Olie-waterscheider | Foto: Beko
Een nieuw type olie-waterscheider verbetert de behandeling van oliehoudend condensaat uit het persluchtnet. Het behandelde condensaat is schoner, er wordt meer vuil afgevangen en dit gaat rechtstreeks naar een gesloten cartridge. Medewerkers komen niet meer met de olie in aanraking.
Oliehoudend condensaat uit persluchtnetwerk
Oliehoudend condensaat ontstaat op diverse plekken in het persluchtnetwerk. Persluchtcompressoren wekken bij elke samenpersing van de lucht condensaat op. Dat heeft te maken met de vochtige omgevingslucht die de compressor aanzuigt voor het maken van perslucht.
Een doorsnee compressor van zo’n 100 kilowatt geeft bij een aanzuiglucht van 20 °C en 60% luchtvochtigheid per uur al snel 10 liter condensaat. In het condensaat zitten vaak allerlei verontreinigingen, zoals olie, koolwaterstoffen en stof- en vuildeeltjes.
Niet alleen bij oliehoudende, maar ook bij olievrije persluchtcompressoren kan er olie in het condensaat terechtkomen uit het smeermiddel van het apparaat. In het persluchtnet vormt zich condensaat in onder meer de drogers voor de nabehandeling van de perslucht.
Condensaat verplicht reinigen vóór lozing
De verwijdering van condensaat is cruciaal, omdat het vocht niet alleen de compressor kan corroderen, maar ook producten kan verontreinigen. Bedrijven mogen hun condensaat niet zomaar onbehandeld in het riool lozen. Gemeenten stellen normen die uiteenlopen van 20 tot 5 milligram olie per 1.000 liter condensaat.
Persluchtadviseur Sara Deckers van Beko Technologies
Werking klassieke olie-waterscheider
Om perslucht en condensaat te scheiden, plaatsen bedrijven een olie-waterscheider in de centrale ruimte waar ook de compressor en eventueel drogers en oliebehandelaars staan. In al deze apparaten komt condensaat vrij.
Het condensaat uit het leidingnet wordt naar de olie-waterscheider geleid en de hierin gevormde drijflaag met olie en vervuiling wordt afgeroomd. De rest van condensaat stroomt voor verdere reiniging door een filtersysteem (doorgaans een combinatie van voorfilter en actiefkoolfilter, om koolwaterstoffen te verwijderen) en is dan geschikt voor lozing op de riolering. De afgevangen verontreinigingen gaan als gevaarlijk afval naar de afvalverwerker.
“Klassieke olie-waterscheiders werken op basis van zwaartekracht: vaak niet meer dan een opvangbak met deksel”
Persluchtadviseur Sara Deckers van Beko Technologies
Afvoeren condensaat risicovol
Het afvoeren van behandeld condensaat is een vies en ongezond karwei en risicovol voor de hygiëne en de veiligheid op de werkvloer, weet persluchtadviseur Sara Deckers van Beko Technologies.
De maker en leverancier van condensaat- en persluchtbehandelingsapparatuur introduceerde onlangs een vernieuwde olie-waterscheider (merknaam: QWIK-PURE).
“Klassieke olie-waterscheiders”, vertelt Deckers, “werken op basis van zwaartekracht. Vaak gaat het, misschien oneerbiedig gezegd, om niet meer dan een kunststof opvangbak met een deksel. De bak moet open kunnen om de filterzak te vervangen. Dat alleen is al een smerige klus. Iedere monteur heeft er een hekel aan.”
Verstopping, lekken, gevaar voor uitglijden
Verstopping van het filter of het leidingwerk door onder andere schimmelvorming kan ertoe leiden dat het condensaat overloopt. Deckers en haar collega’s zagen dit niet alleen bij de eigen olie-waterscheiders gebeuren, maar ook bij die van andere fabrikanten.
“Het condensaat sijpelt dan op de vloer van de compressorruimte. Dat levert niet alleen gevaar op voor uitglijden, maar het is ook vies om op te ruimen. Oliehoudend condensaat is niet giftig, maar het is niet veilig voor de gezondheid. De geur alleen al zou je niet moeten willen. De olie uit je auto wil je toch ook niet op je handen hebben.”
“Waarom zouden medewerkers nog langer met vuil condensaat in aanraking moeten komen?”
Sara Deckers
Ingrijpend vernieuwde olie-waterscheidingstechniek
De traditionele olie-waterscheider is nauwelijks meer te verbeteren, daarom wilde het bedrijf de techniek ingrijpend vernieuwen: schoner, veiliger en makkelijk op te schalen. “We hebben speciaal gekeken naar de mensen die ermee moeten werken. Waarom zouden medewerkers nog langer met vuil condensaat in aanraking moeten komen?”, zegt Deckers. “Een van onze grootste afnemers van olie-waterscheiders vroeg ons nadrukkelijk iets nieuws te ontwikkelen. We hebben dat samen met dit bedrijf gedaan. Verschillende alternatieven zijn bekeken. Het gaat dus echt om een vraag vanuit de markt.”
De modulaire olie-waterscheider met één cartridge | foto:Beko
Filtratie met perslucht
De olie-waterscheider die het bedrijf heeft ontwikkeld, werkt ook op het principe van zwaartekracht, maar na behandeling in een filtersysteem en geurvanger stroomt het condensaat een gesloten en eenvoudig los te koppelen cartridge in.
Een vochtsensor controleert of het voldoende snel door het filtersysteem stroomt. Is dat niet het geval, dan volgt een lichte stoot perslucht van maximaal zo’n 200 millibar, waardoor het condensaat als het ware door het filter wordt geduwd en daardoor weer beter stroomt.
De olie-waterscheider is hiervoor aangesloten op het persluchtvat van de persluchtinstallatie. Om druk op te kunnen bouwen, heeft het apparaat een overdrukkamer met een automatisch gestuurde klep.
Het behandelde condensaat is schoner, omdat het vocht met meer kracht door het filter gaat. Het afgevangen vuile bestanddeel is geconcentreerder. Een niveausensor houdt bij wanneer de cartridge vol is. De volle cartridges gaan ongeopend naar de afvalverwerking.
Nieuwe scheider is in trek
De vernieuwde olie-waterscheider is pas onlangs op de markt gebracht, maar inmiddels bij zo’n 20 bedrijven in gebruik.
“We bieden de technologie aan, wanneer de bestaande olie-waterscheider toe is aan vervanging. Er zijn bedrijven die het weinig interesseert. Een belangrijke reden is dat er zelden op gecontroleerd wordt door de milieuhandhaving. Dat nodigt uit om het condensaat daarom maar in de rioolput te laten lopen. Sommige bedrijven laten het zelfs buiten wegsijpelen in de bodem. Dat is een milieudelict. Andere bedrijven willen de lat juist veel hoger leggen. Hun aantal groeit. Ze hebben de kwaliteit van hun bedrijfsvoering en producten hoog in het vaandel staan en ze willen ook hun verantwoordelijkheid voor het welzijn van hun medewerkers nemen. Kortom, ze willen dit gewoon doen.”