Testdata liegen niet, doe er je voordeel mee!

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Testdata liegen niet, doe er je voordeel mee!

Testen voorkomt problemen met (maatwerk) schroeftransporteurs. Van Beek stelt proefondervindelijk vast of het unieke product van de klant gaaf door de gekozen schroeftransporteur komt.

Testen, testen en nog eens testen. Voor de één saaie materie, maar wij als test engineers worden hier juist heel blij van! Onze creatieve geest werkt dag in dag uit als het neerkomt op het ontwikkelen van ­testmethoden en -apparatuur. Cruciaal om het ambachtelijk maatwerk, waar Van Beek bekend om staat, voor iedere klant te finetunen. Zelfs testen kunnen we klantspecifiek maken. De ene schroeftransporteur is tenslotte de andere niet en ieder te transporteren materiaal is uniek. Wist je bijvoorbeeld dat er meer dan 400 verschillende soorten suiker bestaan?

De verschillende uitgedachte testscenario’s leveren niet alleen een berg data op, maar testen zorgt soms ook voor hilarische momenten. ­Helemaal als het voor ons vreemde producten betreft, waarvan het loopgedrag vooraf onbekend is. Zo testten we ooit isolatiemateriaal dat er aan de andere kant van de schroef als een dikke sliert pasta weer uitkwam. Soms is een operatie gelukt, maar is de patiënt overleden. Maar daarom testen we tenslotte ook, toch? We testen immers om te zorgen dat we de meest optimale schroeftransporteur ontwikkelen, die het product met liefde behandelt. Vliegas verandert door thixotroop gedrag in olifantendrollen en laat de machine vastlopen, maar stukjes kipfilet en hamreepjes daarentegen komen ongeschonden uit een doseerschroef.

Bij Van Beek gaat testen dan ook veel verder dan alleen het bepalen van het stortgewicht of het berekenen van het benodigd ­motorvermogen. ­Gelukkig zien steeds meer klanten het belang van vooraf testen in, ondanks dat het proces extra tijd kost. Want wie wil nu niet een probleem vooraf tackelen? En zo onnodige vertraging, hoge kosten, een storing t­ijdens het productieproces of een modificatie van een op maat gemaakte schroeftransporteur voorkomen? Niemand wil een machine aanschaffen, waarvan achteraf blijkt dat het getransporteerde product niet geschikt is voor de schroeftransporteur. Zeker niet als dit vooraf bepaald had ­kunnen worden. Testdata liegen niet, doe er je voordeel mee!

________________________________________________

Michiel van Mourik (45) en Daan Mulder (22)
R&D en test engineers, Van Beek

Geschreven door

Logo van:Testdata liegen niet, doe er je voordeel mee!

Van Beek

Van Beek uit Drunen is de specialist op het gebied van hoogwaardige roestvaststalen schroeftransportsystemen en levert deze wereldwijd met name aan de chemische-, farmaceutische-, milieu- en voedingsmiddelenindustrie. Van Beek ontwerpt... Lees meer