Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Meld u nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

       

MAGAZINE

Solids Processing 2014-2 15-04-2014
Blader door de digitale editie van het complete magazine
Solids Processing 2014-2
Atex katern met 8 items; De grootste risico`s en wat moet je doen; explosieveiligheid en hygiëne; Installatievariaties voor Atex; De Hoop verdubbelt productie; Jiffy perfectioneert persen big bales; Christeyns zet 18 weegsystemen in; Topell Energy ma

Verschenen: 15-04-2014
Plant manager speelt bepalende rol bij risicobeheersing Interpolis: van inspectie naar integraal risico-advies
Plant manager speelt bepalende rol bij risicobeheersing
Interpolis: van inspectie naar integraal risico-advies Interpolis, onderdeel van Achmea, biedt onder meer bedrijfsverzekeringen aan, ook voor de procesindustrie. Binnen Interpolis zijn voor het bedrijfsleven twintig risk engineers werkzaam: mensen met een technische opleiding en ervaring die bedrijfsrisico’s helpen herkennen en analyseren. Zij adviseren ook over maatregelen om allerlei risico’s te verminderen. Arjan Hendriksen stuurt als managing risk engineer een team risk engineers aan, speciaal voor grotere bedrijven. We praten met hem over specifieke risico’s in de procesindustrie en bij het omgaan met solids, droge stoffen. De belangrijkste vraag: hoe kun je deze risico’s vermijden of verminderen?
pagina 14
Explosiebeveiliging in voedingsmiddelenindustrie vraagt om creatieve oplossingen Bijten explosieveiligheid en hygiëne elkaar?
Explosiebeveiliging in voedingsmiddelenindustrie vraagt om creatieve oplossingen
Bijten explosieveiligheid en hygiëne elkaar? Bij de montage van een explosiebeveiligingssysteem komen vaak meerdere aspecten om de hoek kijken. De verschillende componenten voor explosie-drukontlasting, explosie-onderdrukking en explosie-isolatie moeten vanwege hun toepassing geplaatst worden op bepaalde strategische posities in het proces, waar niet, of moeilijk, van afgeweken kan worden. Dat kan lastig zijn in processen waar producthygiëne en reinigbaarheid van installaties essentieel is, zoals in de voedingsmiddelenindustrie. Een leverancier van explosiebeveiliging moet aan de wensen van de sector op dit gebied tegemoet kunnen komen.
pagina 18
Aarding alleen is niet voldoende Explosieveilig beladen van silo’s
Aarding alleen is niet voldoende
Explosieveilig beladen van silo’s Het vullen van een silo voor de opslag van droge bulkgoederen gebeurt meestal vanuit een schip of met een bulksilowagen. Het lossen vanuit een schip gaat met een kraan in combinatie met een ontvangsthopper of een zuiger (scheepselevator) waarna het bulkgoed verder vervoerd wordt met een transportband of pneumatisch transport naar de silo. Een vrachtwagen lost vaak door het product te storten in een ontvangsthopper of trechter waarna het door een elevator of transportband verder wordt vervoerd. Dit artikel behandelt het beladen van een ontvangstsilo door een bulksilowagen met compressor, dus met pneumatisch transport.
pagina 22
Stichting Atex constateert veel tekortkomingen: Zorg dat explosieveiligheid binnen het bedrijf op orde is
Stichting Atex constateert veel tekortkomingen:
Zorg dat explosieveiligheid binnen het bedrijf op orde is De Stichting Atex is in 2006 opgericht om het bewustzijn en de kennis over explosieveiligheid in Nederland te vergroten. Ook wil de stichting een onafhankelijke toetsing borgen van kennis en kunde over explosieveiligheid, door persoons- en bedrijfscertificatie. Personen kunnen zich laten certificeren voor de door Stichting Atex opgestelde competentieprofielen. Bedrijven kunnen zich volgens de certificatienormen van Stichting Atex laten certificeren. Alle gecertificeerde personen en bedrijven worden opgenomen in het openbaar Atex Certificatie Register (ACR). Voorzitter Iem Kievit en bestuurslid Cor Baars lichten het een en ander toe.
pagina 26
Twee medewerkers sturen complete pluimveevoederfabriek aan De Hoop verdubbelt productie door automatisering
Twee medewerkers sturen complete pluimveevoederfabriek aan
De Hoop verdubbelt productie door automatisering De vraag naar de kwalitatief hoogwaardige pluimveevoeders van De Hoop uit Zelhem neemt steeds verder toe, maar uitbreiding in de vorm van nieuwbouw bleek niet een, twee, drie te realiseren. De oplossing? Een nagenoeg compleet vernieuwde besturing en automatisering van de bedrijfsprocessen. Recentelijk is daarnaast ook het laden en lossen van vrachtwagens geautomatiseerd. Handwerk is verleden tijd. Het resultaat mag er wezen. De productie is verdubbeld bij gelijkblijvende manuren.
pagina 28
Wanneer Atex-certificering niet mogelijk is… …maar bewijs van explosieveiligheid wel gewenst
Wanneer Atex-certificering niet mogelijk is…
…maar bewijs van explosieveiligheid wel gewenst Atex 95 geldt voor machines of installaties die een ontstekingsbron bevatten óf ontwikkeld zijn voor het overdragen van energie. Sommige componenten, zoals manchetten, zijn in dat kader dus niet Atex te certificeren, maar vormen wellicht tóch een gevaar door mogelijke statische (ont)lading. Om de eindgebruiker te ondersteunen in een veilig gebruik, testte adviesbureau Inburex op verzoek van Filcoflex hun PU-manchetten op hun verschillende eigenschappen en verzorgde het tevens de bijbehorende rapportage.
pagina 32
De juiste installatie in elke Atex-zone Installatievariaties voor stofexplosiegevaar
De juiste installatie in elke Atex-zone
Installatievariaties voor stofexplosiegevaar De uitvoering van apparaten en machines in een explosiegevoelige omgeving is aan stringente regels gebonden. Dat geldt ook voor de elektrische installatie die daarbij hoort. Maar binnen deze grenzen zijn meerdere oplossingen mogelijk. Voor welke oplossing gekozen wordt, hangt af van een groot aantal factoren. Bepalend zijn bijvoorbeeld de zone waarin de applicatie wordt geplaatst en de afstanden binnen een installatie. In dit artikel worden een aantal standaard applicaties belicht. Uiteraard is dit overzicht niet compleet, maar de beschreven oplossingen worden door hun eenvoud wel vaak toegepast.
pagina 34
Extra controles SZW gestart Onderhoud en inspectie in een Atex-omgeving
Extra controles SZW gestart
Onderhoud en inspectie in een Atex-omgeving Vanaf februari 2014 controleert de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) een groot aantal bedrijven in onder andere de chemie-, farmacie-, aardolie- en kunststofsector op gevaarlijke stoffen en arbeidsveiligheid. Veel bedrijven weten onvoldoende wat de risico’s zijn van het werken in een Atexomgeving met potentieel gevaarlijke stoffen, zoals suiker, veevoer, granen, verf- of metaalpoeders en plastics. In dit artikel gaan we nader in op onderhoud en inspectie van materieel in explosiegevaarlijke omgevingen. Voert u dat goed en periodiek uit? Dan voorkomt u op deze onderdelen sancties van de Inspectie.
pagina 38
Maes Safety Products & Services houdt explosies in de hand Veiligheid is onbetaalbaar
Maes Safety Products & Services houdt explosies in de hand
Veiligheid is onbetaalbaar Explosieveiligheid is en blijft een ‘hot item’. Onderzoek uitgevoerd in opdracht van onder meer de Arbeidsinspectie toont keer op keer aan dat de veiligheid binnen de betrokken branches nog altijd niet in orde is. Dit geldt voor zowel de ogenschijnlijk goed georganiseerde (petro)chemische bedrijven als bedrijven die hoofdzakelijk te maken hebben met stofexplosiegevaar. Het is dan ook niet vreemd dat het eenmans adviesbureau waarmee Jeroen Maes in 2005 startte vrijwel direct goed liep.
pagina 42
Substraatfabrikant Jiffy perfectioneert perstechniek voor big bales Volumeklachten behoren tot het verleden’
Substraatfabrikant Jiffy perfectioneert perstechniek voor big bales
Volumeklachten behoren tot het verleden’ Vrachtwagens rijden af en aan bij Jiffy. De aanvoer van veen en turf, afkomstig uit de Baltische staten, Zweden en Duitsland, vindt dagelijks plaats. Daarnaast vertrekken iedere dag vele vrachtwagens naar nationale en internationale bestemmingen met het eindproduct. Jiffy bewerkt en mengt grondstoffen tot hoogwaardige substraten voor telers. “De logistiek vormt het leeuwendeel van onze kostprijs dus zoeken we continu naar verbeteringen. De big bale persinstallatie is dan ook een ware vooruitgang”, zegt Roelof Buisman, manager substraten.
pagina 46
Wasmiddelenfabrikant Christeyns produceert snel, flexibel en effi ciënt Iedere grondstofsilo een eigen weegsysteem
Wasmiddelenfabrikant Christeyns produceert snel, flexibel en effi ciënt
Iedere grondstofsilo een eigen weegsysteem Voor de productie van industriële waspoeders weegt Christeyns in haar fabriek in Gent de verschillende grondstoffen per soort apart af. Hierdoor verloopt het productieproces snel, flexibel en efficiënt, verklaart technical director Johan Hofman. Gestreefd wordt naar een zo continu mogelijke procesvoering. Alle achttien weegsystemen hebben ook nog eens hun eigen besturing waardoor de doseernauwkeurigheid, en daarmee de productkwaliteit, optimaal is.
pagina 48
EU past regelgeving Reach niet aan Voordelen wegen op tegen de kosten’
EU past regelgeving Reach niet aan
Voordelen wegen op tegen de kosten’ “Bedrijven maken kosten door Reach, maar profiteren meer dan ooit ook van de voordelen.” Deze woorden sprak algemeen directeur Geert Dancet van ECHA (European Chemicals Agency) in Helsinki op 6 maart in een briefing voor de internationale vakpers. Kosten nog moeite waren gespaard om journalisten naar Finland te halen en de stand van zaken rondom Reach te verduidelijken.
pagina 51
Torrefactietechnologie geschikt voor opwekken groene energie Topell Energy ontwikkelt proces voor opwaarderen biomassa
Torrefactietechnologie geschikt voor opwekken groene energie
Topell Energy ontwikkelt proces voor opwaarderen biomassa De kolengestookte Amercentrale in Geertruidenberg begon eind 2013 met het bijstoken met biokolen, ofwel biopellets. Deze proef voor het opwekken van groene stroom verliep succesvol. Topell Energy leverde ruim 2.500 ton van deze hoogwaardige biobrandstof, die door torrefactie wordt verkregen uit bijvoorbeeld houtsnippers. De techniek bewees zich hiermee voor toepassing op grote schaal.
pagina 52
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenInloggen controlpanel