Munters ontvochtiging voor betere poederverwerking

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
31 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Munters ontvochtiging voor betere poederverwerking

Overal in de voedingsmiddelenindustrie waar luchttemperatuur en luchtvochtigheid essentiële procesparameters zijn, kunnen de luchtdrogers van Munters de opbrengst verhogen en tegelijk de kwaliteit van het eindproduct duurzaam verbeteren. Dat geldt ook als het gaat om de stickiness (kleverigheid) van poeders uit sproeitorens.

Article image of: Munters ontvochtiging voor betere poederverwerking

Industrieel proces: De beheersing van de drooglucht-kwaliteit bij het sproeidrogen van poeders

Een van de specialismen van Munters is de beheersing van de drooglucht-kwaliteit bij het sproeidrogen van poeders. Dit is een industrieel proces dat plaatsvindt in een metershoge sproeitoren. Bovenin de toren wordt onder hoge druk een oplossing of een suspensie van een vaste stof verneveld. De druppeltjes vallen in de toren naar beneden, tegen een opgaande stroom warme lucht in. De druppeltjes drogen aan de warme lucht die daardoor afkoelt en vochtig wordt.

Van de druppeltjes blijft een vaste stof over die als een poeder neerdwarrelt op de bodem van de sproeitoren. Dit poeder wordt nog vaak nagedroogd in een wervelbeddroger. De fijne deeltjes die met de drooglucht zijn meegevoerd, worden afgescheiden in een cycloon of stoffilter. Sproeidrogers worden onder meer ingezet voor de productie van zuivelpoeders (kindervoeding) en detergenten (wasmiddelen).

Effect van een lage of hoge vochtigheid op de procesefficiëntie en geproduceerde poeder

“De kwaliteit van het gesproeidroogde poeder hangt direct af van de hoedanigheid van de toegepaste drooglucht”, zegt Marcel van den Berghe, manager business development bij Munters. “Met name de uitgaande luchtstroom uit de sproeitoren is een bepalende factor. Zowel een te lage als te hoge vochtigheid heeft een negatief effect op de procesefficiëntie en de eigenschappen van het geproduceerde poeder. Als de uitgaande lucht te droog is, wordt het poeder stoffig, daalt de opbrengst en ontstaat een risico van verbranding. Als de lucht te nat is, wordt het poeder ‘sticky’ ofwel plakkerig en neemt de houdbaarheid ervan af. In veel gevallen is het dan niet meer voor de beoogde toepassing geschikt. Bovendien kan het poeder aankleven in procesinstallaties, wat leidt tot hoge onderhoudskosten.”

Een te laag of te hoog vochtgehalte van de proceslucht kan desastreus zijn voor de efficiency van het droogproces en de kwaliteit van het geproduceerde poeder:

Te hoge vochtigheid:
• Kwaliteitsverlies product (plakkerig)
• Kortere houdbaarheid
• Microbiële groei
• Vervuilde procesinstallaties

Te lage vochtigheid:
• Kwaliteitsverlies product (stoffig)
• Lagere opbrengst
• Hoger energieverbruik
• Verhoogd brand- en/of explosiegevaar

Sorptiedroging met Munters rotor

De machines die Munters fabriceert voor de ontvochtiging van lucht zijn gebaseerd op het principe van sorptiedroging, waarbij een droogmiddel de waterdamp uit de lucht aan zich bindt. Het hart van de machine is een gepatenteerde, langzaam draaiende rotor van gegolfd materiaal waarop zich het droogmiddel – silica-gel – bevindt. De inkomende lucht stroomt haaks door een rotorsegment en geeft daarbij zijn vocht af aan de silica-gel.

De gedroogde lucht wordt in het proces gevoerd. Het droogwiel draait langzaam door, waarbij het bevochtigde segment in een heteluchtstroom komt die de silica-gel regenereert en het vrijkomende vocht afvoert. De rotor draait weer verder door om opnieuw proceslucht te drogen.

Het Zweeds Instituut voor Voeding en Biotechnologie heeft aangetoond dat dit droogprincipe bacteriedodende en fungicide eigenschappen heeft, waarmee het een bijdrage levert aan de voedselveiligheid van een proces.

Waarom kiezen voor de Munters industriële ontvochtigers?

• Totaaloplossing klimaatbeheersing
Munters biedt een oplossing op maat voor al je vaste stoffen en poedertransportbehoeften.

• Innovatieve oplossing
Of het nu gaat om sproeidrogen, malen, mengen of doseren, onze experts helpen je met de allerbeste innovaties en engineering om je proces te optimaliseren zodat wisselingen van het weer geen probleem meer vormen.

• Meer dan 50 jaar ervaring
Als wereldleider in ontvochtiging kunnen we samen een perfecte productkwaliteit en een kostenefficiënte productie bereiken.

Munters als service partner

Met Munters als je servicepartner is de levensduur van je luchtbehandelingssysteem gegarandeerd. In welke fase van de levenscyclus je Munters-apparatuur zich ook bevindt, onze serviceoplossingen en producten garanderen een soepele werking en optimale prestaties.

Article image of: Munters ontvochtiging voor betere poederverwerking

Als expert in luchtbehandeling bieden wij ook de optie om industriële ontvochtigers van andere merken te onderhouden en je huidige systemen te upgraden naar een meer duurzame oplossing.

Heb je op korte termijn een oplossing nodig of wil je onze luchtbehandelings systemen eerst uittesten? Ontdek de Munters verhuurformule!

Geschreven door

Logo van:Munters ontvochtiging voor betere poederverwerking

Munters Benelux

Munters is een wereldwijde leider in klimaatoplossingen voor bedrijfskritische processen.Wij bieden innovatieve, efficiënte, duurzame oplossingen voor het beheersen van vochtigheid en temperatuur, het terugwinnen van energie, het behandelen van emissies en het gebruik van verdampingskoeling voor comfort, productie en milieubescherming. Lees meer