Droge perslucht voorkomt contaminatie en klonten

icon.highlightedarticle.dark Persluchttechnologie
40 bekeken Laatste wijziging: 31 mei 2024
Droge perslucht voorkomt contaminatie en klonten
Droge perslucht voorkomt contaminatie en klonten | Foto: BEKO Technologies

Perslucht drogen is cruciaal omdat vochtige perslucht de ­eindproducten in de food-, farma- en medische ­industrie negatief beïnvloedt. Vocht maakt namelijk bacteriegroei ­mogelijk en veroorzaakt klontering in poeders.

Tekst: Beko | Fotografie: Beko

Perslucht bevat altijd vocht, vervuiling, olie, stof en andere vormen van besmetting, zoals micro-organismen. Een specifiek probleem dat vaak voorkomt in solids- en bulkverwerking is vocht. Poeders zijn hygroscopisch en trekken vocht aan. Dit vocht komt uit de omgevingslucht, die door de compressor wordt aangezogen en gecomprimeerd. Hierdoor wordt de hoeveelheid vocht vermenigvuldigd.

Vocht, warmte en een beetje voeding vormen een ideale voedingsbodem voor micro-organismen. Maar vocht veroorzaakt ook klonteringen in poeders, wat leidt tot verstoppingen in leidingwerk en appendages waardoor bulkwagens niet kunnen lossen en stil komen te staan. Dit is een grote kostenpost die eenvoudig vermeden kan worden met de juiste behandeling en bewaking van de perslucht.

Droge lucht

Door de hoeveelheid vocht in de perslucht te beperken, kunnen deze problemen worden voorkomen. Er zijn diverse soorten drogers op de markt verkrijgbaar, maar de ene droger is de andere niet. In de persluchtwereld wordt gesproken over (druk)dauwpunt. Een dauwpunt is het punt wanneer de luchtvochtigheid 100% bereikt, en het vocht gaat condenseren in waterdruppels.

Om condensatie te voorkomen, zijn er diverse manieren om de lucht te drogen. Bijvoorbeeld door deze te koelen en vervolgens het gecondenseerde vocht af te tappen. Of door de lucht door de holle vezels van een membraandroger te leiden, waar een deel van de lucht wordt geëxpandeerd en droger wordt. Deze drogere lucht wordt vervolgens gebruikt om de resterende vochtigere lucht te drogen.

Een derde mogelijkheid is drogen door het adsorberen van het vocht. Welk type droger het juiste is, hangt af van de gebruiker, de situatie en de eisen van de toepassing. Hoe droog moet de lucht zijn? Gaat het om een kritisch proces vanwege besmettingsgevaar? Of gaat het om zo efficiënt mogelijk omgaan met de perslucht in combinatie met het behandelen van poeders?

Persluchtbewaking

Als gebruikers eenmaal de juiste droger gekozen hebben, hoe kan de persluchtkwaliteit dan het best bewaakt worden? Een dauwpuntsensor is een simpele, maar zeer doeltreffende manier om het (druk)dauwpunt aan te geven. Zo’n sensor kan worden aangesloten op een datalogger met alarmmelding, of op het gebouwbeheersysteem. Een alarmmelding laat de operator weten wanneer het vochtgehalte stijgt, zodat er tijdig actie ondernomen kan worden om de proceslucht droger te maken.

BEKO Technologies is wereldwijd leider op het gebied van persluchtconditionering, van condensaatbehandeling en -verwerking tot persluchtfiltratie en persluchtdroging en van de kleinste installatie tot veeleisende en complexe toepassingen.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark