Uit onderzoek dat Proces Media dit najaar heeft laten uitvoeren kwam naar voren dat energietransitie en biomassa opkomende zoekwoorden zijn in onze sector. Je zou dus kunnen concluderen dat er veel gezocht wordt naar technische oplossingen om als procesindustrie te gaan voldoen aan de almaar strenger worden klimaateisen. Lees: het terugdringen van emissies. Die moeten echt fors terug en wel met tientallen procenten in acht jaar tijd. ‘De uitstoot van broeikasgassen moet in 2030 met 55 procent omlaag vergeleken met 1990. En in 2050 moet Europa zelfs klimaatneutraal zijn, als onderdeel van de Green Deal’, zoals Astrid van Ballegoy van Hitma in haar column in dit nummer beschrijft.
Dat zijn forse reducties voor een sector die grootverbruiker is in energie en bovendien met machineparken zit die soms wel tientallen jaren meegaan. Die vervang je niet even door een ‘groen alternatief’ – als dat al op de markt is, en betaalbaar is. De honger naar informatie over thema’s als ‘energietransitie’ en ‘biomassa’ laat wel zien dat er een toenemende interesse is in alternatieven voor bijvoorbeeld energieopwekking met gas, afvangen van CO2, of afstappen van fossiele brandstoffen als energiebron of bouwsteen.
We waren als uitgever dan ook blij met de mooie opkomst tijdens de ‘Ronde Tafel Duurzaamheid’ die we tijdens de voorbije ‘Solids Rotterdam’ en ‘Pumps & Valves’ samen met Easyfairs organiseerden. Afgevaardigden van de droge en natte procesindustrie broederlijk naast elkaar. In het theater alle stoelen bezet, een aandachtig publiek. Op het podium aan elkaar gewaagde sprekers van Dinnissen, Gorman-Rupp, Hosokawa Micron en Van Beek Schroeftransport. Alle vier zijn ze bezig met het ontwikkelen van technologieën die de procesindustrie duurzamer moeten maken. Dinnissen heeft bijvoorbeeld zijn hele productieproces klimaatneutraal gemaakt en heeft een geavanceerde methode ontwikkeld om installaties op locatie per video te begeleiden.
Scheelt heel veel vlieguren. Gorman-Rupp zet in op het geschikt maken van zijn pomptechnieken voor duurzame brandstoffen, waardoor de pompen tot wel 90% minder broeikasgassen uitstoten. Hosokawa Micron weet het energiegebruik in bijvoorbeeld energieverslindende drogers fors terug te dringen door op hogere temperaturen te drogen; dan volstaat een kleinere installatie die per saldo een lagere ecologische voetafdruk heeft. Van Beek heeft zijn fabrieksdak vol met zonnepanelen gelegd, maar is ook sterk in energiezuinig ontwerp en het reviseren van oudere apparatuur, zodat die niet op de schroothoop belandt, maar nog jaren meekan alsof het nieuwe installaties betreft. Circulariteit is hier het motto in het machineontwerp.
Er zullen in korte tijd nu stappen gezet moeten worden om de uitstoot in te dammen, tijd om af te wachten is er eigenlijk niet. Toch, aan de reacties in de zaal af te lezen, waren veel bedrijven daar nog niet écht mee bezig. Ik kon me niet aan de indruk onttrekken dat er nog weinig beweging zit in het tot uitvoering brengen van de energietransitie. Te lang wachten – en 2030 is al snel – gaat straks betekenen dat er halsoverkop ingegrepen moet worden in bedrijfsprocessen. Zou ik niet doen. Laat u daarom inspireren door onze rondetafelsprekers (pag. 8 van dit nummer), en lees wat u nú al kunt doen. ●
Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur