PolyAl, de niet-vezelcomponent van drankverpakkingen, is notoir lastig op te werken en de recyclingcapaciteit in de EU schiet op dit vlak ernstig tekort. Deze nieuwe faciliteit moet daar verbetering in brengen.
De strategische ligging van de locatie, nabij België en Duitsland, maakt het mogelijk om al het PolyAl uit België en Nederland en een deel van het Duitse PolyAl te verwerken. Met een jaarlijkse capaciteit van 20.000 ton vormt de fabriek een belangrijke aanvulling op de bestaande capaciteit van 8000 ton in Roosendaal.
Pallets, kratten en tuinmeubelen
Drankenkartons kunnen, mits goed ingezameld en gerecycled, worden verwerkt tot waardevolle materialen. Gerecyclede papiervezels verbeteren de kwaliteit van papierproducten, terwijl de kunststof- en aluminiumlagen opnieuw gebruikt kunnen worden voor onder andere pallets, kratten en tuinmeubelen. Maar gemakkelijk is het upcyclen van PolyAl niet. Daarom wil Tetra Pak haast maken met de uitbreiding van de benodigde recyclinginfrastructuur.
Circulaire ambities Tetra Pak
Sinds 2019 werkt Tetra Pak samen met Recon Polymers aan de ontwikkeling van PolyAl-recyclingtechnologie. Dit resulteerde in 2021 in de opening van een verwerkingsinstallatie in Roosendaal die in 2023 een extra investering van € 1 miljoen ontving. De samenwerking met Yellow Dreams is een nieuwe stap in de circulaire ambities van Tetra Pak.
Het is echter nog niet genoeg om alle vrijkomende drankenkartons in Nederland, laat staan in de EU, volledig te recyclen. Hier is nog een lange weg te gaan. Het recyclingpercentage van drankverpakkingen zat in 2023 voor Nederland op 34%. Doel is dit te verhogen tot 55% in 2030.