Hamermolens: de belangrijkste uitvoeringen

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
155 bekeken Laatste wijziging: 22 december 2023
Dinnissen Hamex hamermolen
Dinnissen Hamex hamermolen | Foto: Dinnissen

We zetten de belangrijkste verschillende uitvoeringen van hamermolens op een rij. Niet elk product moet namelijk even fijn gemalen worden, en in de food en farma-industrie moet hygiënisch gewerkt worden. De eisen aan het product bepalen de uitvoering van de molen.

De meest voorkomende uitvoeringen van hamermolens onderscheiden zich door de volgende kenmerken:

  • capaciteit van de hamermolen
  • aanwezigheid van een luchtsysteem
  • toepassing van frequentieregeling
  • gebruik van een zeefwisselaar

tk1

Grote of kleine hamermolen?

Hamermolens kunnen een zeer gevarieerde maalcapaciteit hebben van 10 kilo per uur tot 70.000 kg/uur. Grote hamermolens zijn gebruikelijk bij mengvoederproducenten, die hun producten met een hoge efficiency en in aanzienlijke tonnages verwerken. De laatste jaren is er steeds meer behoefte aan hamermolens voor kleine capaciteiten (tot 4.000 kg/uur) voor het malen van tal van producten, zoals:

  • hout
  • tarwe
  • granen
  • gerst
  • haver
  • mais

In de voedingsindustrie en de farmaceutische industrie zijn eveneens vaak kleiner formaat hamermolens (30 tot 6.000 kg/uur) in gebruik (vanwege de strenge hygiëne-eisen in deze sectoren uitgevoerd in roestvaststaal). Verder bestaan er kleine (handbediende) draagbare hamermolens voor onder meer laboratoriumtoepassingen en proefnemingen (tot 200 kg/uur).

De DM6 hamermolen van Jansen&Heuning met een capaciteit van 350 tot 4.000 kg/uur
De DM6 hamermolen van Jansen&Heuning met een capaciteit van 350 tot 4.000 kg/uur | foto:
Relatief grote Hamex hamermolen van Dinnissen bij de Britse petfoodproducent GA
Relatief grote Hamex hamermolen van Dinnissen bij de Britse petfoodproducent GA | foto:
Kleinere Dinnox hamermolen van Dinnissen voor in de voedings- en farmaceutische industrie (rvs-uitgevoerd) met een capaciteit van 30 tot 6000 kg/uur
Kleinere Dinnox hamermolen van Dinnissen voor in de voedings- en farmaceutische industrie (rvs-uitgevoerd) met een capaciteit van 30 tot 6000 kg/uur | foto:
tk2

Hamermolens met een luchtsysteem

Veel hamermolens hebben een luchtsysteem dat het te malen product in de molen zuigt en door de maalkamer transporteert. Met dit systeem is de doorvoer van de deeltjes met de juiste fijnheid snel en efficiënt te regelen. Het luchtsysteem gaat als een stofzuiger over de zeefplaat heen. Dit verhoogt de maalcapaciteit van de hamermolen en bespaart op het energieverbruik. De luchtstroom, die zo’n 300 tot 700 m3/uur bedraagt, zorgt ook voor koeling van de deeltjes, zodat het product minder snel smelt of verkleurt. Het luchtsysteem kan onderdeel uitmaken van het pneumatisch transportsysteem van de proceslijn. De meeste producten zijn geschikt voor luchtondersteuning.

tk3

Hamermolens met een frequentieregeling

Steeds meer gebruikers kiezen voor frequentieregeling op hun hamermolen. Dit heeft een aantal voordelen:

Toerental regelen

Hiermee is de rotorsnelheid (toerental) nauwkeurig af te stemmen op het gewenste maalresultaat. De molen kan hiermee op elk toerental draaien om precies de structuur van het product te maken dat de gebruiker hebben wil.

Energie besparen

Ook scheelt het gebruik van een frequentieregeling in het energieverbruik. Investeringen in een frequentieregelaar verdienen zich snel terug. Een frequentieregeling helpt efficiënt energie te benutten en het maalproces te finetunen.

Vermogen monitoren

De frequentieregelaar is ook te gebruiken om het opgenomen vermogen te monitoren. Als de molen bijvoorbeeld veel moeilijker materiaal moet malen, dan neemt het opgenomen vermogen toe. Het regelsysteem kan de toevoer van het product dan naar beneden bijstellen, zodat de molen niet vastloopt in de hoeveelheid product.

tk4

Hamermolens met een automatisch zeefwisselsysteem

Het verwisselen van zeven kost veel tijd, wat vooral ongunstig is als gebruikers regelmatig van receptuur en maalproces wisselen. Ze moeten het maalproces stilleggen en na de zeefwisseling weer opstarten. Ook energietechnisch gezien is dat nadelig. Sommige hamermolens zijn daarom voorzien van een automatisch zeefwisselsysteem van doorgaans 4 tot 6 zeven met verschillende perforaties, dat een zeef in enkele minuten kan verwisselen. Bij een volautomatische zeefwisselaar kan dit zelfs in minder dan 1 minuut, terwijl de rotor in de molen blijft draaien. Voor elke receptuur selecteert en plaatst het automatische zeefwisselsysteem precies de bijbehorende zeef. Dit systeem draagt bij aan een hoge productiecapaciteit.

Wil je nog meer weten over hamermolens? Lees dan ook:

Hamermolens: zo werken ze

Hamermolens: de voor- en nadelen

Hamermolens: waar en hoe worden ze gebruikt?

Profile picture of Pieter van den Brand

Geschreven door Pieter van den Brand

Lees meer van Pieter van den Brand icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark