 

Biomassa

Op deze pagina vindt u actuele en achtergrondinformatie over Biomassa, en leveranciers die werkzaam zijn op dit gebied. De informatie is meestal aangeleverd door bedrijven, zodat u verzekerd bent van praktisch nut en toepasbaarheid.

Synoniemen
Houtsnippers, Biomass, Wood chips Stel synoniem voor

 

Kennisbijdragen

Heeft u een kennisbijdrage voor deze pagina? Voeg toe +

 

Artikelen

Artikelen gepubliceerd in vakblad Solids Processing Benelux

Open dit artikel [pdf]
nr 2015-2

Van bermgras tot eierdoosje: de kracht van NewFoss zit in de eenvoud

Er is wereldwijd een markt voor duizenden van deze installaties Het idee voor hoogwaardige verwerking van gras en bladeren is niet van vandaag of gisteren, maar het is NewFoss in Zeeland (Noord-Brabant) als eerste gelukt een installatie te ontwikkelen die bij dagtemperatuur een stroom van bermgras en bladeren volcontinu kan omzetten in waardevolle deelstromen. Eind maart neemt het bedrijf zijn eerste installatie op commerciële schaal in gebruik. De Finse fabrikant Huhtamaki maakt in Franeker eierdoosjes die voor de helft bestaan uit vezels van NewFoss.

Sinds ruim dertig jaar onderhoudt de firma Van Boekel, waarvan NewFoss de jongste telg is, bermen van wegen. Dit levert afval zoals bermgras, snoeihout en blikjes op. “We waren al jaren op zoek naar een hoogwaardige toepassing hiervan”, legt directeur Geert van Boekel uit. “Eén van de mogelijkheden was om dit afval na het verwijderen van zwerfafval uit te strooien op het land. Vergisten is beter, raffineren nog veel beter. Bioraffinage is op zichzelf niet nieuw en kent vele vormen. Wij hebben echter als eerste de moeilijkste stroom opgepakt: gras en bladeren met diverse verontreinigingen. Dit is tweedegeneratie biomassa die we kunnen opwaarderen.” Momenteel is NewFoss in gesprek met het ministerie van Economische Zaken over het aanpassen van de regelgeving, want bermgras staat te boek als afval en dat legt beperkingen op. Van Boekel: “Je kunt van het gras onder andere vezels maken voor karton, maar die mogen in Nederland niet in voedselverpakkingen gebruikt worden omdat ze afkomstig zijn van ‘afval’. Op het ogenblik verwerken we hier gemaaid natuurgras afkomstig van de terreinen van Staatsbosbeheer in een proefinstallatie tot vezels die worden toegepast in biobased eierdozen.” Deze dozen bestaan voor de helft uit vezels van NewFoss en liggen in de schappen van grote Nederlandse supermarkten. “Als de regering duurzame ontwikkeling en met name de toekomst van bioraffinage van reststromen in Nederland serieus neemt, moet ze de wet- en regelgeving snel veranderen”, aldus Van Boekel.
Open dit artikel [pdf]
nr 2015-1

Houtsnippers ter plekke verwerken tot olie

BTG-BTL bouwt binnen acht dagen pyrolysefabriek Empyro Binnenkort opent de pyrolyseoliefabriek van Empyro in Hengelo, een van de eerste in Europa. In het pyrolyseproces worden houtsnippers omgezet in olie met een hoge energiedichtheid. De verdichtingsfactor van de olie is een factor 5 ten opzichte van de houtsnippers. Het is niet moeilijk om te berekenen dat de opslag- en transportkosten daarmee drastisch omlaag gaan. Bovendien is het proces van BTL (biomass to liquid) ook nog eens heel duurzaam.
Technologiebedrijf Biomass Technology Group (BTG) begon 28 jaar geleden als een spin-off van de Universiteit Twente. Het idee om reststromen van biomassa om te zetten in olie ontstond tijdens de oliecrisis. Managing director Gerhard Muggen van BTG-BTL: “Er was behoefte aan een alternatief voor fossiele olie, maar BTG wilde geen voedsel gebruiken als bron en vond een andere oplossing.” De door BTG ontwikkelde pyrolysetechniek werd in de onderzoeksfase op kleine schaal opgezet en langzaamaan uitgebouwd. Eind 2007 bracht BTG de activiteiten onder in dochteronderneming BTG-BTL. Na 28 jaar ontwikkeling is de eerste pyrolysefabriek van Nederland, Empyro, een feit. De fabriek staat op het terrein van AkzoNobel in Hengelo. De pyrolysetechniek van BTG-BTL is volgens Muggen geschikt voor omzetting van allerlei soorten biomassaresiduen, van houtresten en stro tot kippenmest en rijstkaf: “Het liefst biomassa die niet extreem nat is, met een vochtgehalte tot maximaal 50 á 55 procent.” Biomassa wordt in een zuurstofarme omgeving binnen twee seconden verwarmd tot 500˚C. De olieachtige damp die daarbij ontstaat, condenseert. “Het is belangrijk dat dit proces binnen enkele seconden plaatsvindt”, legt Muggen uit. “Hoe sneller, hoe hoger de opbrengst. Pyrolyse verdicht de oorspronkelijke biomassa tot olie. Hierdoor is de techniek interessant voor de wereldwijde procesindustrie. De meeste bedrijven willen namelijk geen biomassa op hun terrein. Dit gaat stinken en rotten, levert brandgevaar op en kost veel transportbewegingen. Olieopslag is minder complex én compacter.”
Heeft u een bijdrage voor deze pagina? Voeg toe +
 

Leveranciers

Leveranciers en andere bedrijven en organisaties, zoals contractors, consultants, etc

 

Klik hier om al deze bedrijven een email te sturen.

Wilt u uw bedrijf ook hier vermelden? Klik dan deze rubriek aan in de vermeldprocedure, of stuur ons een email.

 

Productnieuws

Nieuws over producten en diensten van vermelde bedrijven

Heeft u een bijdrage voor deze pagina? Voeg toe +
 

Whitepapers

Heeft u een bijdrage voor deze pagina? Voeg toe +
 

Productbeschrijvingen

Beschrijvingen van producten en diensten van vermelde bedrijven

Heeft u een bijdrage voor deze pagina? Voeg toe +
 

Fotoverslagen

Een serie foto's van een product of dienst behorend bij dit onderwerp

Heeft u een bijdrage voor deze pagina? Voeg toe +
Deze pagina werd 1896x opgeroepen sinds 1 januari 2017.
 
 .
 .
 .