Tru-Trac stuurrol: eenvoudig en onderhoudsvrij

icon.highlightedarticle.dark Onderhoud
81 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Tru-Trac stuurrol: eenvoudig en onderhoudsvrij

Bij veel transportbandinstallaties is scheefloop een bron van ergernis en veelal een veroorzaker van kostbaar productieverlies en gevolgschade. Het sturen van transportbanden is voor veel systemen een tijdrovende en vaak terugkomend probleem.

Om schade en productieverlies te voorkomen heeft Rema Tip Top TSN ’s werelds beste stuursysteem in haar programma: de Tru-Trac stuurrol, een eenvoudig en onderhoudsvrije stuurrol die zelfs op de meest complexe transportbanden heeft bewezen de oplossing te zijn ter voorkoming van scheefloop.

Scheefloop heeft een aantal ingrijpende problemen tot gevolg:

* Mors en vervuiling
Mors en vervuiling met als gevolg ook productieprijs leiden vaak tot een aanzienlijke kostenpost. De vervuiling moet vaak handmatig worden opgeruimd en de vervuilde installatie heeft schade aan de transportband en rollen tot gevolg.

* Schade aan de transportband, trogstellen, rollen en het transportbandframe
Indien de transportband door scheefloop het frame raakt, dan zal de transportband in eerste instantie het frame bij aanloop doorsnijden. Deze framebeschadiging zal tot gevolg hebben dat de zijkant van de band op den duur ook wordt beschadigd met kostbare reparaties van zowel de transportband als het bandframe tot gevolg.

* Niet gepland stilstand en productieverlies
Indien scheefloop niet tijdig wordt gecorrigeerd, leidt bandschade en vervuiling tot onverwachte en niet geplande stilstand. Bij geïntegreerde productieprocessen heeft dit veelal een algehele stilstand tot gevolg met ingrijpende financiële consequenties. Om het probleem op korte termijn op te lossen wordt vaak gekozen voor geïmproviseerde oplossingen om de transportband uit de scheefloop te krijgen.

Deze oplossingen bestaan vaak uit het plaatsen van dwangrollen en stuursystemen die de band dwingen om tegen de scheefloop in te gaan. Dit heeft vaak desastreuze gevolgen voor zowel de transportband als de componenten.

De beste en bewezen oplossing voor scheefloopproblemen is het plaatsen van Tru-Trac stuurrollen. De Tru-Trac stuurrollen corrigeren de scheefloop direct en zorgen ervoor dat de transportband in zowel het bovenpart als onderpart in het midden van de installatie loopt.

Tru-Trac stuurrollen kunnen snel en eenvoudig worden gemonteerd zonder verdere aanpassingen aan de installatie. Zij bewijzen dagelijks hun nut in zeer uiteenlopende installaties met bandbreedtes tot 2.500 mm en snelheden tot 9 meter per seconde. De Tru-Trac stuurrollen werken ook bij transportinstallaties waarbij de band twee draairichtingen heeft.

Voor zware toepassingen kan worden gekozen voor een met rubber bekleed stuurrol of extra slijtvast polyurethaan. Rema Tip Top TSN heeft Tru-Trac Heavy Duty Dual Return stuursystemen geleverd aan en gemonteerd bij één van de grootste bruinkoolmijnen in Duitsland voor een installatie met 2.500 mm brede staalkoordtransportbanden met twee draairichtingen en een bandsnelheid van 8 meter per seconde.

Geschreven door

REMA TIP TOP TSN

REMA TIP TOP TSN is toonaangevend leverancier van rubberen- en kunststof transportbanden, transportband componenten en slijtage oppervlakte bescherming en heeft een uitstekend 24/7 Service en Onderhoud programma voor elke transportbandinstallatie.. Lees meer