Waarom PVC-producent koos voor Nautamengers

icon.highlightedarticle.dark Mengen
457 bekeken Laatste wijziging: 3 oktober 2023
De acht Nautamengers op een rij bij PlastChem in Hardenberg
De acht Nautamengers op een rij bij PlastChem in Hardenberg | Foto: Hosokawa Micron

PlastChem, producent van PVC compounds, schafte acht Nautamengers aan voor het voormengen van verschillende poedermengsels. De mengers zorgen voor een beter eindproduct, meer productiecontinuïteit en zijn duurzaam.

tk1

Producent van PVC-compounds PlastChem uit Hardenberg ontvangt het PVC-poeder in bulk en zet het in een reeks processtappen – waaronder warm/koud mengen gevolgd door extrusie – om in de verschillende eindproducten. Enigszins ongebruikelijk voor de PVC-compoundindustrie, werkt PlastChem met een extra voormengstap vóór de warm/koudmengers en zet hiervoor Nautamengers in.

In deze stap wordt het Pvc-poeder samen met bepaalde additieven en pigmenten nauwkeurig gedoseerd om het eindproduct beter weersbestendig, UV-bestendig en slagvast te maken.

“We gebruiken een groot aantal verschillende grondstoffen, dus het vullen van de warm/koud mengers bestaat uit een groot aantal doseerstappen. Dat maakt de theoretische foutmarge relatief hoog”, legt Patrick Kok, technisch manager bij PlastChem, uit.

“Door de grondstoffen voor te mengen in een vat met een groter volume, creëren we een constante aanvoer van een zeer homogeen mengsel voor de volgende processtappen. Dit verhoogt de continuïteit van het hele proces, want zo ontstaan er minder technische problemen en productieonderbrekingen bij het doseren van de grondstoffen. We maximaliseren de uptime, terwijl we tegelijkertijd de kwaliteit van het eindproduct verbeteren.”

“Door hun conische vorm mengen de mixers ook ­perfect als ze maar gedeeltelijk gevuld zijn, dus je kunt ook kleine batches mengen”
Menno Logmans, Hosokawa Micron

Nieuwe fabriek

In 2017 besloot PlastChem een nieuwe, grotere fabriek te bouwen om zijn productiecapaciteit uit te breiden en de groeiende vraag naar verschillende soorten hard en zacht PVC bij te benen. De nieuwbouw zou bovendien aangegrepen worden om de bedrijfsvoering te verduurzamen.

Het hele ontwerp, de aankoop en de bouw van de installatie werd uitbesteed aan een systeemintegrator, behalve de voormengstap. Het aanschaffen van de mengers voor dit onderdeel van het productieproces hield PlastChem in eigen hand.

“We hebben ongelooflijk veel kennis van poedermenging in huis”, zegt Kok, “dus we waren ervan overtuigd dat we – met de juiste apparatuur – zelf tot de beste oplossing zouden kunnen komen.”

De mixers van onderaf gezien. Door hun conische vorm mengen ze ook perfect als ze maar gedeeltelijk gevuld zijn
De mixers van onderaf gezien. Door hun conische vorm mengen ze ook perfect als ze maar gedeeltelijk gevuld zijn | foto:Hosokawa Micron
tk2

Explosieveilig

Voor het leveren van de poedermengapparatuur koos PlastChem voor Hosokawa Micron. Aanvankelijk zou het gaan om vier menglijnen, maar het werden er uiteindelijk acht. De mengers moesten ook geschikt zijn voor explosiegevaarlijke producten.

Ook aan die eis voldoet de apparatuur van Hosokawa Micron. “We zijn een van de weinige apparatuurfabrikanten die een oliedam inbouwen in onze mixers, waardoor er geen gevaar bestaat op olielekken in de productzone”, vertelt Menno Logmans, area salesmanager Nederland bij Hosokawa Micron.

“En als poederverwerkingsspecialist weten we alles van het ontwerpen van apparatuur die voldoet aan de Europese ATEX-richtlijnen voor gebruik in een explosiegevaarlijke omgeving.”

Flexibile batchgroottes

PlastChem produceert PVC naar verschillend recept en in verschillende volumes. Daarom was het plan aanvankelijk om drie grote en vijf kleine pre-mixers aan te schaffen. “Maar wij konden laten zien dat het beter zou zijn om acht dezelfde Nautamengers van 6.000 liter te installeren”, zegt Logmans. “Door zijn conische vorm mengt de Nautamixer ook perfect als het vat maar voor een deel gevuld is, zodat je met zo’n grote menger ook kleine batches kunt maken. En de keuze voor acht dezelfde mengers heeft nog meer voordelen: je totale eigendomskosten gaan omlaag, omdat alle componenten precies hetzelfde zijn.”

Reinigbaarheid

Uiteraard moest de apparatuur ook goed reinigbaar zijn, omdat PlastChem geen kruisbesmetting wil tussen de verschillende soorten PVC die het bedrijf produceert. “Slimme receptplanning kan daar ook een rol in spelen”, zegt Logmans, “bijvoorbeeld door batches met lichte pigmenten vóór batches met donkere pigmenten te mengen, maar de pre-mixers moeten natuurlijk ook gewoon snel, makkelijk en grondig schoon te maken zijn. Dankzij hun trechtervorm stromen de Nautamengers door de zwaartekracht leeg. Ze zijn zo ontworpen dat je er goed bij kunt om ze schoon te maken. En ze kunnen voorzien worden van een extra gladde binnenwand van gepolijst rvs en een hygiënische mengschroef, zodat er vrijwel geen product aan de binnenkant van het vat achterblijft.”

Menno Logmans (l), area salesmanager Nederland bij Hosokawa Micron, in gesprek met Patrick Kok, ­technisch manager bij PlastChem
Menno Logmans (l), area salesmanager Nederland bij Hosokawa Micron, in gesprek met Patrick Kok, ­technisch manager bij PlastChem | foto:Hosokawa Micron
tk3

Snel verwisselbaar

Doordat de mengers zo goed te reinigen zijn, wordt er ook minder product verspild, kost het schoonmaken minder tijd en staat de apparatuur minder lang stil. De snel verwisselbare stofafdichtingen helpen hier ook bij.

“Dat lijkt misschien een detail”, zegt Logmans, “maar door de zichtbare stofafdichtingen kan de klant meteen zien of ze vervangen moeten worden zonder de machine te hoeven demonteren. En met de gemakkelijk toegankelijke verbindingsbouten is het vervangen zo gepiept.”

Kortere mengtijd

Een ander doel was om de voormengtijden te verkorten, zodat het doorvoertempo beter aansloot bij de volgende processtappen.

“We hebben daar eerst heel veel berekeningen op losgelaten, maar de mengtijden kunnen verschillen als je pellets of poeders mengt, dus daarom zijn we in de praktijk gaan testen”, legt Logmans uit.

Hosokawa Micron heeft daarom in zijn testcentrum in Doetinchem in het bijzijn PlastChem een reeks demonstratietesten uitgevoerd.

“Door de testen snapten we beter hoe de homogeniteit van onze recepten tot stand kwam en hoe lang de mengtijd werkelijk was”, zegt Kok. “En het was handig om een idee te krijgen hoe de Nautamengers binnen het hele proces zouden passen.”

“We hebben de tests gedaan met een Nautamenger van 1.000 liter met verschillende mengsnelheden”, zegt Logmans, “om te kijken of de motor krachtig genoeg was om de hogere mengsnelheid aan te kunnen. Dat bleek het geval. Vervolgens heeft het PlastChem-team hun eigen homogeniteitstesten uitgevoerd en daaruit bleek dat de mengkwaliteit goed was en sneller werd bereikt dan ze in eerste instantie hadden verwacht.”

“Reinigbaarheid en ­onderhoudsvriendelijkheid ­speelde ook een rol in onze ­beslissing”
Patrick Kok, PlastChem

Projectuitdagingen

Uiteindelijk plaatste PlastChem een order voor acht Nautamengers van 6.000 liter, type 60-MFC-45. “Dat de mengers zo onderhoudsvriendelijk zijn en weinig service nodig hebben, speelde ook een rol in onze beslissing”, zegt Kok.

“En we vonden het fijn dat de apparatuur in Nederland gebouwd wordt. Dat houdt de lijntjes kort.” Logistiek was dit project een uitdaging voor Hosokawa Micron.

Logmans: “In onze fabriek in Doetinchem hebben we ruimte om vijf machines van dit formaat tegelijk te assembleren. We hebben dat opgelost door de mixers in batches te produceren en te leveren. Zo wisten we alle acht mixers toch tijdig te leveren en op locatie te testen.”

Duurzaamheid

PlastChems nieuwe productie- en opslagfaciliteit van 40.000 m² is nu twee jaar in gebruik. “Door het 28 meter hoge ontwerp hebben we een verticale productielijn kunnen bouwen. Die is extreem zuinig, maar ook schoon, veilig en energiebesparend”, zegt Kok.

Ook bij de eindproducten ligt de focus op duurzaamheid. “Binnenkort installeren we nieuwe apparatuur voor twee lijnen waarmee we kunststoffen uit natuurlijke materialen zoals graan kunnen maken. En we werken aan recyclingtechnieken om PVC-producten die klanten aan ons teruggeleverd hebben om te zetten in granulaat. We zijn ook bezig met post-consumer PVC-recycling, maar dat is bijzonder uitdagend vanwege de grote diversiteit aan producten, en de problemen met de verontreiniging van dat materiaal.”

Article image of: Waarom PVC-producent koos voor Nautamengers

PlastChem

PlastChem, gevestigd in Hardenberg, ­produceert jaarlijks ongeveer 60.000 ton hoogwaardige PVC-verbindingen voor ­allerlei industriële sectoren in Europa. De verschillende soorten PVC worden ­gebruikt voor buizen en hulpstukken, kozijnen, wandbekleding en vloeren. PlastChem is marktleider in vinylplaten. Het bedrijf ontwikkelt daarnaast op klantvraag ­speciale verbindingen met speciale ­eigenschappen zoals schuim, hittebestendigheid of ­brandwerendheid.

Explosieveilige apparaten: aan welke regels moeten ze voldoen?

Europese ATEX-regelsicon.arrow--dark
Profile picture of Mischa Hoyinck

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark