Melkpoeder, hier voor de bereiding van ijs, kan door vocht in persluchtleidingen gaan klonteren. | Foto: Adobe Stock
Tegenstrijdig, maar waar: bedrijven die voor hun productie sterk afhankelijk zijn van perslucht, doen vaak maar weinig om de kwaliteit van hun persluchtinstallatie op peil te houden. Met als gevolg: meer energieverbruik, hogere kosten en minder duurzaamheid. “Bedrijven vertrouwen erop dat het wel goed zit, maar als je niets meet, weet je ook niets.”
Van de bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie kijkt 60-70% zelden of nooit naar de prestaties of kwaliteit van hun persluchtinstallatie. Dat is de ervaring van Sara Deckers van BEKO Technologies, specialist in perslucht- en drukgastechniek. Persluchtinstallaties zijn bij een groot aantal producenten in gebruik voor het verplaatsen en afvullen van allerlei soorten producten – van melkpoeder tot cacao en van graan tot koffie.
Niks doorhebben
Deckers komt al jarenlang bij tal van producenten over de vloer – niet alleen van levensmiddelen, maar ook producenten die andere typen poeders verwerken in hun processen en perslucht gebruiken voor de verplaatsing ervan. “Ik zeg altijd: meten is weten”, legt Deckers uit. Ze ziet vaak dezelfde valkuilen terugkomen als het gaat om die persluchtinstallatie. “Perslucht wordt vaak slecht gemeten. Bedrijven hebben het dan niet door als er iets niet goed gaat, met alle negatieve gevolgen van dien.”
Door vocht in persluchtleidingen kan melkpoeder gaan aankoeken. | foto:BEKO Technologies
Vochtproblemen
Vocht in het leidingwerk is één van de meest voorkomende problemen, weet Deckers. “Vergelijk het met een natte lepel in je suikerpot. Elke keer als je ‘m erin doopt, blijft er meer suiker aan plakken. Tot je op een zeker moment geen suiker meer kunt scheppen.” Iets vergelijkbaars treedt op in persluchtinstallaties waar vocht in komt. Poeders blijven vastplakken aan het leidingwerk, waardoor de capaciteit gestaag afneemt.
Oliedamp
Niet alleen vocht kan leiden tot acute problemen. Oliedamp in de perslucht is ook een voorbeeld van een hardnekkig probleem. Zeker in industriegebieden waar de buitenlucht, die door persluchtinstallaties wordt aangezogen, verontreinigd is. “Dan kan het zijn dat er allerlei ongewenste stoffen in je product komen. Bij levensmiddelen kunnen die op den duur ook nog eens schadelijk zijn voor de gezondheid van consumenten. Allemaal omdat je aan het werk bent met vervuilde perslucht, maar dat niet doorhebt.”
“Er komt een moment dat je leidingwerk echt verstopt raakt en je niet meer kunt afvullen: dan heb je een acuut probleem”
Sara Deckers, BEKO Technologies
‘We schroeven de compressor wel even op’
“Er is dan steeds meer druk nodig om dezelfde hoeveelheid poeder te verplaatsen. Dan zie je in de praktijk dat mensen zeggen: ‘we schroeven de compressor wel even wat verder op’. Oftewel: er meer energie in stoppen. Maar er komt een moment dat je leidingwerk echt verstopt raakt en je niet meer kunt afvullen – dan heb je een acuut probleem.”
Persluchtexpert Sara Deckers van BEKO Technologies | foto:BEKO Technologies
Te laat
Bedrijven komen typisch pas in actie als aan de achterkant blijkt dat er iets niet goed is gegaan. Bijvoorbeeld door een verontreinigd product of hogere kosten door meer energieverbruik. “Of wanneer letterlijk het water uit de persluchtleidingen spuit”, schetst Deckers. “Maar dan kom je gewoonweg te laat in actie. Het is alsof je de brandende waarschuwingslampjes in je auto negeert en doorrijdt totdat je stilstaat.”
Persluchtleidingen kun je het beste aanleggen met zo min mogelijk bochten, knietjes en aftakkingen om drukval te voorkomen. | foto:BEKO Technologies
Milieu-impact
Verontreinigde eindproducten, meer energieverbruik en vervuild leidingwerk: het zijn problemen die niet alleen financiële schade veroorzaken, maar ze hebben ook veel negatieve impact op het milieu. Zorg je voor een kwalitatief goed werkende persluchtinstallatie, dan ben je dus duurzaam bezig, vindt Deckers. “Een goed gedimensioneerd systeem, met de juiste apparatuur, en leidingwerk zonder lekkages, maken dat je compressor minder hard hoeft te werken. Je verbruikt dan minder energie. Tegelijkertijd: verwerk je je condensaat – vocht in perslucht dat bij temperatuurdaling condenseert – goed, dan voorkom je ook milieuvervuiling.”
“Onderhoud je je persluchtinstallatie goed, dan gaat die installatie zelf ook nog eens langer mee”
Sara Deckers, BEKO Technologies
Kwaliteit en duurzaamheid
Onderhoud je je persluchtinstallatie goed, dan gaat die installatie zelf ook nog eens langer mee. Deckers: “Je hoeft dan minder snel te investeren, maar het is ook duurzaam: je doet langer met bestaande apparatuur. In je persluchtinstallatie gaan kwaliteit en duurzaamheid dus pas écht hand in hand.”
Vijf gouden tips voor controle van je persluchtinstallatie
- Controleer op lekken
- Check je compressoren
- Gebruik de juiste drogers
- Maak slimme keuzes in je leidingwerk
- Wees scherp op oliedamp
tk1 TIP 1: Controleer op lekken
Typisch een klusje waar niemand zin in heeft, maar blijven pompen als je gaten hebt, heeft geen zin. Heb je er zelf geen tijd voor, weet dan dat persluchtspecialisten apparatuur hebben om lekken razendsnel op te sporen.
tk2 TIP 2: Check je compressoren
Je oude koelkast werkte nog prima, maar verbruikt negen keer zoveel stroom als een nieuwe. Oude compressoren verbruiken bovendien veel meer olie: niet heel duurzaam, en olie is niet gratis. Kijk daar dus kritisch naar.
tk3 TIP 3: Gebruik de juiste drogers
Er zijn verschillende typen luchtdrogers met elk hun kwaliteiten. Je moet je gewenste drogingsgraad goed afstemmen op je beoogde toepassing. Een mismatch zorgt ofwel voor onvoldoende droging, ofwel voor onnodig energieverbruik, of allebei.
tk4 TIP 4: Maak slimme keuzes in je leidingwerk
Ga je uitbreiden of verhuizen, zorg dan voor een logisch circuit met een goede doorstroming. Te veel bochtjes, knietjes en aftakkingen zorgen voor drukval en verminderde prestaties. Soms kun je met kleine optimalisaties al veel winst boeken.
tk5 TIP 5: Wees scherp op oliedamp
In een oliegesmeerde compressor heb je olie gewoon nodig, maar het moet niet in je leidingwerk komen. Het juiste actiefkoolfilter is van belang, maar let ook op temperatuurstijgingen en vocht: dan kan opgevangen olie in zo’n filter weer verdampen, of het actiefkoolfilter zuigt het water op, en heeft minder opnamecapaciteit voor olie. BEKO Technologies biedt ook katalytische converters aan, waarmee je olie omzet in water en CO2, en ook bacterievrije perslucht levert.
Bonustip:
Een olievrije compressor betekent niet per definitie olievrije perslucht, en foodgrade olie betekent niet dat je deze olie aan voedingsmiddelen mag toevoegen. Het is slechts geschikt voor incidenteel contact, maar moet je in principe altijd verwijderen met de juiste persluchtbehandeling.