Coperion technologie inzetten om de groei van de recyclingmarkt te stimuleren

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
26 juni 2024
Groei van de recyclingmarkt
Groei van de recyclingmarkt | Foto: Coperion

Opiniestuk van Christopher Dow, Business Development Manager bij Coperion’s Recycling Business Unit

De afgelopen jaren heeft de urgentie om milieuproblemen aan te pakken geleid tot een golf van initiatieven gericht op het versterken van de recyclinginspanningen wereldwijd. Van geavanceerde sorteersystemen tot innovatieve materialen en apparatuur: de technologie daarin kan van cruciaal belang zijn voor het ontsluiten van het potentieel om de efficiëntie en effectiviteit van recyclingprocessen te vergroten.

Christopher Dow, Business Development Manager Recycling bij Coperion, onderzoekt hoe technologie een revolutie teweegbrengt in de recyclingmarkt en nieuwe kansen voor groei en duurzaamheid teweeg brengt.

Markt voor kunststofrecycling

De mondiale markt voor kunststofrecycling, die aanvankelijk in 2022 een omvang van 48,9 miljard dollar had, zal naar verwachting tegen 2030 toenemen naar 86,7 miljard dollar. De markt is getuige van een robuuste expansie met een indrukwekkend samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 7,4% tussen 2022 en 2030. Om als fabrikanten van deze groei te profiteren, moeten we onze investeringen in technologie richten op het helpen creëren van mondiale oplossingen.

Slimme sorteersystemen

Laten we eerst eens kijken naar sorteersystemen. Traditionele recyclingfabrieken zijn vaak afhankelijk van handarbeid voor het sorteren van materialen, een proces dat gevoelig is voor fouten en inefficiënties.

De integratie van slimme sorteersystemen heeft echter een revolutie teweeggebracht in dit aspect van recycling. Deze systemen zijn ontworpen om verschillende materialen te identificeren en te sorteren op basis van hun samenstelling, vorm en grootte, waardoor het recyclingproces wordt gestroomlijnd en verontreiniging wordt geminimaliseerd.

Verbeterde sorteerefficiëntie, mogelijk gemaakt door technologie, helpt gerecycleerde materialen van hogere kwaliteit te garanderen, waardoor hun marktwaarde en vraag toenemen.

Transparantie en traceerbaarheid

Vervolgens wordt technologie gebruikt voor de traceerbaarheid van materialen. Transparantie en traceerbaarheid zijn cruciaal om de integriteit van gerecyclede materialen in de hele toeleveringsketen te garanderen.

Nieuwe geïntegreerde technologie biedt een gedecentraliseerd en onveranderlijk platform voor het volgen van recycleerbare materialen, van inzameling tot verwerking en daarna. Door elke transactie en beweging van materialen vast te leggen, kunnen belanghebbenden inzicht krijgen in elke stap van het recyclingproces, waardoor vertrouwen en verantwoordelijkheid worden bevorderd.

Deze transparantie kan illegale dumping en fraude helpen bestrijden en de creatie van gecertificeerde gerecyclede producten vergemakkelijken, waardoor de marktkansen voor duurzame goederen worden vergroot.

3D-printen en circulaire economie

Een ander interessant gebied om te overwegen is 3D-printen en circulaire economie. 3D-printen, ook wel additive manufacturing genoemd, is een disruptieve kracht geworden in de manufacturing industrie.

Door gerecyclede materialen als grondstof te gebruiken, bevordert 3D-printen de principes van een circulaire economie, waarin hulpbronnen voor onbepaalde tijd worden hergebruikt en gerecycled.

Geavanceerde recyclingtechnologieën, zoals filamentextrusiesystemen, maken de transformatie van plastic afval mogelijk in hoogwaardige filamenten die geschikt zijn voor 3D-printen. Dit vermindert niet alleen de vraag naar nieuwe materialen, maar opent ook nieuwe wegen voor het genereren van inkomsten in de vorm van de productie van gerecyclede filamenten en op maat gemaakte 3D-geprinte producten.

Volledig circulair

Vanuit het perspectief van grotere productieapparatuur voorzien we ook een betere value proposition op de lange termijn (via lagere energiekosten en minder contaminatieproblemen) door te investeren in end-to-end verwerkingstechnologie, van sorteren tot extrusie.

Door een volledig circulaire oplossingsvisie te hanteren, van de bronmaterialen tot en met het waardevolle gerecyclede product, kan de industrie enkele van de moeilijkste verwerkingsuitdagingen ter wereld aanpakken.

Dubbelschroef extrusie technologie

Investeringen zoals dubbelschroef extrusie technologie in het recyclingproces kunnen ook de mogelijkheid bieden om problematische grondstoffen te verwerken en de doorvoer en contaminatie te verbeteren.

We hebben twee expertisecentra die zich toeleggen op het presenteren van de beste wereldwijde recyclingoplossingen, en klanten kunnen nu oplossingen op maat maken en tegelijkertijd de industrie naar een hoger niveau tillen.

Concluderend vertegenwoordigt de integratie van technologie in de recyclingindustrie een paradigmaverschuiving in de manier waarop we afvalbeheer en milieubehoud benaderen. Deze innovaties zorgen voor efficiëntie, transparantie en betrokkenheid in de recyclingwaardeketen.

Terwijl we deze ontwikkelingen omarmen, ontsluiten we niet alleen nieuwe kansen voor marktgroei, maar komen we ook dichter bij het opbouwen van een duurzamere en circulaire economie voor toekomstige generaties.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark