De papier-, pulp- en kartonindustrie is een energie-intensieve sector met een hoog waterverbruik. Om één vel A4-papier te maken, is gemiddeld zo’n 10 liter water nodig. En alhoewel de ecologische voetafdruk per geproduceerde ton papier al met 40% is verminderd vergeleken met 1990, zijn verbeteringen volgens de sector nog steeds zeer welkom. Ook stoom speelt een belangrijke rol bij de verschillende stappen binnen het productieproces; van de grootschalige aanmaak van pulp tot de realisatie van het eindproduct.
Stoom hergebruiken
Hoe kun je binnen de papier- en pulpindustrie water en energie besparen? Ten eerste door het optimaal hergebruiken van stoom. Als voorbeeld neem ik het droogproces: Dit is het duurste gedeelte van de procesinstallatie in de papierfabriek. Ten eerste omdat de droogpartij veel plaats in beslag neemt, en ten tweede omdat de productie van de stoom die nodig is om het papier te drogen, enorm veel energie kost. Om een voorbeeld te geven; het droogproces van de vezels kost 25% van het totale gebruik aan warmte en 20% van de elektriciteit.
Ik las dat Smurfit Kappa hun CO2-uitstoot terugbrengt door het hergebruik van stoom. Met het systeem dat ze hiervoor gebruiken, is bij de papierfabriek in Roermond al ruim 4.000 ton minder CO2 uitgestoten.
Drukverschiltransmitters inzetten
Om het droogproces nog energiezuiniger te maken, kunnen er druktransmitters worden ingezet die de druk tussen het inlaat- en uitlaatkanaal continu monitoren. Op basis van het drukverschil kun je de warmteoverdracht optimaliseren en de droogsnelheid maximaliseren.
Dit zal resulteren in een hogere productie en een lager energieverbruik per geproduceerde meter papier.
Één transmitter, meerdere meetbereiken
De IDP10S van Schneider Electric is een robuuste en geavanceerde drukverschiltransmitter die ingezet kan worden in het papierproductieproces. Deze drukverschiltransmitters zijn standaard SIL2-gecertificeerd en meten een drukverschil met een nauwkeurigheid van 0,05% van de gemeten waarde.
Door de speciale FoxCal-technologie heeft één transmitter maar liefst 11 kalibratiecurves in een drukbereik van 0-414 bar. Hierdoor kan hetzelfde model drukverschiltransmitter worden ingezet voor meerdere meetbereiken, zonder verlies van nauwkeurigheid. Het grote voordeel hiervan is dat papierfabrikanten niet langer voor meerdere drukbereiken diverse transmitters op voorraad hoeven te houden als er verschillende drukken in een proces voorkomen. Hierdoor bespaar je aanzienlijk op je voorraadkosten.
Handige opties zijn de geel en rood gekleurde ringen waarmee in de fabriek eenvoudig kleurcoderingen kunnen worden aangebracht voor bijvoorbeeld SIL-classificaties.
Klimaatdoelen
De papierbranche heeft dus de ambitie een milieuvriendelijke bedrijfstak te zijn, en hecht daarom veel belang aan een verantwoord energieverbruik. De sector committeert zich aan het nationale klimaatakkoord uit 2019 en de emissiereductiedoelstellingen die hierin zijn opgenomen: 49 procent CO2-reductie in 2030, 95 procent reductie in 2050 (ten opzichte van 1990).
De Nederlandse papier- en kartonindustrie is dan ook structureel bezig duurzamer en innovatiever te worden. Dat het continu monitoren van de druk tussen het inlaat- en uitlaatkanaal hieraan kan bijdragen, is een goede zaak.
Meer informatie