Driedimensionaal technisch ontwerp, kortweg 3D-engineering, vereenvoudigt maatwerkontwerp van bulkhandlingsprocessen. Bijkomend voordeel is dat opdrachtgevers kunnen zien hoe de toekomstige installatie er binnen hun fabriek uit gaat zien.
tk1 Installaties voor het transporteren en afhandelen van bulkgoederen komen altijd neer op maatwerk. Eerder gebeurde het design daarvan aan de hand van 2D-ontwerpen: technische tekeningen waarop een te bouwen installatie vanuit alle hoeken en standen in kaart werd gebracht.
Bulkhandling altijd maatwerk
3D-engineering maakt echter een stevige opmars. “Met 3D-modellen kunnen klanten echt zien wat ze krijgen,” vertelt Bas Derks, directeur van de Nederlandse tak van Gericke. Het van oorsprong Zwitserse bedrijf heeft in Hoevelaken een productievestiging waar installaties voor klanten worden ontworpen en geassembleerd.
“Onze klanten hebben doorgaans geen ervaring met het lezen van technische tekeningen. Met 3D-modellen kunnen we ze begrijpelijk en laagdrempelig tonen wat we voor ze bouwen. We spreken dezelfde taal.”
“Voor onze fabricageteams is zo’n 3D-model prettig werken en fouten komen nauwelijks voor”
Rien Nap, Gericke
tk2 Maatwerk: 3D-scans op locatie
Zo’n 3D-ontwerp maken gaat in twee stappen. Eerst brengt Gericke de locatie van de klant – het magazijn of de fabriekshal – in kaart aan de hand van een 3D-scan. “Installaties moeten ingepast worden in bestaande gebouwen,” legt Rien Nap daarover uit.
Als Manager Mechanical Engineering kent hij het 3D-engineeringproces als zijn broekzak. “Met een 3D-scan maken we een model van de ruimte waar de nieuwe installatie moet komen, inclusief bestaande inrichting. Alle hoeken en gaten nemen we mee, er ontgaat ons niets.”
Op basis van die scans kunnen engineers vervolgens aan de slag met het perfecte maatwerk. De nieuwe installatie wordt zo ontworpen dat deze volledig geoptimaliseerd is voor de specifieke klantsituatie. “Dat leidt tot lage foutenmarges en dus weinig onvoorziene kosten. Dat vinden onze klanten belangrijk en prettig,” aldus Nap.
tk3 3D-ontwerp: dit zijn de voordelen
3D engineering brengt voordelen voor letterlijk alle betrokken partijen met zich mee, weet Derks inmiddels uit ervaring.
- What you see is what you get – “Allereerst voor onze klanten: ze zien visueel wat ze krijgen. Dat wekt vertrouwen dat ze de juiste keuze hebben gemaakt. Bovendien: er is geen ruimte voor onduidelijkheid. We kijken allemaal naar hetzelfde, begrijpelijke design.”
- Fouten vermijden – Ook voor Gericke zelf is 3D-engineering een uitkomst. Nap: “Voor onze fabricageteams is zo’n 3D-model prettig werken, beter dan tweedimensionale technische tekeningen. Je ziet eenvoudiger wat het moet worden en fouten komen nauwelijks voor.”
- Tijd- en geldwinst – Tot slot profiteren ook toeleveranciers van deze werkwijze. Derks: “2D-tekeningen moeten bij toeleveranciers intern vertaald worden naar tekeningen die zij zelf kunnen verwerken. Met onze 3D-modellen hoeft dat niet. Dat scheelt tijd en dus geld. Niet alleen voor ons, maar ook voor de klant.
- Bovendien: fouten in gefabriceerde onderdelen of machines komen minder vaak voor. En als ze al voorkomen, merken we ze razendsnel op, omdat ze afwijken van het 3D-model.”
Bas Derks, directeur van de Nederlandse tak van Gericke | foto: Gericke
tk4 Prefab: snel, veilig en kostenefficiënt
3D-gemodelleerde installaties assembleert Gericke in eerste instantie op de eigen productielocatie. Klanten worden vervolgens uitgenodigd om de installatie persoonlijk te bekijken. Eventueel kunnen er dan nog kleine wijzigingen worden besproken.
“Dat komt deels doordat de meeste partijen het niet meer accepteren als we wekenlang op locatie aan het werk zijn,” vertel Derks daarover. “Vroeger was dat gangbaar, maar met alle veiligheidseisen van nu kan dat niet meer.”
“En het gaat nu ook sneller,” weet Nap. “Personeel in onze branche is schaars, en als ze elke dag uren kwijt zijn met heen en weer rijden naar klanten, schiet dat niet op. We bouwen installaties tegenwoordig in-house op, en bij de klant hoeven we het alleen nog te assembleren als prefab-installatie. De bouwers die de prefab doen, doen ook de assemblage bij de klant.”
“Met 3D-modellen kunnen klanten echt zien wat ze krijgen”
Bas Derks, Gericke
Bestaande installatie nabouwen
In sommige gevallen bouwt Gericke op zijn eigen locatie zelfs delen van bestaande installaties van klanten na. Dat was onlangs het geval toen een nieuwe installatie werd ontworpen voor plaatsing in een bestaande snoepfabriek.
“Een deel van de nieuwe installatie moest bovenop een bestaand bouwwerk komen,” herinnert Derks zich. “Dat hebben we toen op basis van de 3D-scan 100% waarheidsgetrouw nagebouwd. Toen de klant later bij ons op locatie zijn nieuwe installatie kwam bekijken, waren ze zeer onder de indruk over de professionele aanpak.
3D-modellen handig voor later
Gebruikte 3D-modellen en -scans bewaart Gericke voor later, vertelt Nap ten slotte. “Ook weer vanuit klantgemak: als ze later iets willen aanpassen of uitbreiden, hebben wij alle kennis en data nog in huis. En ja, uiteindelijk helpen we onszelf hiermee ook met een beetje klantbehoud. Het mes mag best aan twee kanten snijden.”