Willems balenpersen drukken grondstof- en energiekosten

icon.highlightedarticle.dark Opslag
Laatste wijziging: 8 december 2023
Een lijn voor de productie van biomassa-pellets.
Een lijn voor de productie van biomassa-pellets. | Foto: Willems Baling Equipment
Article image of: Willems balenpersen drukken grondstof- en energiekosten
Een Vertical Big Baler (VBB) van Willems Baling Equipment. | Foto: Willems Baling Equipment

Willems Baling Equipment floreert, juist in deze tijd van energiecrisis. Dat heeft er mee te maken dat de veelzijdige oplossingen van het familiebedrijf klanten helpen om bij hun productieprocessen aanzienlijke kostenbesparingen te realiseren.

Balenpersen

Willems Baling Equipment in Hapert is een wereldwijd actieve producent van balenpersen: machines die volumineuze bulkgoederen samenpersen en verpakken in balen.

Daarnaast ontwerpt en levert het familiebedrijf ook:

  • aanvoersystemen (zoals transportschroeven en kettingtransporteurs)
  • zeven
  • bunkers
  • robotsystemen
  • rekhoesmachines

Kostenbesparingen

Sinds de oprichting van Willems Baling Equipment in 1992 is het familiebedrijf voortdurend gegroeid. Om voorbereid te zijn op de toekomst is Willems Baling Equipment daarom dan ook gestart met de bouw van een tweede pand, aangrenzend aan het huidige pand.

Dat deze ontwikkeling juist in een tijd van stijgende energie en grondstofprijzen kon worden gerealiseerd, heeft te maken met de oplossingen die Willems Baling Equipment levert. Die helpen klanten namelijk om de crisis het hoofd te bieden. De machines en turn-key projecten dragen in productieprocessen bij aan substantiële kostenbesparingen.

Besparing op folieverbruik

Een voorbeeld is de besparing op het folieverbruik door bulkgoederen te verdichten alvorens ze te verpakken. De Willems balenpersen kunnen bulkgoederen verdichten van 2:1 tot 20:1, afhankelijk van de structuur van het product.

Waar conservatieve balenpersen aansteekzakken hebben met een foliedikte van 80 micron, werken de Willems balenpersen met vlakfolie van 50 of 60 micron. In sommige gevallen is de persing zodanig sterk dat de gecomprimeerde balen vormvast zijn en in het geheel geen folie is benodigd.

Vlakfolie recycling

Dankzij het gebruik van de zeer dunne folie of zelfs het laten vervallen van folie zijn op jaarbasis grote besparingen mogelijk. Daarbij komt dat na gebruik de vlakfolie tegen een mogelijke vergoeding kan worden teruggeleverd aan de folieproducent, die het materiaal recyclet tot nieuwe vlakfolie.

Afname brandstofkosten

Het comprimeren van bulkgoederen heeft een gunstig logistiek effect. Per vrachtwagenrit kan meer worden vervoerd. Uiteindelijk leidt dit tot minder ritten, zodat de brandstofkosten afnemen.

De Willems balenpersen kunnen de balen op klantenwens logistiek optimaliseren. Een robotpalletizer is in staat om de balen tot op elke gewenste hoogte te stapelen, waarna een rekhoesmachine de palletlading voorziet van een rekhoes. Dit maakt het mogelijk om de transportcapaciteit van containers en opleggers maximaal te benutten.

Big bales

Een van de troeven van Willems Baling Equipment is de Vertical Big Baler (VBB) die balen kan maken tot 1.500 kg. De machine is ook geschikt om snel expanderende producten te persen en te verpakken.

Zo kan deze machine ‘big bales’ persen en verpakken die precies op een pallet passen, met de gewenste hoogte. De VBB kan vanuit een palletmagazijn een pallet nemen, daarop de baal plaatsen en vervolgens de pallet met ‘big bale’ op een rollenbaan uitvoeren.

Dankzij de waterdichte, UV-bestendige vlakfolietechniek is er geen extra rekhoesmachine benodigd, met alle kostenbesparingen van dien.

Pelletlijnen

De stijgende gas- en elektriciteitsprijzen doen de vraag naar biomassa-pellets toenemen. Vaak zijn deze pellets, in de vorm van samengeperste staafjes, vervaardigd uit houtafval. Ze kunnen dankzij de hoge dichtheid gemakkelijk worden getransporteerd.

De homogene samenstelling en consistente vorm maakt de pellets geschikt voor verbranding in elektriciteitscentrales. Voorts worden ze gebruikt in pelletkachels om ruimten te verwarmen. Het is ook mogelijk om van andere afvalstoffen pellets te persen, bijvoorbeeld om ze toe te passen als bodembedekker in stallen.

Ook dan wordt een afvalproduct weer nuttig gebruikt. Willems Baling Equipment heeft de kennis en ervaring in huis voor de realisatie van turnkey pelletlijnen.

Log shaver

Een andere populaire stalbedekking zijn houtkrullen. Toeleveranciers zijn daarvoor niet meer uitsluitend afhankelijk van schaverijen. Willems Baling Equipment heeft een ‘Log shaver’ ontwikkeld die zeer dunne, en dus volumineuze houtkrullen produceert.

Met een Willems balenpers kunnen zo, met minder per kilo’s per baal, dezelfde volumes worden gehaald. Ook deze oplossing zorgt voor een aanzienlijke besparing op grondstoffen en het energieverbruik.

Klik hier voor meer informatie over de Willems machines icon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Willems balenpersen drukken grondstof- en energiekosten

WILLEMS BALING EQUIPMENT BV

Willems Baling Equipment BV is wereldwijd toonaangevend in de markt van bulktransport, zeefsystemen, pers- en verpakkingsmachines, pelletiseersystemen, en aanverwante producten. We lopen al jaren voorop in de ontwikkeling van techniek... Lees meer