Hoe efficiënt vullen en herverpakken uw verliezen tegengaat

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
102 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Hoe efficiënt vullen en herverpakken uw verliezen tegengaat

In het B2B segment waarin de meeste bulkverwerkende bedrijven zitten worden de producten dikwijls omgepakt of her verpakt. Dit kan vanuit bulk naar bigbags of zakken zijn, maar ook omgekeerd. Bascules Robbe NV heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in deze applicaties en een ruime ervaring opgebouwd in sectoren als chemie, food processing, logistiek en agro-industrie.

Vanuit een bigbag lostrechter of zakkensnijstation kan met een Floveyor aëromechanisch opvoersysteem snel en efficiënt de losse producten worden opgevoerd in een mengsilo of bulk truck bijvoorbeeld. Het geringe energieverbruik en de compacte oppervlakte zijn grote troeven van dit systeem ten opzichte van een transportband of opvoerschroef. Het Floveyor opvoersysteem werkt via een RVS touw met kunststofschijven aan hoge snelheid. Door de hoge snelheid wordt ook een onderdruk gecreëerd aan de instroomtrechter zodat het product als het ware in de transportmachine wordt gezogen.
Een mooie toepassing van deze technologie is de ompakinstallatie waarin Laebens Logistics uit Zwevegem (België) heeft geïnvesteerd. Via deze ompakinstallatie, volledig in RVS kan op zeer efficiënte wijze producten voor de chemische industrie omgepakt worden vanuit bigbags naar bulk trucks. De installatie kan zowel gebruikt worden voor goed vloeiende (korrels) tot stofferige en kleverige producten.

Value Added Logistics
In logistieke toepassingen wordt dus de vraag naar flexibiliteit en een toegevoegde waarde gesteld. Hierin excelleren deze machines door de compacte afmetingen en slanke opbouw. De ompakinstallaties kunnen voor diverse producten gebruikt worden zowel ATEX, foodgrade als stofferige producten.
Indien er omgepakt moet worden vanuit bigbags of silo naar zakgoed kan met een zakkenvulstation gewerkt worden. Hierin worden de zakken nauwkeurig en metrologisch correct gevuld, gesloten via naaimachine of sealer en gestapeld. Bascules Robbe NV kan terugkijken op een jarenlange ervaring in deze vulmachines.

Ergonomie en opvangen tekort aan operators
Ook de ergonomie en arbeidsveiligheid voor de operators dient in rekening gebracht te worden. Het risico op uitval of ziekte van een personeelslid door langdurig met zware lasten te sleuren dient uitgesloten te worden. Ook hierin kan Bascules Robbe meedenken met de klant. Zo kan bijvoorbeeld een manipulator met zuignap of heftakel gebruikt worden of kan met een robot een volledig proces geautomatiseerd worden. Zo komt er voor de operator meer tijd vrij voor andere zaken of kwaliteitsopvolging. Met dezelfde ploeg operators kan op deze manier ook gekeken worden om toch hogere productiegroottes te draaien zonder personeelsuitbreiding.

Toepassingen in hygiënische en high-care omgeving
Ook in de voedingssector worden producten omgepakt of verpakt in zakgoed, bigbags of dozen. Vanzelfsprekend dienen de installaties hiervoor geschikt te zijn en te voldoen aan de eisen rond hygiënisch ontwerp en goede reiniging.
Belangrijk hierin is hoe de toestellen gereinigd dienen te worden en hierin zijn verschillende opties mogelijk. Droge reiniging wordt gebruikt bij laagrisico toepassingen. Dergelijke toepassingen worden bijvoorbeeld bij de inname of ompakken van onverwerkte goederen gebruikt.
Indien het risico op bacteriële contaminatie of schimmelvorming groot is dient het toestel gereinigd te worden met bijvoorbeeld CIP en stoomreiniging. Ook worden bijkomende eisen gesteld zoals een lage oppervlakteruwheid door nabehandeling, RVS soorten met hogere weerstand tegen corrosie, wegslijpen en glad maken van de lassen.
Het dimensioneren en ontwerpen van machines die gebruikt worden in het ompakken en verpakken met food dient dus van in het begin goed bekeken te worden. Bascules Robbe nv heeft hierin veel ervaring en kan de klant met raad en daad bijstaan in deze materie.

Kleine mobiele afvulmachines voor high-mix low-volume toepassingen
High-mix low-volume processing bestaat erin om met zo klein mogelijke insteltijden korte productiebatches te draaien. Ook hierin is het soms noodzakelijk om tussen de verschillende batches reinigingen uit te voeren om contaminatie tussen de verschillende producten te vermijden. Bascules Robbe NV heeft een gamma ontwikkeld met kleine mobiele vulinstallaties die perfect te gebruiken zijn in high-mix low-volume processing, namelijk de Atlas, Minerva en Vulcan vultoestellen lijnen. Door de modulaire opbouw van deze toestellen kan er gekozen worden om zowel open-mond zakken, ventiel zakken of dozen te vullen. Ook kan het toestel verschillende groottes van verpakkingen opvangen.
Om het product nauwkeurig in de zak te doseren zijn er verschillende opties mogelijk zoals trilgoot, schroef, doseren met vlinderklep, doseren met een transportband …

Verschillende modellen en types afvultoestellen voor zakken en dozen
Bascules Robbe heeft de afgelopen jaren veel toestellen op maat geproduceerd. Vele zaken komen echter terug en hieruit werden enkele standaard machines ontworpen die met bewezen technologie op korte doorlooptijd geleverd kunnen worden.
De Vulcan lijn bestaat uit het netto-weegprincipe waarin de hoeveelheid in een aparte weegbak wordt afgewogen en daarna wordt vrijgegeven in de verpakking. Het grote voordeel van dit systeem is de snelheid omdat het klaarzetten van de verpakking gelijktijdig gebeurt met het doseren van het product in de weegbak.
De Atlas en Minerva lijn bestaan uit vultoestellen met het bruto-weeg principe. Hierin wordt de verpakking (zak of doos) meegewogen en vlak voor de vulling automatisch weg getarreerd. De verpakking wordt daarna automatisch gevuld tot het gewenste netto instelgewicht. Deze vulmachines zijn robuust en eenvoudig van opzet.
Afvullen van liquide producten in IBC of vaten
Niet alleen bulkproducten worden gevuld op gewicht, maar ook liquide producten zoals chemische stoffen, voedingsstoffen en oliën worden verpakt in bidons, vaten of IBC’s. Doordat deze verpakkingen worden afgevuld op gewicht heeft Bascules Robbe ook hierin reeds vele jaren ervaring. De grootte van deze projecten kunnen gaan van eenvoudige weegschalen om één IBC af te vullen tot volledige lijnen met geautomatiseerde aan- en afvoer via rollenbanen.
Een recent project is Saba BV uit Dinxperlo. Dit bedrijf is bezig met een nieuwe productiehal en heeft een beroep gedaan op Bascules Robbe voor het ontwerp en bouw van acht (!) geautomatiseerde vullijnen voor het afvullen van IBC en BIB (Bag In Boxes).

Geschreven door

Logo van:Hoe efficiënt vullen en herverpakken uw verliezen tegengaat

Robbe Industries NV

Wij zijn een familiale kmo met meer dan 175 jaar ervaring in wegen, vullen en bulkbehandeling ! Met onze eigen engineering, productie en service afdelingen hebben we alles in huis... Lees meer