Verpakkingsmachines voor granulaten geoptimaliseerd

icon.highlightedarticle.dark Verpakkingsmachines
88 bekeken Laatste wijziging: 25 maart 2024
In Warendorf (D) bouwt Aventus complete verpakkingslijnen met vvs-machines, palletiseerders en krimpfoliemachines
In Warendorf (D) bouwt Aventus complete verpakkingslijnen met vvs-machines, palletiseerders en krimpfoliemachines | Foto: Aventus

In Warendorf (D) bouwt Aventus complete verpakkingslijnen voor granulaten. De vorm-, vul- en sluitmachines, ­palletiseerders en stretchhoodmachines zijn nu sneller, zuiniger en gebruiksvriendelijker.

In 2018 besloten Haver&Boecker en Windmöller & Hölscher, fabrikanten van verpakkingsmachines voor buisfolie, hun krachten te bundelen. De gezamenlijke onderneming, Aventus, bouwt in een nieuw gebouwde productiehal in Warendorf verpakkingslijnen voor granulaten, zoals zouten en kunststof korrels.

Door de kennis en ervaring van beide moedermaatschappijen is het bedrijf erin geslaagd de verpakkingsmachines te optimaliseren. Aventus let daarbij vooral op een hoge productiesnelheid, vermindering van energieverbruik, onderhoudsarme installaties, en dunnere, recyclebare folies voor de zakken. Verpakkingslijnen dragen zo bij aan een duurzamere toeleveringsketen met een lagere CO₂ voetafdruk.

Sneller, zuiniger, gebruiksvriendelijker

Aventus wist de vorm-, vul- en sluitmachines van het type Topas te verbeteren. De vvs-machines zijn nu sneller – met capaciteiten tot 2800 zakken per uur – , energiezuiniger en makkelijker te bedienen door een operator interface waarbij belangrijke parameters zelfregulerend zijn.

Omsteltijden zijn tot een minimum beperkt door onder andere gebruik te maken van reproduceerbare instellingen. Ook de toegang tot de machine en de opbouw van de componenten is beter geworden, waardoor onderhoud sneller uitgevoerd kan worden.

De Topas vorm-, vul- en sluitmachines zijn verbeterd, ze zijn nu sneller, zuiniger en makkelijker te bedienen
De Topas vorm-, vul- en sluitmachines zijn verbeterd, ze zijn nu sneller, zuiniger en makkelijker te bedienen | foto:Aventus

Hoeklassen

De meeste vvs-machines zijn uitgerust met een hoeklas-station, dat de hoeken van de zijvouwen in de folie sealt, waardoor de zakken blokvormiger worden en strakker gestapeld kunnen worden.

Daarnaast vermindert de hoeklas de druk op de lasnaad, wat de kans op lekkages nog kleiner maakt. Bovendien verbetert dit het legen van de zakken: er blijft minder product achter.

Duurzame, recyclebare zakken

De polyethyleenzakken waarin het granulaat verpakt wordt zijn ook volledig recyclebaar en kunnen zelfs met deels gerecyclede grondstof geproduceerd worden. In combinatie met de mogelijkheid om dunnere folies te verwerken zorgt dit voor een nog duurzamer verpakkingsproces.

Status op afstand herkennen

De vvs-machines hebben ingebouwde ledverlichting, waardoor operators de machinestatus op grote afstand kunnen herkennen:

  • bij normale productie kleuren de leds blauw
  • bij een eventuele storing rood
  • bij onderhoud wit

Ook kunnen de machines worden uitgerust met een modem, wat snelle, veilige support op afstand mogelijk maakt.

“Met de ‘performance kits’ kunnen ook oudere machines van de nieuwste technologieën en kennis profiteren en zo hun productiviteit verhogen”

Retrofit performance kits

Daarnaast heeft Aventus voor bestaande machines ‘performance kits’ ontwikkeld. Die zorgen ervoor dat ook oudere machines van de nieuwste technologieën en kennis kunnen profiteren en zo hun productiviteit kunnen verhogen.

Palletizer voor hoge capaciteiten

Om de hogere output van de nieuwe vvs-machines te kunnen verwerken, heeft Aventus samen met het Franse dochterbedrijf, Newtec Bag Palletizing, een nieuwe palletizer ontwikkeld met de naam Aurum.

De Aurum kan ook bij hoge capaciteiten de zakken optimaal op de pallet stapelen, doordat de machine is uitgerust met de nieuwste servotechnieken en voorzien is van meerdere zakkenpositioneerstations en een Newtec voorsorteerband.

De Aurum palletizer kan de nieuwe, snellere vvs-machine bijbenen dankzij servotechniek, meerdere zakkenpositioneerstations en een voorsorteerband
De Aurum palletizer kan de nieuwe, snellere vvs-machine bijbenen dankzij servotechniek, meerdere zakkenpositioneerstations en een voorsorteerband | foto:Aventus

Positionering

De zakken worden per rij door de pakplaten in positie gebracht, waarbij de ene zak nooit een andere zak opduwt. Hierdoor behoudt elke zak zijn blokvorm. In combinatie met de zijdelingse aandrukplaten zorgt dit voor een perfecte zakstapeling.

Een optimale stapeling zorgt voor minder transportschade en een betere belading van vrachtwagens en zeecontainers. Het aanraakscherm voor de bediening is identiek aan de vvs-machine en daarmee nog gebruiksvriendelijker voor de operators.

De zakken worden per rij door de pakplaten in positie gebracht, waarbij elke zak zijn blokvorm behoudt
De zakken worden per rij door de pakplaten in positie gebracht, waarbij elke zak zijn blokvorm behoudt | foto:Aventus

Waterdichte eindverpakking

Om de pallets met granulaten waterdicht te verpakken wordt de verpakkingslijn meestal gecomplementeerd met een stretchhood machine met of zonder palletpers.

  • Bij de stretchhood technologie wordt een PE-buisfolie van de rol op lengte afgerold en dicht gelast zodat een hoes met de juiste afmeting ontstaat.
  • Vervolgens wordt de hoes opgerekt en volautomatisch over de pallet getrokken. Door de rek wordt de folie strak om de zakken en de pallet getrokken. Dit zorgt voor een stabiele en waterdichte eenheid.

Voor deze eindverpakking levert Aventus de Argon. Bij deze stretchhood machine kan de foliekop in zijn geheel naar beneden gebracht worden om onderhoud en inspecties veilig vanaf de grond te kunnen doen. Bordessen en/of steigers zijn dus niet nodig.

Aan het eind van de verpakkingslijn worden de pallets voorzien van een stretchhood folie dat zorgt voor een waterdicht jasje om de hele volgestapelde pallet
Aan het eind van de verpakkingslijn worden de pallets voorzien van een stretchhood folie dat zorgt voor een waterdicht jasje om de hele volgestapelde pallet | foto:Aventus

Aventus verpakkingsinstallaties worden in de Benelux vertegenwoordigd door Vermeulen Ingenieursbureau.

Profile picture of Mischa Hoyinck

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark