Zachte zeeftechniek voor meelwormen

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Zachte zeeftechniek voor meelwormen

Rhewum heeft een zeeftechniek ontwikkeld om volwassen meelwormen te scheiden van hun voedselsubstraat en van de te kleine, opgroeiende dieren. Een speciaal gecoat gaas dat rechtstreeks van onder wordt aangeslagen, zorgt ervoor dat de dieren niet worden platgedrukt en in verschillende zeefstappen gesorteerd worden in 3 verschillende groottes.

Meelwormen worden steeds vaker geaccepteerd als eiwitbron en als klimaatvriendelijk alternatief voor vlees. Meelwormen en andere insecten zijn een bron van hoogwaardige eiwitten, en het kweken en fokken ervan is veel klimaatvriendelijker dan van grote landbouwhuisdieren. Daardoor winnen meelwormen gestaag aan belang als onderdeel van een duurzaam voedingspatroon.

De wormen worden in grote boerderijen van ei tot larve gekweekt. Het scheiden van de volwassen wormen van hun voedselsubstraat en van de te kleine, opgroeiende dieren, is een complexe stap in de productie.

De dieren mogen niet worden platgedrukt of aan hoge versnellingen worden blootgesteld, maar aan de andere kant moet je ze wel laten opspringen, en meelwormen hebben de neiging om zich actief vast te houden aan het zeefgaas. RHEWUM pakte deze problemen aan door samen met enkele wetenschappelijke experts een nieuwe efficiënte screeningsprocedure te ontwikkelen die zo diervriendelijk mogelijk is.

De nieuwe zeefmachine die speciaal voor de vele meelwormenbedrijven is ontworpen en gebouwd is uitgerust met een speciaal gecoat gaas dat rechtstreeks van onder wordt aangeslagen. In verschillende stappen worden de meelwormen voorzichtig gescheiden van hun voedselsubstraat en gesorteerd in drie verschillende groottecategorieën.

Dit maakt het mogelijk om te jonge wormpjes opnieuw in hun leefgebied uit te zetten tot ze de gewenste grootte hebben bereikt.

Naast deze speciale zeefmachines, worden andere RHEWUM zeeflijnen ingezet om via verschillende stappen bijproducten van het substraat voor verdere verwerking of voor hergebruik te scheiden.

Deze diervriendelijke en tegelijkertijd zeer efficiënte technologie is geschikt voor het verwerken van de enorme hoeveelheid meelwormen die in grote meelwormenbedrijven worden gekweekt.

De eerste machines zijn geproduceerd en gaan de industrie helpen bij het produceren van klimaatvriendelijke eiwitten.

Geschreven door

Logo van:Zachte zeeftechniek voor meelwormen

Eskens Process Solutions B.V.

Eskens Process Solutions vertegenwoordigt in de Benelux een aantal Duitse en Zwitserse machinefabrikanten. U kan bij Eskens terecht voor al uw vragen over de producten die ze vertegenwoordigen, het organiseren... Lees meer