Verwacht: Powtech 2023 (26 – 28 september)

icon.highlightedarticle.dark Beursorganisatie
99 bekeken Laatste wijziging: 26 september 2023
Impressie van een standbezoek tijdens Powtech 2022
Impressie van een standbezoek tijdens Powtech 2022 | Foto: Nürnberg Messe

Bijna exact een jaar na de editie van 2022 is het van 26 – 28 september weer tijd voor de Powtech. In het beurscomplex van Neurenberg zullen leveranciers en vertegenwoordigers van de internationale poeder- en stortgoedindustrie de laatste innovaties tonen op het vlak van doseer- en weegtechnieken, ­mengen en roeren, zeven, deeltjesverkleining, drogen, bulkopslag, explosie­beveiliging, intern transport, sluistechnologie, (flexibele) verbindingen, en meet- en ­regeltechniek.

Powtech 2023 toont de laatste technische ontwikkelingen voor de industriële verwerking van poeders, granulaten en bulkmaterialen, maar beperkt zich niet tot alleen droge toepassingen.

Er is ook de nodige technologie voor de handling van vloeistoffen te zien. Een goede aanvulling op het traditionele expo-aanbod, aangezien droge en natte procescondities in de industrie vaak samengaan.

Gewoontegetrouw staan op de Powtech ook leveranciers van kwaliteitscontroleapparatuur, zoals die gebruikt worden in lab omgevingen of nabij het proces.

Dit loopt van analyseapparatuur voor de kwaliteitscontrole van (vaste) deeltjes en bijvoorbeeld infrarood- en röntgenapplicaties tot beeldanalyseapparaten en toestellen voor het bepalen van de treksterkte.

Praktische beursopzet

Traditioneel is er tijdens Powtech veel aandacht voor de praktijk. Zo trekken de spectaculaire live stofexplosieshows – en oplossingen om deze in milliseconden in de kiem te smoren – altijd veel bekijks.

Het is ook een chique beurs met veel hoogbouwstands met blinkend staal en soms complete restaurants op de bovenetage. Interactieve demo’s, verhelderende video(animaties) en een uitgebreid randprogramma maken dat de bezoeker ogen tekortkomt.

Zeker omdat het beursaanbod breed en compleet is opgezet: elke tak van industrie wordt wel vertegenwoordigd.

Article image of: Verwacht: Powtech 2023 (26 – 28 september)

Veel oplossingen voor farma

Groot verschil met vaderlandse beurzen op dit vlak is het grote aantal exposanten met oplossingen voor de verwerking van poeders, granulaten en stortgoed in de farmacie. Duitsland is een groot farmaland, en dat vertaalt zich in het expositieaanbod.

Qua technologiepijlers zijn farmacie en chemie sterk vertegenwoordigd. Daarnaast voeding, cement en delfstoffen, glas en keramiek, mineralen, milieu en recycling. Deze editie zal niet zoals vorig jaar gecombineerd worden met Fachpack.

Deze verpakkingsbeurs is weer voor 2024 gepland (24 – 26 september), maar dan is er geen Powtech. Die staat pas weer in het voorjaar van 2025 op de kalender.

Randprogramma

Er is veel te zien op innovatievlak, daarmee onderscheidt deze beurs zich kwalitatief van het Nederlands beursaanbod. Niet alles is hier commercie. Er is echt veel kennis te halen. Voor wie vooruit wil lopen in de markt, is dit een extra reden voor een bezoek. Naast diverse seminars is het volgende op de beursvloer zelf te zien:

  1. Ook deze editie is er weer de VDMA Special Show in hal 2, stand 2-204. Hier wordt ingehaakt op de procesketen in de stortgoedindustrie met alles over mechanische en thermische processen, en luchttechnologie.Besparen op grondstoffen is hier ook een thema. Daarnaast is er aandacht voor de wijziging van de Duitse luchtkwaliteitscontrolevoorschriften (TA Luft) en het tekort aan geschoold personeel.
  2. Wie geïnteresseerd is in vernieuwing in de branche, kan een kijkje nemen op het paviljoen ‘Innovation made in Germany’ in hal 4, stand 4-453. Hier staan Duitse startups en jonge bedrijven die hun innovaties voor de bühne brengen. Er kan met hen gechat worden.Tot het expositie-aanbod behoren warmtepompen en slimme afdichtings- en mengsystemen, coatingtechnologie voor micropoeders en stofwering. Verder zijn er digitale oplossingen te zien, waaronder procesanalyse, live dashboards, processimulatie en digital twins.
  3. Wie de samenwerking wil opzoeken met kennisinstituten kan netwerken op het POWTECH Campuspaviljoen in hal 1. Hier kan contact gelegd worden met universiteiten en aanverwante.Dit is ook een direct aanspreekpunt voor studenten die de wereld van de procestechniek in de praktijk willen ervaren en zich willen oriënteren op de arbeidsmarkt.

“26 bedrijven uit Nederland, 8 uit België”

Internationale exposanten

Powtech is in de loop der jaren steeds internationaler geworden, met een hoogtepunt van 50 nationaliteiten tijdens de editie van 2022. Dit jaar is dat aantal met ‘slechts’ 27 opvallend lager, en meer in lijn met vroeger.

In getal zijn het er trouwens nog heel wat. De buitenlandse bedrijven samen vormen nu ruim een derde van het expositieaanbod, zo’n 200. De Duitse bedrijven samen zijn goed voor ruim 320 exposanten.

Nederlandse vertegenwoordiging

Dit jaar staan er 26 bedrijven uit Nederland, iets minder dan vorig jaar. Enkele bekende namen: Dinnissen (machines en proceslijnen), Foeth (gebruikte apparatuur), Filcoflex (manchetten), Hosokawa Micron (droogapparatuur en meer), Lindor (menginstallaties), Poeth (productiemachines en proceslijnen), en VDL (installaties voor de handling en de opslag van droge poeders en granulaten).

Van de standhouders komen er 8 uit België, waaronder Delaere, specialist in weeg- en vultoepassingen voor FIBC’s.

Impressie van een standbezoek tijdens Powtech 2022
Impressie van een standbezoek tijdens Powtech 2022 | foto:Nürnberg Messe

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark