Vlamdetectie voor 24/7 brandveiligheid in stroopwafelfabriek

85 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Vlamdetectie voor 24/7 brandveiligheid in stroopwafelfabriek

Voor een bedrijfszekere productie heeft Biscuit International zijn state-of-the-art stroopwafelbaklijn in Tilburg voorzien van een automatisch vlamdetectiesysteem. Detectie over een brede golflengte betekent sneller ingrijpen en blusnozzles beperken de waterschade.

Tekst: Pieter van den Brand | Fotografie: Marco Vellinga

Gedreven geeft manager operations improvement Peter van den Broek van Biscuit International een rondleiding langs de stroopwafelbaklijn in de fabriek in Tilburg. Van den Broek, al zo’n dertig jaar werkzaam in de industriële wafelbakkerij, is verantwoordelijk voor de uiteenlopende range van producten van de vestigingen in Nederland en één in Duitsland. Zijn focus ligt hierbij op het verbeteren van productiecapaciteit en rendement voor de hele keten van grondstof tot eindproduct.

Article image of: Vlamdetectie voor 24/7 brandveiligheid in stroopwafelfabriek

Groeimarkt

Het Franse concern heeft in ons land drie vestigingen waar meerdere stroopwafelbaklijnen staan. De baklijn in Tilburg bij Banketgroep is een van de paradepaardjes. De state-of-the-art productielijn is onlangs gemoderniseerd met vernuftige inpaktechnieken. “De markt voor stroopwafels is groeiende”, vertelt Van den Broek. “In de VS is dit oer-Hollandse product voor bij de koffie een regelrechte hype. Vandaar dat we flink investeren in onze productielijnen.” De Nederlandse tak van Biscuit International produceert jaarlijks miljoenen stroopwafels, die het bedrijf zowel onder private label als in het huismerksegment van de bekende supermarktketens verkoopt. Een voorbeeld in de supermarktschappen is het merk ‘Kanjers’ in blauw-witte verpakking.

Article image of: Vlamdetectie voor 24/7 brandveiligheid in stroopwafelfabriek
“We hebben nu 24/7 ­controle op de ­brandveiligheid”
Peter van den Broek, Biscuit International

Vergelijkbare baklijnen

Technisch gezien zijn de stroopwafelbaklijnen van het bedrijf vergelijkbaar, wijst Van den Broek naar de brede transportband waar in hoog tempo verse stroopwafels over passeren. De koekwafels worden geplet en gebakken in een oven op 180-200 °C, middendoor gesneden, waarna beide helften door robotgestuurde wafelijzers kort worden gescheiden, een laag stroop krijgen, en weer op elkaar belanden. Daarna worden de stroopwafels op maat gesneden. Na de koeltoren gaan de wafels verder naar de inpaklijn. De hogecapaciteitslijn in Tilburg produceert zo in een uur duizenden stroopwafels. “We hebben hier een uiterst soepel en efficiënt productieproces ingericht”, zegt Van den Broek.

Vlamdetectie

Onmisbaar voor de bedrijfszekere productie van stroopwafels in de fabriek is een geautomatiseerd vlamdetectiesysteem. Van den Broek legt uit: “In een risico-analyse kwam naar voren dat we wel een jaar uit de running kunnen zijn, als een lijn door brand uitvalt. Zoveel tijd is er nodig om een productielijn weer op te bouwen. Daarom hebben we in deze baklijn een detectie- en blussysteem geïntegreerd.” Een van de risico’s, schetst Van den Broek, is dat niet alle koekdeeltjes loskomen van de wafelijzers en weer richting de oven gaan. Verder worden de wafelijzers schoon geborsteld, waarbij frictie kan ontstaan, maar ook koekdeeltjes naar beneden kunnen vallen en omhoog naar de afzuiginstallatie worden gezogen. De koekresten kunnen oververhit raken en ontsteken. “Je wilt absoluut niet dat zoiets gaat escaleren”, zegt Van Den Broek. “We hebben nu 24/7 controle op de brandveiligheid en dat reduceert het risico op een brand aanzienlijk, wat onze bedrijfszekerheid dus sterk vergroot”, verduidelijkt hij.

“Een mist van waterdamp blust het verhitte deel direct. Daarmee is de kans op productieverlies minimaal”
Peter van den Broek, Biscuit International

Vlamdetectoren

Het bedrijf koos voor het detectie- en blus­systeem van VDL Industrial Products. “Zij hadden niet alleen een goed onderbouwd verhaal, maar boden ook het juiste systeem voor deze specifieke productielijn”, zegt Van den Broek. Op de stroopwafelbaklijn zijn bij de uitloop van de oven en aan de onder- en bovenzijde van de lijn vlamdetectoren geplaatst. “Bij een melding wordt enkel de zone rond de gedetecteerde hete koekdeeltjes geblust. Het systeem verspreidt een mist van waterdamp die het verhitte deel direct blust. Daarmee is de kans op productieverlies minimaal”, licht hij toe. “Het systeem is intelligent en herkent niet alleen vonken en vlammen, maar ook hete deeltjes en onderdelen, en dat heel snel. Ook door bijvoorbeeld mechanische slijtage en schurende onderdelen in de installatie kan ongewenste hitte ontstaan. We kunnen er in een heel vroeg stadium bij zijn.”

Brede golflengte

De vlamdetectoren in het industriële detectie- en blussysteem van VDL Industrial Products (afkomstig van de Zweedse fabrikant Firefly) detecteren hitte op basis van de combinatie van ultraviolet (UV) en infrarood (IR). In tegenstelling tot conventionele detectoren opereert dit type detector over een bredere golflengte. Dat maakt snelle detectie van eventuele ontstekingen mogelijk. Bij droge stoffen, denk aan warme koekresten, is een korte reactietijd immers cruciaal. Bij de hogecapaciteitslijn voor stroopwafels in Tilburg is het systeem zo ingesteld dat het detecteert op de combinatie van ontstekingstemperatuur en energieniveau. Dus niet alleen de procestemperatuur is bepalend voor een ontsteking, maar ook de minieme warme koekdeeltjes zelf, die veel energie bevatten en in korte tijd oververhit kunnen raken. In deze hete deeltjes schuilt een veel groter risico op een ­ontsteking dan bij een gemiddelde slagvonk tijdens het productieproces. De detectoren zijn niet alleen boven en onder de proceslijn en bij de uitloop van de oven geplaatst, maar ook in de leiding van de afzuiginstallatie na de ventilator. In dit deel van de afzuiginstallatie kunnen koekdeeltjes toch nog tot ontsteking komen door de overmaat aan aangezogen warme lucht. De detectie in de afzuigleiding bestaat uit slechts één detector die de volledige oppervlakte van de buis controleert.

“We zouden wel een jaar uit de running zijn als een lijn door brand uitvalt”
Peter van den Broek, Biscuit International
Article image of: Vlamdetectie voor 24/7 brandveiligheid in stroopwafelfabriek

Blusnozzles

Naast de geavanceerde detectoren is het systeem voorzien van een groot aantal watermist-blusnozzles, die bij activatie van het systeem een fijne watermist verspreiden. De blusnozzles creëren een watermist over een breed oppervlak, die de ontsteking met een verstikkend volume van waterdruppels dooft en tegelijkertijd een koelend effect genereert. Het blussysteem is in staat om met een minieme hoeveelheid water effectief in te grijpen en de nevenschade zo klein mogelijk te houden. Conventionele blussystemen voor dit soort toepassingen gebruiken meer water gedurende een langere periode, wat meer waterschade geeft. De blusnozzles zijn om de 120 graden gemonteerd en kunnen zo de volledige afzuigleiding besproeien. Ze zijn gemonteerd met een snelkoppeling zodat ze gemakkelijk zijn te reinigen en te testen. ●

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark