Coperion K-Tron ProRate PLUS-feeders met dubbelschroef voor poederadditieven

icon.highlightedarticle.dark Doseren
67 bekeken 28 augustus 2023
ProRate PLUS continue enkel- en dubbelschroef gravimetrische feeders, met en zonder navulverpakkingen, zijn ideaal voor secundaire kunststoftoepassingen
ProRate PLUS continue enkel- en dubbelschroef gravimetrische feeders, met en zonder navulverpakkingen, zijn ideaal voor secundaire kunststoftoepassingen | Foto: Coperion

Voorgeconfigureerde feeders voor de kunststofindustrie

Coperion K-Tron kondigt de uitbreiding aan van de originele ProRate PLUS feederportfolio met meer oplossingen voor het doseren van poeders. Een ProRate PLUS-MT dubbelschroef feeder zal worden toegevoegd aan de productlijn die vanaf eind april 2023 beschikbaar zal zijn. Samen met de onlangs geïntroduceerde ProFlow bulk solids activator is de nieuwe dubbelschroef feeder een efficiënte oplossing voor het doseren van poederadditieven in plastic toepassingen.

Snelle terugverdientijd

Vorig jaar ontwikkelde Coperion K-Tron een geheel nieuwe feederlijn, gebouwd op 100 jaar ervaring om een ​​robuuste en betrouwbare feeder te bieden voor eenvoudige toevoertoepassingen in de kunststofindustrie. De continu gravimetrische aanvoerlijn ProRate PLUS is een economische oplossing en biedt een snelle terugverdientijd dankzij de goede prijs-prestatieverhouding en snelle levertijden.

De originele productlijn bestond uit drie enkelschroef feeders die ideaal zijn voor de toevoer van pellets, granulaten en andere vrij stromende bulkmaterialen in toepassingen van secundaire kunststoffen.

Nieuwe dubbelschroef feeder ideaal voor poeder additieven

Voor moeilijker te hanteren materialen breidt Coperion K-Tron de ProRate PLUS-productlijn uit met een nieuwe dubbele schroefaanvoer, de PLUS-MT. Deze gravimetrische feeder met zijn horizontale roerwerk zorgt ervoor dat de twee schroeven altijd optimaal gevuld zijn met materiaal. De dubbele schroeftechnologie heeft ook het voordeel dat pulsaties worden verminderd en de schroeven hebben een zelfreinigend effect.

Dubbelschroef feeders

Dubbelschroef feeders zijn ideaal voor moeilijk te hanteren poeders zoals talk, calciumcarbonaat of carbon black. Door het steile ontwerp van de trechterwanden kunnen slecht stromende stortgoederen betrouwbaar worden aangevoerd zonder een extra verticaal roerwerk. Mochten er nog steeds materiaalbruggen of ratholes ontstaan, dan kunnen een of meer ProFlow-activators voor stortgoederen op de trechter worden gemonteerd om de materiaalstroom te bevorderen.

Dubbele schroeftoevoer

De nieuwe ProRate PLUS-MT dubbele schroeftoevoer kan doorzetten aan van 40 tot 1800 dm³/u, afhankelijk van de eigenschappen van het bulkmateriaal. Met individuele bulk solids tests in onze testcentra kunnen we nauwkeuriger bepalen wat het exacte voedingsbereik is voor een specifiek product.

Gecontroleerde trillingen

Samen met de nieuwe ProFlow-oplossing is de reikwijdte van de originele ProRate PLUS enkelschroef feeders uitgebreid met matig stromende poeders en vlokken. De oplossing is beschikbaar voor alle vier de modellen (PLUS-S, PLUS-M, PLUS-L, PLUS-MT) en kan worden geïnstalleerd op nieuwe apparatuur of als een “montagekit” op bestaande feeders.

Elektromagnetisch trilapparaat

De ProFlow bulk solid activator bestaat uit een elektromagnetisch trilapparaat dat de invoertrechter activeert om bulkmaterialen in beweging te houden. Het apparaat werkt met een geoptimaliseerde frequentie en amplitude om minimaal energieverbruik en maximale productstroom te garanderen. Dankzij de slimme elektronische regeling verbruikt ProFlow slechts 3,6 Watt aan stroom.

Testen met een breed scala aan bulkmaterialen hebben aangetoond dat ProFlow een ideale oplossing is voor een verscheidenheid aan bulkmaterialen. ProFlow heeft geen slijtage onderdelen en omdat hij buiten het productcontactgebied is gemonteerd, is er geen extra reiniging nodig.

Voor het kleinere PLUS-S model is de ProFlow activator geïmplementeerd in combinatie met speciaal ontwikkelde overflight schroeven. Overflight schroeven hebben vleugels die helpen het bulkmateriaal in de keel van de feeder te verplaatsen om zo de schroefvulling positief te bevorderen.

Slimme ontwerpkenmerken voor gebruiksgemak

De ProRate PLUS feederlijn heeft een ruimtebesparende trapeziumvorm waardoor maximaal zes feeders gemakkelijk kunnen worden gegroepeerd rond een extruderinlaat binnen een straal van 1,5 meter. De vier feedermodellen PLUS-S, PLUS-M, PLUS-L en PLUS-MT dekken een breed scala aan doorvoeren.

Doorvoersnelheid

De ProRate PLUS-aanvoerunits zijn geschikt voor doorvoersnelheden van 3,3 tot 4800 dm³/u, afhankelijk van het materiaal. Theoretisch kan een voersysteem met zes ProRate PLUS-L voerbakken tot 28,8 m³/u voeren op een footprint van slechts 7 m² [75 ft2]. ProRate-feeders zijn sterk gestandaardiseerd en bevatten verschillende ontwerpkenmerken om de prestaties en het gebruiksgemak te optimaliseren.

Eenvoudige toegang voor reiniging en onderhoud

Eenvoudige toegang voor reiniging en onderhoud, zelfs binnen een cluster, wordt geboden dankzij een gepatenteerd railsysteem genaamd “ProClean Rail”. ProClean Rail maakt het mogelijk om de basiseenheid naar de achterkant van de voerbak in te trekken en te draaien voor toegang tot het voergedeelte en het schroefelement terwijl de voerbak in positie wordt gehouden.

Bovendien maken de balgen en schroeven gebruik van de nieuwste magneettechnologie voor een eenvoudige maar robuuste montage. Door de magneetverbindingen kunnen deze onderdelen zonder gereedschap worden losgemaakt en wordt tegelijkertijd de benodigde houdkracht geboden voor een optimale en veilige werking.

Standaardisatie: noodvoorraad minimaal

Dankzij de hoge mate van standaardisatie van de feeders is het aantal reserveonderdelen dat nodig is voor een noodvoorraad minimaal. Veel onderdelen zijn identiek voor alle drie de modellen en kunnen als ruilonderdeel voor alle apparaten worden gebruikt.

Alle ProRate PLUS feeders zijn uitgerust met P-SFT loadcellen, met betrouwbare Smart Force Transducer enkeldraads weegtechnologie. Elke feeder is ook uitgerust met zijn eigen voorbedrade en vooraf geteste ProRate PLUS PCM-besturingsmodule. De PCM is gemonteerd op de feederstandaard, met in hoogte verstelbare positionering. De meeste feeders hebben alleen een basismotorbesturingseenheid (PCM-MD) nodig, terwijl één feeder per groep van acht is uitgerust met een geavanceerde versie met een geïntegreerde gebruikersinterface en lijnbesturingsfunctionaliteit (PCM-KD).

ATEX omgeving

ProRate PLUS-feeders en de ProFlow-activator voor stortgoederen zijn geschikt voor gebruik op locaties in ATEX omgeving met de classificatie NEC Class II, Div. 2, Groep F & G en ATEX 3D/3D (buiten/binnen).

Voorgeconfigureerde navuloplossingen voor continue materiaaltoevoer

Voor elke feedermaat zijn voorgeconfigureerde pneumatische navuloplossingen beschikbaar. Elke feeder kan worden uitgerust met een filterloze vacuümontvanger voor pellet toepassingen of een vacuümontvanger met een patroonfilter voor toepassingen waarbij er stof kan zijn dat uit de luchtleiding van het vacuümtransportsysteem moet worden gehouden.

Navuloplossingen omvatten:

  • een compact steunframe
  • niveau-indicatoren
  • vlinderkleppen
  • elektrische klemmenkasten
  • een of meer vacuümpompen indien nodig.

De Series 4 MPC-controller is ideaal voor maximaal 24 vacuümontvangers op één pomp met één back-uppomp.

Geschreven door

Logo van:Coperion K-Tron ProRate PLUS-feeders met dubbelschroef voor poederadditieven

Coperion NV

Coperion N.V. is een 100 % dochter van Coperion GmbH, de wereldwijde markt- en technologieleider voor compounderen, extruderen, materials handling, gravimetrisch doseren en bijbehorende service. Coperion is uw partner in... Lees meer