Willems oplossingen voor de handling van isolatiematerialen

icon.highlightedarticle.dark Opslag
62 bekeken Laatste wijziging: 8 december 2023
Twee isolatiepersen met automatisch foliewisselsysteem.
Twee isolatiepersen met automatisch foliewisselsysteem. | Foto: Willems Baling Equipment
Article image of: Willems oplossingen voor de handling van isolatiematerialen
Twee isolatiepersen in een montagehal. | Foto: Willems Baling Equipment
Article image of: Willems oplossingen voor de handling van isolatiematerialen
Cellulose-isolatie in balen verpakt. | Foto: Willems Baling Equipment

Willems Baling Equipment optimaliseert isolatiemateriaalvervoer met speciale persen voor glas- en steenwol, volautomatische foliewisselaar en technologie voor cellulose en houtwol.

Willems Baling Equipment in Hapert, specialist in de verwerking en verpakking van volumineuze bulkgoederen, heeft innovatieve oplossingen ontwikkeld voor de efficiënte handling van isolatiematerialen zoals:

  • glaswol
  • steenwol
  • cellulose-isolatie
  • houtwol

Vanwege de hoge energieprijzen worden huizen en gebouwen steeds beter geïsoleerd. Daarvoor zijn grote hoeveelheden isolatiematerialen nodig, zoals glaswol en steenwol. De belangrijkste grondstof van glaswol is scherfglas. Dit wordt met kwartszand, soda en kalksteen gemengd en in een oven gesmolten. Vervolgens stroomt de hete massa in snel roterende spinkoppen. Hierin bevinden zich gaatjes waar doorheen het materiaal naar buiten wordt geslingerd. Daarbij ontstaan lange glaswoldraden die met een bindmiddel tot een pakket worden samengevoegd. Voor de fabricage van steenwol (ofwel rotswol) bestaat een vergelijkbaar proces, maar is de belangrijkste grondstof basalt- of diabaas-gesteente.

Compact verpakken isolatiemateriaal

Beide soorten isolatiemateriaal zijn zeer volumineus, waardoor het makkelijk is om met relatief weinig gewicht grote ruimtes te vullen. Het volumineuze karakter heeft echter ook een groot nadeel; de transportkosten per ton kunnen hoog oplopen.

Er is daarom veel aan gelegen om het isolatiemateriaal compact te verpakken. Glaswol en steenwol zijn echter maar in beperkte mate samendrukbaar. Anders breken te veel draadjes en verliest het materiaal zijn isolatiewaarde.

Speciale isolatiepersen

Om toch gemakkelijk grote hoeveelheden glas- en steenwol te kunnen vervoeren heeft Willems Baling Equipment speciale isolatiepersen ontwikkeld. Deze machines (HVH-balenpersen) kunnen isolatiematerialen verdichten van 20 kubieke meter tot 1 kubieke meter (20:1) en vervolgens de balen verpakken in vlakfolie.

Een robot kan de balen op een pallet stapelen. Desgewenst kan een rekhoesmachine (ofwel stretch hooder) nog een beschermende hoes over de pallet trekken, zodat een efficiënt en veilig transport is gewaarborgd.

Volautomatische foliewisselaar

Aangezien de productie van glas- en steenwol een continu proces is, dienen de verpakkingslijnen zonder onderbreking beschikbaar te zijn. Het proces kan dan ook niet worden stilgelegd om de isolatiepersen te voorzien van nieuwe folierollen.

Om die reden heeft Willems een volautomatische foliewisselaar ontwikkeld. Deze maakt het mogelijk om folierollen te wisselen, terwijl de productie van balen doorgaat: de persen kunnen dus non-stop draaien zonder stil komen te staan.

Cellulose-isolatie

Naast glas- of steenwolisolatie bestaat ook cellulose-isolatie ofwel papiervlokken. Cellulose-isolatie is een relatief goedkoop, duurzaam product dat de afgelopen jaren erg populair is geworden.

Een voordeel van cellulose-isolatie is dat het onder hoge druk direct in muren kan worden ingeblazen en het zich dan naadloos voegt rondom balken en leidingen. Het is niet nodig om van de cellulose-isolatie eerst platen te maken. Papiervlokken hebben een hoge isolatiewaarde en zijn geluiddempend.

De grondstof voor cellulose-isolatie is oud papier dat wordt versnipperd. Aan de snippers worden additieven toegevoegd die het materiaal brandwerend en schimmelwerend maken. Hierbij krijgt het materiaal een watten-achtige structuur. De papiervlokken hechten op een luchtige manier gemakkelijk samen. Met een Willems pers is het product compact te verpakken in mooie balen.

Houtwol

Weer een ander isolatiemateriaal is houtwol. Voor de productie ervan maakt men bijna uitsluitend gebruik van ecologische grondstoffen. Dit kan afvalhout zijn maar bijvoorbeeld ook gecertificeerd naaldhout uit duurzaam beheerde bossen.

Het hout wordt geshredderd tot chips die door een refiner gaan. Vervolgens voegt men stoffen toe om het materiaal brandwerend en schimmelwerend te maken. Na een droogstap ontstaat een wolachtige massa waarvan men zachte vezelplaten kan persen. Dit isolatiemateriaal is later weer volledig te recycleren volgens het ‘cradle to cradle’ principe.

Houtwol heeft een goede vochtregulerende eigenschap. Het neemt makkelijk vocht op en geeft dat bij lagere luchtvochtigheid weer af aan de omgeving. De luchtvochtigheid blijft daardoor redelijk constant.

Het materiaal kan warmte goed opslaan. Dat betekent dat het niet alleen lekker warm in huis blijft in de winter, maar ook aangenaam koel in de zomer. Houtwol heeft bovendien een goede geluidsdemping. Het wordt dan ook veel gebruikt voor geluidsisolatie.

Productie, compressie en verpakking van houtwol

Willems levert de procestechnologie voor de productie, compressie en verpakking van houtwol. Het familiebedrijf kan de isolatiematerialen-branche turn key maatwerk oplossingen bieden; of het nu gaat om shredders, balenpersen, robotpalletizers of rekhoesmachines.

Het blijkt dat steeds meer bedrijven investeren in milieuvriendelijke processen en het sluiten van kringlopen, waarbij aan reststromen waarde wordt toegekend. Willems Baling Equipment draagt aan deze ontwikkeling graag een steentje bij.

Lees meer over de Willems isolatiepersicon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Willems oplossingen voor de handling van isolatiematerialen

WILLEMS BALING EQUIPMENT BV

Willems Baling Equipment BV is wereldwijd toonaangevend in de markt van bulktransport, zeefsystemen, pers- en verpakkingsmachines, pelletiseersystemen, en aanverwante producten. We lopen al jaren voorop in de ontwikkeling van techniek... Lees meer