Piekuren tijdens Solids Antwerpen 2024 lagen tussen 11:00 en 14:00 uur. Het evenement trok met zo’n 1.600 belangstellenden uit de procesindustrie zo’n honderd bezoekers meer dan in ’22. | Foto: Foodnote
Solids Antwerpen 2024, iets compacter van opzet dan editie ’22, wist opnieuw de nodige vertrouwde bezoekers naar Antwerpen Expo te trekken. Een echte netwerkbeurs als ontmoetingsplek tussen industrie en leveranciers, en leveranciers onderling, bij het gezamenlijk realiseren van complexe projecten.
De trend naar kleinere stands, en dus ook een compactere beurs, is overal in beursland te zien, zo ook tijdens Solids Antwerpen 2024. Trok de eerste post-corona editie in 2022 zo’n 1.500 bezoekers, dit keer waren het er 1.600. De 120 exposanten spraken van voldoende ‘leads’ waarmee het voor iedereen een prima beurs was. De volgende Solids Antwerpen staat gepland voor 2026. Wie zo lang niet wil wachten en benieuwd is naar de laatste ontwikkelingen in de droge procesindustrie, kan in 2025 op 1 en 2 oktober terecht bij Solids Rotterdam in Ahoy.
Geen AI, wel monitoring
Kunstmatige intelligentie was geen topic in Antwerpen. Leveranciers zijn nog niet klaar voor AI, zo bleek bij navraag. Beter gezegd: zijn er niet echt mee bezig. Wel worden steeds meer systemen uitgerust met sensoren die de status van de apparatuur meten.
Een veel gemeten parameter is temperatuur. Loopt die op strategische gekozen posities op, dan kan dat bijvoorbeeld wijzen op een lager dat gesmeerd moet worden of defect is. Belangrijk in het kader van voorspellend onderhoud. Het uitrusten van apparatuur met monitoringsystemen is dus in opkomst.
Wel gaat het om standalone oplossingen die alleen werken met apparatuur en machines van een bepaald merk. Merkgebonden toepassingen dus, waar integrale ‘open source’ oplossingen eigenlijk gewenst zijn voor het integraal bewaken van diverse assets in de fabriek via één (software)platform.
Transtech Ontstoffingstechniek lanceerde het ‘Filter Condition System Status’,
een systeem dat de actuele bedrijfscondities van de gehele filterinstallatie overzichtelijk op een rijtje zet. Zo is direct te zien hoe de vlag erbij hangt qua uitstoot en/of reststofemissie. Het is mogelijk diverse sensoren te koppelen aan de intelligente FCSS-regelaar. Cruciale parameters zijn zo continu te volgen.
| foto: FOODNote
Smartpowder-Flex is een robotiseringsoplossing om volautomatisch kleine hoeveelheden poeders of granulaten aan charges te kunnen toevoegen. Dit is hygiënischer, nauwkeuriger, sneller en flexibeler dan dit soort arbeidsintensieve taken door medewerkers te laten doen. Deze door Sacchi ontwikkelde technologie, getoond bij Engisol, is bij uitstek geschikt voor delicate processen bij droge en vloeibare applicaties in de voedingsmiddelensector en biotechnologie. | foto: Foodnote
Voor wie zoekt naar technisch textiel voor diverse filterklassen en luchtstroomvolumes kon bij Solids Antwerpen bij verschillende leveranciers terecht, waaronder Lampe Technical Textiles. Getoond filterexemplaar wordt met de hand gemaakt in het eigen naaiatelier in Friesland. | foto: Foodnote
Te zien bij TBMA België was deze hygiënisch vormgegeven sluis die eenvoudig uit elkaar te halen is voor snelle batch-wisselingen. Hij is goed toegankelijk door de conische loop, en sluit tegelijk in de vergrendelde stand perfect af. Zowel de doorval- (DT) als doorblaasversie (BT) hebben een taps toelopende rotor en huis. Die kunnen daardoor nooit in contact met elkaar komen tijdens het openen of sluiten van de sluis. | foto: Foodnote
Bovendien kan de rotor wanneer hij is uitgetrokken soepel worden gedraaid, zodat hij gemakkelijk kan worden gereinigd. Het getoonde model behoort tot de DCSR-2T USDA Dairy Accepted en EHEDG-conforme doseersluizen. | foto: Foodnote
Ter promotie van de Rotterdam Processing Week, met als hoogtepunt de beurs Solids Rotterdam (1 + 2 oktober 2025), deelde Patrick de Bondt (event marketeer bij Easyfairs) aan alle leveranciers deze Rotterdammertjes uit. | foto: Foodnote
De stand van Gericke. Het Zwitserse familiebedrijf greep Solids Antwerpen aan om
het 130-jarig bestaan en ruim een eeuw technische innovatie in de verwerking van poeders kracht bij te zetten.
| foto: Foodnote