Aandachtspunten bij industrieel wegen van poeders tijdens afvulprocessen

icon.highlightedarticle.dark Doseren, meten, wegen
40 bekeken 17 mei 2023
ATEX weegoplossingen
ATEX weegoplossingen | Foto: ABW

Bij het mengen van hoge verhoudingen ethanol en water is het algemeen bekend dat er ontbrandingsgevaar bestaat bij contact met een ontstekingsbron. Minder bekend is echter dat dit risico ook speelt bij droge, poederachtige stoffen die bij industriële processen worden gebruikt en door machines worden geleid. Bij het wegen en afvullen van poederachtige substanties is waakzaamheid geboden vanwege de opbouw van statische energie (en het explosiegevaar dat daaruit volgt).

Herken de gevaren
We kennen allemaal de verhalen van (stof)explosies in graansilo’s en bij veevoederbedrijven, waarvan de gevolgen zeer ingrijpend kunnen zijn. Het zijn ogenschijnlijk onschuldige locaties waar men niet direct explosiegevaar verwacht, maar niets is minder waar. Dit risico speelt ook bij andere industriële processen, zoals het afvullen van poederachtige stoffen en plastic granulaat. Wanneer er potentiële ontstekingsbronnen aanwezig zijn, zoals vonken afkomstig van elektronische componenten in weegsystemen, kunnen opstuivende stofdeeltjes in combinatie met ongunstige luchtverhoudingen een explosie veroorzaken.

Werk veiliger met ATEX
Om het risico op explosies te verminderen, is het belangrijk om potentiële ontstekingsbronnen te beveiligen. Een bewezen beveiligingsmethode is het automatisch deactiveren van weeg- en afvulelektronica bij detectie van gevaar. Ook de constructie van de weeginstallatie speelt een belangrijke rol. Om aantoonbaar veilig te zijn voor gebruik in explosiegevaarlijke omgevingen, moet de installatie zijn voorzien van een ATEX-certificaat dat overeenkomt met de geldende gevarenzone-indeling van de locatie. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een verhoogd risico op gasexplosies (ATEX-zones 0, 1 en 2) en stofexplosies (ATEX-zones 20, 21 en 22).

Alle productie-, afvul- en weegapparatuur en onderliggende componenten die zich binnen een ATEX-zonering bevinden, moeten voldoen aan de ATEX-zone-certificering. Dit geldt echter niet voor onderdelen buiten de ATEX-zone, zoals volgdisplays in aangrenzende ruimtes (waarvoor de bedrading is doorgetrokken).

Hoe weet ik of mijn weegschaal voldoet aan de eisen?
Hoe kunt u er zeker van zijn dat uw weeginstallatie op de juiste manier is geproduceerd en voldoet aan de ATEX-regelgeving? De volgende zaken dienen in orde te zijn:

  1. Het meegeleverde ATEX-certificaat dat conformiteit met de geldende ATEX-norm aangeeft;
  2. Het zichtbare Ex-logo op de weegapparatuur, dat aangeeft dat het apparaat explosiebeveiligd is (met de E als Epsilon-teken, uitgevoerd in een zeskant).

Weegoplossingen voor gebruik in explosiegevaarlijke ruimtes
ABW levert uiteenlopende weegsystemen, -componenten en -randapparatuur voor gebruik in explosiegevaarlijke ruimtes. Meer weten? Ga dan naar de website van ABW.

ATEX weegoplossingen icon.arrow--dark

Geschreven door

ABW

ABW bekleedt een vooraanstaande positie op het gebied van professionele weegapparatuur en (geautomatiseerde) weegoplossingen. Lees meer