Veiligheid op de productievloer: voortschrijdend inzicht

icon.highlightedarticle.dark Veiligheid
Laatste wijziging: 4 juni 2024
Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur
Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur | Foto: Finn Hentzepeter

Als het gaat om veiligheidsbewustzijn, durf ik wel te stellen dat er maar weinig sectoren zijn waar veiligheid op de productievloer zo belangrijk is als in de solidsmarkt.

Dit begint al bij de opleiding waar veilig werken een van de belangrijkere aandachtspunten is. In de fabrieken zelf staat veiligheid – waar ik ook maar kom – hoog op de agenda.

Bij een bezoek aan Kikkoman, bekend van zijn Japanse sojasauzen, kreeg je een compleet boekwerk waar je als bezoeker allemaal op moet letten om je eigen veiligheid te garanderen.

Dat is eerder regel dan uitzondering tegenwoordig bij dat soort locaties. Eerlijk gezegd, ik werp er bij zo’n plantbezoek een vluchtige blik op, maar van voren naar achteren doornemen, niet echt…

Wie kijkt de hele veiligheidsvoorstelling nog af in het vliegtuig? Over Kikkoman gesproken, die hadden het echt voor elkaar met een ver doorgevoerde Six Sigma-systematiek. Het was er ongelooflijk netjes, ook dat helpt bij het waarborgen van veiligheid.

Veiligheid op de werkplek

De laatste jaren zie je de aandacht voor veiligheid op de werkplek alleen maar toenemen. Terecht, want er gebeuren nog steeds vreselijke incidenten, inclusief dodelijke. Laatst las ik nog over een voedingsmiddelenfabrikant waar iemand in een machine was komen te hangen en moord en brand schreeuwde. Niemand hoorde deze persoon door de hoge automatiseringsgraad. Verdere details zal ik je besparen…

Voortschrijdend inzicht

Het veiligheidsissue heeft ook voor een belangrijk deel te maken met aangescherpte wetgeving. Neem de richtlijnen voor het werken met gevaarlijke stoffen. Die worden alleen maar strenger en de lijst met risicovolle stoffen langer.

Logisch, er wordt steeds meer bekend over blootstellingsrisico’s. ChroomVI? Daar schilderde je vroeger gewoon onbeschermd mee. Voortschrijdend inzicht…

Onveilige werksituaties

Het is niet alleen de regelgeving die het veiligheidsbewustzijn triggert. Wat absoluut meespeelt, is dat mensen steeds mondiger worden. Werknemers pikken het steeds minder als er sprake is van ongezonde toestanden.

Dit is trouwens een trend die je in de hele maatschappij terugziet. Werkgevers zijn zich dit bewust en willen zich indekken tegen claims. Met name Amerikaanse ondernemingen zijn als de dood dat ze een proces aan hun broek krijgen als medewerkers hen in de toekomst aanklagen voor onveilige werksituaties.

Er worden vervolgens kosten noch moeite gespaard om werkplekken zo in te richten dat ze niet zo een-twee-drie aansprakelijk gesteld kunnen worden, mochten (voormalige) medewerkers zich alsnog melden met klachten.

Uitsluiten kun je het nooit, maar door aan te tonen dat je al het mogelijke hebt gedaan dit te voorkomen, sta je als werkgever een stuk sterker.

De 3 voorwaarden voor veiligheid

En dan kun je een werkplek nog zo veilig maken, alles staat of valt met de volgende 3 aspecten:

  1. Opleiding
  2. Geloof van de eigen organisatie in een veilige werkcultuur
  3. Discipline

Onveilig werken door het niet naleven van protocollen ligt altijd op loer. Op dit punt mensen zelf verantwoordelijk maken is daarom zó belangrijk.

Wij dragen hier graag ons steentje aan bij met:

  • Tips om veiliger te werken
  • Do’s en don’ts
  • Natuurlijk het delen van de laatste inzichten hoe we het met zijn allen nog veiliger kunnen maken.

Kijk eens verder bij ‘Veiligheid’ en je vindt hier een schat aan informatie over.

Ga direct naar ons dossier 'Veiligheid' icon.arrow--dark
Profile picture of Drs. Vincent Hentzepeter

Geschreven door Drs. Vincent Hentzepeter

Lees meer van Drs. Vincent Hentzepeter icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark