Servomotoren vergroten de flexibiliteit van Coperion K-Tron

icon.highlightedarticle.dark Doseren
52 bekeken Laatste wijziging: 28 augustus 2023
Servomotoren vergroten de flexibiliteit
Servomotoren vergroten de flexibiliteit | Foto: Coperion

Coperion K-Tron schakelt over op servomotoren om de flexibiliteit te vergroten.

Na ruim een ​​halve eeuw feeders te hebben geleverd die voornamelijk gebruikmaken van gelijkstroommotoren (DC), betreedt Coperion K-Tron een nieuw tijdperk met de overstap naar servotechnologie.

Technologische vooruitgang in de branche, feedback van klanten en diverse andere factoren hebben ons ertoe aangezet de situatie opnieuw te evalueren en als gevolg daarvan hebben we besloten om ons standaardaanbod voor de meeste feeders vanaf augustus 2023 te wijzigen in servomotoren.

Voordelen van servomotoren

  • Brede turndowns mogelijk – tot 2000:1 RPM, afhankelijk van de configuratie en de kenmerken van het bulkmateriaal
  • Er zijn minder gearboxvarianten nodig voor een volledig turndownbereik
  • Borstelloos, geen slijtagedelen
  • Zeer hoog koppel – snel starten, zelfs bij zeer lage snelheden
  • Aanzienlijk langere verwachte levensduur
  • Beschikbaar in Atex uitvoering
  • Over het algemeen kleiner en lichter, waardoor het weegbereik toeneemt
  • Steekbare (snelaansluit) aansluitingen direct op de motor
  • Hogere energie-efficiëntie
  • Ingebouwde snelheidssensor

Coperion K-Tron heeft al vele jaren ervaring met servotechniek. Dezelfde vertrouwde servotechnologie wordt sinds 2019 met succes geïmplementeerd in de feederlijn van K3 Pharma. Daarnaast wordt op verzoek van de klant een toenemend aantal recente projecten in een verscheidenheid aan toepassingen gebouwd met servomotoren.

Atex omgevingen geen bezwaar

Net als bij een gelijkstroommotor gebruiken servo’s permanente magneten om een ​​magnetisch veld te creëren, maar er is geen commutator met ingebouwde borstels. Het voordeel van dit motortype is dat het, in combinatie met een geschikte aandrijving, de tekortkomingen van zowel gelijkstroom- als wisselstroommotoren elimineert. Omdat de servo geen borstels heeft – en dus geen interne bogen/vonken genereert – vormen opties voor Atex omgevingen geen barrière.

Enorme turndown zonder oververhitting of koppelverlies

Vanwege de regeling die kan worden bereikt gezien de synchrone aard van hun werking, zijn servomotoren in staat tot een enorme turndown (tot 2000:1 RPM) zonder oververhitting of koppelverlies. Als gevolg hiervan zal het niet langer nodig zijn om meerdere tandwielkasten aan te bieden om het volledige doseerbereik van een feeder te dekken, waardoor de implementatie van een enkele feederconfiguratie flexibeler wordt in de toepassing ervan.

Bovendien kunnen we dankzij de hoge resolutie van onze SFT-weegtechnologie een uitstekende nauwkeurigheid leveren over het volledige doseerbereik.

Lichtere servomotor: groter weegbereik

Bij Loss-in-Weight feeders bieden servomotoren een extra voordeel vanwege hun kleinere formaat en lichtere gewicht. Servomotoren zijn over het algemeen aanzienlijk lichter dan hun gelijkstroom- of wisselstroomtegenhangers. Deze vermindering van het gewicht van de feeder resulteert in een toename van het beschikbaar weegbereik van de weegschaal.

Nauwkeuriger doseren

Servomotoren hebben ook een ingebouwde snelheidsencoder. Dit betekent dat regeling met gesloten lus mogelijk is zonder dat er een extra snelheidsencoder in de tandwielkoppeling nodig is. Closed-loop control voorziet de KCM voortdurend van gedetailleerde informatie over de rotorpositie, wat een positief effect heeft op de doseernauwkeurigheid.

Servomotoren vormen daarom het beste scenario voor het bedienen van feeders en hun hoge turndown-vermogen kan de noodzaak voor veranderingen in de configuratie van de feeder, zoals schroeven, uitlaatbuizen en overbrengingsverhoudingen, over een breed scala aan doseersnelheden en bulkmaterialen minimaliseren.

Moderniseringspakketten

Vanaf augustus 2023 worden alle nieuwe Coperion K-Tron feeders aangeboden met servomotoren. Tijdens een uitfaseringsperiode zullen AC- en DC-motoren op aanvraag nog steeds beschikbaar zijn. Ook gaan we moderniseringspakketten aanbieden voor klanten met Coperion K-Tron gravimetrische of volumetrische feeders uitgerust met DC- of AC-motoren die graag de overstap willen maken naar servomotoren. In veel gevallen kunnen de lijnprestaties en procesefficiëntie profiteren van een upgrade naar servotechnologie, met de functies en voordelen die dit met zich meebrengt.

Geschreven door

Logo van:Servomotoren vergroten de flexibiliteit van Coperion K-Tron

Coperion NV

Coperion N.V. is een 100 % dochter van Coperion GmbH, de wereldwijde markt- en technologieleider voor compounderen, extruderen, materials handling, gravimetrisch doseren en bijbehorende service. Coperion is uw partner in... Lees meer