Nieuwe motortechnologie voor doseerapparatuur voor meer flexibiliteit

icon.highlightedarticle.dark Doseren
33 bekeken 29 januari 2024
Nieuwe motortechnologie voor doseerapparatuur voor meer flexibiliteit
Nieuwe motortechnologie voor doseerapparatuur voor meer flexibiliteit | Foto: Coperion
Article image of: Nieuwe motortechnologie voor doseerapparatuur voor meer flexibiliteit
| Foto: Coperion
Article image of: Nieuwe motortechnologie voor doseerapparatuur voor meer flexibiliteit
| Foto: Coperion
Article image of: Nieuwe motortechnologie voor doseerapparatuur voor meer flexibiliteit
| Foto: Coperion
Article image of: Nieuwe motortechnologie voor doseerapparatuur voor meer flexibiliteit
| Foto: Coperion

Coperion K-Tron Feeders stappen over van gelijkstroommotoren naar servomotortechnologie.

De meeste Coperion K-Tron-feeders worden in vrijwel al onze toepassingen doorgaans geleverd met DC-motoren. Als resultaat van de technologische vooruitgang in de industrie en de grotere beschikbaarheid van motoren bieden wij de meeste modellen nu aan met servomotoren.

Dit type motortechnologie combineert de sterke punten van AC- en DC-motoren en is ideaal voor ieder type doseeroplossing. Lees meer over de redenen voor de overstap en de voordelen op lange termijn in de infographic.

Na jarenlang de marktsituatie te hebben geëvalueerd, hebben onze feederexperts om drie belangrijke redenen de beslissing genomen om van DC- naar servomotoren over te stappen.

  1. Ten eerste heeft de industrie de afgelopen jaren een verscheidenheid aan technologische ontwikkelingen ondergaan, waarbij servotechnologie steeds prominenter is geworden. We beseften dat de voordelen van servomotoren ze ideaal maakten voor doseertoepassingen.
  2. Ten tweede hebben wij al jarenlang ervaring opgebouwd met servotechniek. We hebben deze technologie niet alleen met succes geïmplementeerd in de K3 Pharma-feederlijn, maar we hebben op verzoek van de klant ook andere feeders met servomotoren gebouwd in een verscheidenheid aan toepassingen.
  3. Dit leidt ook tot de derde reden, namelijk veranderende klanteisen en een hogere vraag.

Langetermijnvoordelen van servomotoren in doseertoepassingen

Servomotortechnologie biedt veel voordelen op de lange termijn bij doseertoepassingen vergeleken met DC-motoren. Vanwege de regeling die kan worden bereikt gezien de synchrone aard van hun werking, zijn servomotoren in staat tot een enorme turndown (tot 2000:1 RPM) zonder oververhitting of koppelverlies.

Als gevolg hiervan zal het niet langer nodig zijn om meerdere tandwielkasten aan te bieden om het volledige doseerbereik van een feeder te dekken, waardoor de implementatie van een enkele feederconfiguratie flexibeler wordt in de toepassing ervan.

Groter weegbereik

Omdat servomotoren kleiner en lichter zijn, maken ze een groter weegbereik mogelijk. Het maakt ook insteekbare verbindingen rechtstreeks op de motor mogelijk, wat het demonteren en opnieuw monteren veel eenvoudiger maakt.

Bovendien is het borstelloos en bevat het geen slijtdelen, wat onderhoudstechnisch gunstig is. Omdat het geen borstels heeft – en dus geen interne bogen/vonken genereert – vormen gevaarlijke locaties geen barrière.

Bovendien zijn servomotoren vaak een stuk energiezuiniger, wat de totale operationele kosten helpt verlagen. Al deze voordelen dragen bij aan een aanzienlijk hogere verwachte levensduur.

Kortom: servomotoren vormen het beste scenario voor het bedienen van feeders. Hun hoge turndown-vermogen kan de noodzaak voor wijzigingen in de configuratie van de feeder, zoals schroeven, buizen en overbrengingsverhoudingen, over een breed scala aan doseersnelheden en bulkmaterialen minimaliseren.

Onze serviceteams bieden moderniseringspakketten aan voor klanten met Coperion K-Tron gravimetrische feeders uitgerust met DC- of AC-motoren die graag de overstap willen maken naar servomotoren.

Geschreven door

Logo van:Nieuwe motortechnologie voor doseerapparatuur voor meer flexibiliteit

Coperion NV

Coperion N.V. is een 100 % dochter van Coperion GmbH, de wereldwijde markt- en technologieleider voor compounderen, extruderen, materials handling, gravimetrisch doseren en bijbehorende service. Coperion is uw partner in... Lees meer