Conische menger mengt 25.000 liter in 12 minuten

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
47 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Conische menger mengt 25.000 liter in 12 minuten

Heilig Mixing Technology bouwde een conische menger die 25 duizend liter in 12 minuten kan mengen. Verstelbare sproeiers voegen vloeistof toe tijdens het mengen. De menger is een factor 10 energiezuiniger dan andere mengers.

Tekst: Mischa Hoyinck | Fotografie: Heilig Mixing Technology

Eind 2020 maakte Heilig Mixing Technology voor een klant een V-Mix 28.000 PLW-menger met een nuttig volume van zo’n 25.000 liter. Alle productcontactdelen – mengschroef, uitloop, deksels en ketel – zijn van roestvaststaal. De rest van de onderdelen – zwaaiarm, aandrijving en brugconstructie – zijn van gecoat staal. De klant zocht een mengoplossing die aan drie eisen moest voldoen: snel een homogene mix opleveren, vloeistoffen kunnen toevoegen tijdens het mengen, en bestaan uit onderdelen die in een bestaand gebouw door een deur en gangen naar binnen konden.

Article image of: Conische menger mengt 25.000 liter in 12 minuten

Concreet wilde de klant een batch van 25.000 liter binnen 12 minuten homogeen kunnen mengen. Conische mengers hebben de naam langzaam te zijn, maar Heilig Mixing Technology bewees het tegendeel door onder meer de diameter van de mengschroef te vergroten. Met een mengschroef van 600 mm haalde de menger de gewenste snelheid. En dat zonder de mengnauwkeurigheid en de productvriendelijkheid te verminderen. Voordeel is bovendien zijn energiezuinigheid: hij gebruikt maar ongeveer 2W per kilo product; een fractie van wat andere soorten mengers gebruiken. Een verticale lintmenger verbruikt bijvoorbeeld wel 20W per kilo.

Verstelbare sproeiers

Het toevoegen van vloeistof tijdens het mengen gebeurt niet op vaste punten, via gaten in het deksel, maar met verstelbare sproeiers. Het nadeel van inspuiten is namelijk dat de vloeistof ofwel direct op het mengsel komt, waardoor er plassen en klontjes kunnen ontstaan, ofwel op de zwaaiarm belandt, die dan door aankleving van het product kan gaan vervuilen. Toevoegen via één of meer verstelbare sproeiers is veel effectiever. De vloeistof wordt dan door de aandrijving van de menger heen naar een sproeibuis direct onder de zwaaiarm geleid. Van daaruit wordt de vloeistof met sproeiers, waarvan de sproeihoek en sproeirichting verstelbaar zijn, gelijkmatig door het mengsel verdeeld.

Afmetingen onderdelen

De enorme menger (diameter 5,5 meter, hoogte 7,5 meter) moest in een bestaand gebouw worden geïnstalleerd. Geen enkel onderdeel kon breder zijn dan 3 meter, omdat het door de bestaande deur en gangen moest passen. De mengketel is om die reden twee keer horizontaal en twee keer verticaal verdeeld. Dat betekende een extra uitdaging om de ketel bij de montage rond te houden. Het rond houden, dat wil zeggen het zorgen voor een uniforme diameter (constante afstand tussen de ketelwand en de mengschroef) is essentieel voor het producttransport en de mengnauwkeurigheid. Afwijkingen zorgen voor een minder nauwkeurige menging.

Inbedrijfname

Nadat de klant de menger had goedgekeurd – wat vanwege de corona-beperkingen op afstand gebeurde via gedetailleerd beeld- en videomateriaal van het proefdraaien – werd de V-Mix 28.000 PLW gedemonteerd en naar de klant getransporteerd. De montage van de menger bij de klant is onder het toeziend oog van Heilig uitgevoerd en probleemloos afgerond, waarna hij succesvol in bedrijf is genomen. ●

Heilig

• Heilig Mixing Technology ontwerpt, bouwt en installeert conische mengers. Naast nieuwe silo-, conische-, verticale lint- en paddelmengers van 3 tot 100.000 liter levert Heilig ook gereviseerde machines. Overige diensten zijn inspectie, onderhoud en optimalisering van mengers.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark