Maak je persluchtinstallatie slimmer en effectiever

icon.highlightedarticle.dark Persluchttechnologie
76 bekeken Laatste wijziging: 2 juni 2025
De Volumetrische Flow Sensor (VFS) meet tegelijk het debiet, de doorstroomsnelheid, het verbruik en de temperatuur van de perslucht
De Volumetrische Flow Sensor (VFS) meet tegelijk het debiet, de doorstroomsnelheid, het verbruik en de temperatuur van de perslucht | Foto: BEKO Technologies

Om poeders zo efficiënt mogelijk te kunnen verwerken, moet je je persluchtinstallatie in optimale conditie houden. Dan gaat het onder meer om drogingsgraad, temperatuur en flow. Wil je continu een vinger aan de pols, dan maak je je persluchtinstallatie zo slim mogelijk – maar hoe pak je dat aan?

Een auto kopen zonder sensoren en waarschuwingslampjes, nooit de verlichting en banden controleren of onder de motorkap kijken, en net zo lang doorrijden totdat je stilstaat op de vluchtstrook. Klinkt onverantwoord? Zeker, maar als het om persluchtinstallaties gaat, is dit wel hoe veel bedrijven te werk gaan, constateert Sara Deckers van BEKO Technologies, specialist in perslucht- behandeling en -metingen. “Terwijl je vrijwel elke persluchtinstallatie snel en zonder grote investeringen slim kunt maken en zo grip krijgt op de actuele conditie ervan”, weet Deckers.

“Met een sensorpakket kun je vrijwel elke persluchtinstallatie snel en zonder grote investeringen slim maken”
Sara Deckers, BEKO Technologies

Sensoren maken persluchtinstallaties slim

Je persluchtinstallatie een facelift geven en in één klap slim maken, kan met behulp van verschillende sensoren. Deckers adviseert om het volgende inzichtelijk te maken:

  • Vochtgehalte. Vocht in je persluchtleidingen zorgt voor klonten in poeders die verstopte leidingen veroorzaken, waardoor je compressoren harder moeten werken en je meer energie verbruikt. Op een zeker moment valt je proces zelfs stil. Met een dauwpuntmeter maak je de actuele vochtgraad van je perslucht inzichtelijk.
  • Temperatuur. Loopt de temperatuur in je systeem te hoog op, dan kunnen geadsorbeerde olie-aerosolen weer verdampen en alsnog in je leidingen terechtkomen.
  • Druk en flow. Schommelt de druk in je leidingen of de flow van je product, terwijl je compressoren constant draaien? Dat duidt op een probleem.

De sensoren die nodig zijn om deze condities inzichtelijk te krijgen, zijn eenvoudig aan te brengen in bestaande persluchtinstallaties, vertelt Deckers. “Eenmaal geplaatst zijn ze aan te sluiten op de in gebruik zijnde gebouwmanagementsoftware of op een datalogger ter plaatse, zodat je 24/7 een vinger aan de pols hebt. Je ontvangt dan waarschuwingen als er iets niet in de haak is.”

Terugverdientijd: 6 tot 36 maanden

Een dure investering? Dat valt enorm mee, weet Deckers. “Sensorpakketten kosten enkele duizenden euro’s, maar ze besparen direct energie en maken je processen efficiënter. Dat verdien je zo terug.” Soms blijkt uit de sensordata dat apparatuur moet worden vervangen, zoals een persluchtdroger. “Dat is dan een wat duurdere ingreep. Maar ook daar is de terugverdientijd vaak slechts een paar jaar. Investeer je in een slimme persluchtinstallatie én betere apparatuur, dan verdien je dat gemiddeld binnen 6 tot 36 maanden terug.”

Meer weten over persluchtoptimalisatie? Lees dan ook:

In je persluchtinstallatie gaan kwaliteit en duurzaamheid echt hand in hand

Spuitgieten met superschone perslucht

Katalyse zorgt voor pure persluchtkwaliteit

Condensaat automatisch aftappen verhelpt vochtproblemen persluchtinstallatie

Koeldroger voor perslucht met horizontale warmtewisselaar

Olie-waterscheider met perslucht vangt condensaat veilig op

 

Geschreven door Martijn Kroese MA

Lees meer van Martijn Kroese MA icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark