Automatische big bag-lijn vult fluïde zetmeel perfect af

icon.highlightedarticle.dark Handlingsystemen voor (F)IBC
2 april 2024
Geautomatiseerd FIBC-afvulstation
Geautomatiseerd FIBC-afvulstation | Foto: Robbe Industries

Met een nieuwe vullijn voor big bags kan op- en overslagbedrijf Bruins Veem snellopende, lastige zetmeelpoeders volautomatisch en stofvrij verwerken. ATEX-proof en met een superstrak afvulresultaat. Een kleiner team kan nu veel meer productie aan.

Een recent opgeleverde, automatische big bag-afvullijn zorgt ervoor dat op- en overslagbedrijf Bruins Veem per dag veel grotere hoeveelheden FIBC’s kan vullen en daarmee zijn groeiambities kan waarmaken. Opslag en overslag van bulkgoederen is de kernactiviteit van het familiebedrijf dat opereert vanuit de locaties Zaandam en Wormerveer.

Van silo’s naar FIBC’s

Buiten lossen vrachtwagens poeders en granulaten in silo’s, vanuit de productiehal gaan FIBC’s met geportioneerde grondstoffen op transport naar afnemers in de voedingsindustrie.

Bruins Veem doet ook aan herverpakken en heeft een eigen containerterminal. Om de groei van het bedrijf en de groter wordende orders bij te benen moest de verwerkingscapaciteit omhoog.

Stofvrij afvullen door het hermetisch afsluiten van de big bag met een opblaasbare beladingsbalg
Stofvrij afvullen door het hermetisch afsluiten van de big bag met een opblaasbare beladingsbalg | foto: Robbe Industries

Gravimetrisch doseren

Bruins Veem beschikte al over een gravimetrisch FIBC-vulstation, al kwam daar nog handwerk bij kijken voor het plaatsen van de lege verpakkingen. Dit systeem was tien jaar geleden geleverd door Robbe Industries (voorheen Bascules Robbe) om lastig afvulbare, fluïde poeders strak in big bags te kunnen krijgen. Specifiek bepaalde soorten zetmeel die bijna vloeien als water bleken een uitdaging.

Big bag vulmachine

De producent van weeg- en afvulmachines ontwierp een speciale big bag vulmachine om dit soort moeilijke poeders veilig en volledig vol in de meer dan 2 meter hoge FIBC’s te krijgen zonder dat die knikken en omvallen.

Eenmaal afgevuld blijven de big bags stabiel op een pallet staan en zijn zo veilig te laden en te verplaatsen met vorkheftrucks. De vul-unit werd explosieveilig uitgevoerd, omdat hij onder een bestaande silo moest komen in een ATEX-zone.

Deze machine vult nu zo’n tien jaar big bags op een snelle en efficiënte wijze, maar is geen automaat. Medewerkers moeten handmatig een pallet onder de afvulmachine zetten, er een kartonvel op plaatsen tegen beschadiging van de big bag, om na het vullen de volle FIBC met een vorkheftruck naar het magazijn te brengen.

“Gravimetrisch FIBC-vulstation om zeer snel stromende poeders strak en vol in big bags te laden”
Robbe Industries

Automatische palletdispenser

Gezien de groeiende clientèle en daarmee grotere charges, zocht Bruins Veem naar meer productiecapaciteit. Het bedrijf klopte opnieuw aan bij Robbe Industries om een nieuwe afvullijn te ontwikkelen die meer big bags aankan.

De leverancier ontwierp vervolgens een geautomatiseerde versie van het bestaande afvulstation die lege pallets automatisch op de rollenbaan plaatst, het kartonnetje zonder menselijke tussenkomst positioneert en de mogelijkheid biedt gevulde big bags te bufferen aan de afvoerzijde van de rollenbaan.

Het door Robbe Industries ontworpen geautomatiseerde big ­bag-vulstation, ­inclusief palletdispenser en­ ­bufferzone voor ­afgevulde big bags aan de ­afvoerzijde van de ­rollenbaan
Het door Robbe Industries ontworpen geautomatiseerde big ­bag-vulstation, ­inclusief palletdispenser en­ ­bufferzone voor ­afgevulde big bags aan de ­afvoerzijde van de ­rollenbaan | foto:Robbe Industries

Ontwerp en bouw afvullijn

De leverancier kwam met een ontwerp en voerde dit technisch geheel in eigen beheer uit. Eigen technici namen de programmering, hardware automatisering, de complete besturing en de bouw van de installatie voor hun rekening. Robbe Industries zette de lijn eerst in eigen huis op.

Na proefdraaien, waarbij Bruins Veem per video kon meekijken, volgde montage in Wormerveer. Met een kleine week was de lijn daar operationeel. De inbedrijfname verliep vlekkeloos.

Veiligheidslichtscherm

De nieuwe lijn neemt medewerkers veel werk uit handen. Sleuren met pallets is verleden tijd. Aan de rechterkant van de lijn plaatst de vorkheftruckchauffeur een stapel lege pallets. Een automatische palletdispenser pakt een pallet op, en zet hem op de rollenbaan.

Het apparaat kan met meerdere types pallets overweg, een kwestie van instellen. Een veiligheidslichtscherm zorgt ervoor dat de palletdispenser automatisch stopt als een medewerker te dichtbij komt. Zo is de veiligheid gegarandeerd.

De door Robbe Industries bij Bruins Veem geplaatste installatie
De door Robbe Industries bij Bruins Veem geplaatste installatie | foto:Robbe Industries

Automatische kartonvel dispenser

Eenmaal ontstapeld en op de rollenbaan, schuift de pallet één positie door in de lijn. Hier wordt automatisch met zuignappen een kartonnen vel op de lege pallet gelegd. Het geheel schuift dan door naar de big bag vulmachine. Hier staat een operator die de big bags in de bevestigingspunten haakt.

Stofvrij afvullen met beladingsbalg

Een eis bij het afvullen was dat dit stofvrij moest gebeuren. Daarom wordt de vulslurf afgedicht met een opblaasbare beladingsbalg, zodat er niets aan de randen kan ontsnappen. Ook is het mogelijk de FIBC met een ventilator op te blazen.

De machine vult hierna automatisch de bigbag tot het gewenst vulgewicht. Omdat het zeer snelstromende zetmeel de neiging heeft weg te zakken, wordt er tijdens het vullen regelmatig aan de zak getrokken.

Dit gebeurt door hem tijdens en na het vullen op te tillen aan de lussen. Trillen is ook mogelijk. Dit alles garandeert een strak en stabiel vulresultaat met een optimale vulgraad.

“De operator kan met één scherm de hele vullijn bedienen”
Robbe Industries

Big bags bufferen

Na het vullen openen de haken waaraan de zak hangt zich automatisch, de machine lift het ophangframe op, en de pallet met gevulde FIBC kan afgevoerd worden. De volgende lege pallet met kartonvel kan nu direct doorschuiven naar de vulpositie en de cyclus herhaalt zich.

De afvoerzijde van de rollenbaan biedt een aantal bufferposities. Hier kunnen de gevulde bigbags even blijven staan. Een vorkheftruck verrijdt ze naar het magazijn.

Rollenbaan met frequentieregelaar

Naast snelheid biedt de nieuwe lijn de medewerkers meer overzicht. Er is één centrale Siemens PLC die de volledige lijn stuurt. De operator kan met één scherm de hele vullijn bedienen.

Om opstoppingen te voorkomen heeft iedere rollenbaan een frequentiesturing. Het aantal geproduceerde bigbags met diverse productiegegevens wordt automatisch bijgehouden.

Deze logdata zijn ook op afstand opvraagbaar. Mocht er een storing optreden, dan kan de leverancier via dezelfde remote access module service op afstand uitvoeren.

Profile picture of Drs. Vincent Hentzepeter

Geschreven door Drs. Vincent Hentzepeter

Lees meer van Drs. Vincent Hentzepetericon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark