Hamermolens: waar en hoe worden ze gebruikt?

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
744 bekeken Laatste wijziging: 22 december 2023
De DM6 hamermolen van Jansen&Heuning met een capaciteit van 350 tot 4.000 kg/uur

De DM6 hamermolen van Jansen&Heuning met een capaciteit van 350 tot 4.000 kg/uur

De hamermolen kent een breed scala aan toepassingen in diverse sectoren van de industrie. In dit artikel geven we aan waar en hoe hamermolens worden gebruikt.

tk1

Welke sectoren zetten hamermolens in?

Hamermolens kunnen uiteenlopende materialen aan, zoals:

  • tarwe en granen
  • suikers
  • mineralen
  • specerijen
  • plastics
  • hout
  • autowrakken
  • veevoer

Er zijn dan ook uiteenlopende sectoren die de hamermolen inmiddels al tientallen jaren inzetten. Om een indruk te geven:

  • Voedingsproducenten gebruiken dit type molen voor het malen van granen en tarwe voor de meelproductie of het verkleinen van kruiden en specerijen.
  • Aardappelverwerkers zetten de hamermolen in om aardappelproducten te malen tot halffabricaat voor de productie van frietjes, chips en andere snacks en maaltijden.
  • bij mengvoederfabrikanten is de hamermolen in trek voor het malen van granen, suikers en vetten voor in veevoer en petfood.
    chemicaliënproducenten verwerken er een brede range van producten mee, van actiefkool en grafiet tot katalysatoren en kunstmest.
  • Farmaceuticafabrikanten gebruiken de hamermolen onder meer voor de productie van medicijnen, maar ook kruidenthee en andere natuurlijke producten.
  • Recyclingbedrijven passen de hamermolen onder meer toe om plastics en papier tot herbruikbaar recyclaat te verkleinen en geshredderd afvalhout en printplaten te malen.

tk2

Wat zijn veelvoorkomende toepassingen?

Hamermolens kunnen producten verwerken met een hoge efficiency en in aanzienlijke tonnages (tot 70.000 kg/uur). Ook kan de molen producten in korte tijd verkleinen tot zeer kleine deeltjes. Hamermolens kunnen een materiaal in principe heel fijn malen, zeker als het zacht en bros is. Daarmee zijn hamermolens zeer geschikt voor het produceren van poeders en fijne korrels met fijnheden van 3 mm tot 200 µm (en zelfs tot 50-100 µm bij agglomeratie naar nog fijnere korrels). Na het maalproces volgt namelijk vaak een extrusiestap. Een extruder zet poedervormige producten om in halffabricaten voor bijvoorbeeld de voedingsindustrie. Daar zijn hele fijne poeders voor nodig.

Article image of: Hamermolens: waar en hoe worden ze gebruikt?

De Mikro-Pulverizer hamermolen van Hosokawa Micron kan uiteenlopende producten malen tot zeer fijne poeders tot 45 µm (capaciteit: tot 15.000 kg/uur).

tk3

Welke aanvullende ontwikkelingen zijn er?

Belangrijke ontwikkelingen rond hamermolens zijn:

  • verbeteringen in energie-efficiency en automatisering
  • ATEX-proof maken van hamermolens

Verbeteringen in energie-efficiency en automatisering

Hamermolens beschikken vaak over controle- en regelsystemen, die de werking van de molen verbeteren en energie besparen tijdens het maalproces. De molen kan de productstroom dan zodanig doseren, dat de maling van het product optimaal is. Vaak zijn productstromen van verschillende samenstellingen en kunnen ze de ene keer voor een hogere vermogensopname zorgen dan de andere keer.

ATEX-proof maken van hamermolens

Voor apparaten en machines die droge stoffen verwerken, geldt de ATEX-wetgeving voor stofexplosiebeveiliging. Ook hamermolens vallen hieronder, denk aan het malen van tarwe, granen en andere droge organische producten. Met onder meer explosieplaten maken leveranciers hun hamermolens ATEX-proof. Belangrijk voor de constructie van de molen is drukontlasting, nodig om de drukgolf van een explosie volledig op te kunnen vangen. Leveranciers kunnen het ontwerp van hun hamermolens drukstootvast maken tot 10 bar.

Meer weten over hamermolens?

Hamermolens: zo werken ze

Hamermolens: de belangrijkste uitvoeringen

Hamermolens: de voor- en nadelen

Profile picture of Pieter van den Brand

Geschreven door Pieter van den Brand

Lees meer van Pieter van den Brandicon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark