PLC of indicator voor weegsystemen: wanneer kiest u wat?

icon.highlightedarticle.dark Doseren, meten, wegen
52 bekeken 17 mei 2023
Indicator of PLC
Indicator of PLC | Foto: ABW

De keuze tussen een PLC en een weegindicator voor het aansturen van weegprocessen is afhankelijk van de complexiteit van de weegprocessen. Voor de meest voorkomende weegprocessen is een weegindicator, zoals de Rinstrum R420, voldoende. Maar voor complexere weegsystemen is een PLC de beste keuze, vanwege de uitgebreidere programmeeropties en het grotere aantal logische contacten.

De complexiteit van de weegprocessen
Bij het maken van de keuze tussen PLC en weegindicator kijkt ABW naar de gewenste functionaliteiten en de complexiteit van de weegprocessen. Wanneer een weegindicator geschikt is, is dit vaak een voordeligere optie dan een PLC, vanwege de lagere aanschaf- en inregelkosten. Als er al gebruik wordt gemaakt van een PLC, is opnieuw inregelen vaak de logische keuze bij het uitbreiden van bestaande weegprocessen.

ABW helpt bedrijven bij het vinden van de beste oplossing voor hun weegprocessen, in overleg met hun IT-specialisten. Zowel PLC’s als indicatoren kunnen worden gekoppeld aan interne netwerk- en communicatiesystemen voor optimale data-uitwisseling. Inregelen en testen gebeurt bij voorkeur op afstand, om de productieprocessen zo min mogelijk te verstoren.

De mogelijkheden
Daarnaast zijn er bedrijven die specifiek kiezen voor PLC’s vanwege de uitgebreidere mogelijkheden op het gebied van procesbewaking en -registratie. Een PLC kan bijvoorbeeld data opslaan en doorsturen naar het MES (Manufacturing Execution System) van een bedrijf. Daarbij kan een PLC tot in detail geregistreerde procesdata, zoals het aantal gewogen batches en de afwijkingen, terugsturen naar het ERP-systeem (Enterprise Resource Planning). Deze data kan vervolgens gebruikt worden voor verdere analyses of koppelingen met andere systemen. Een indicator kan deze taken ook uitvoeren, maar is daar minder geschikt voor vanwege de beperktere mogelijkheden.

Kennis en ervaring
Een ander belangrijk aspect bij de keuze voor een PLC of indicator is de kennis en ervaring van de gebruiker. Een indicator kan voor de meeste weegprocessen vrij gemakkelijk ingeregeld worden door iemand met beperkte kennis van programmeren. Voor het inregelen van een PLC is daarentegen meer specialistische kennis vereist. Dit betekent niet dat een indicator per definitie minder nauwkeurig is dan een PLC, maar wel dat de gebruiker over voldoende kennis en ervaring moet beschikken om de indicator goed te kunnen instellen en gebruiken.

PLC of indicator voor weegsystemen: wanneer kiest u wat?icon.arrow--dark

Geschreven door

ABW

ABW bekleedt een vooraanstaande positie op het gebied van professionele weegapparatuur en (geautomatiseerde) weegoplossingen. Lees meer