Robot voor Galahad zakkenleegmachine

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
70 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023

Stortgoed wordt nog op grote schaal verpakt in zakken, terwijl de markt vaak wat anders vraagt. Met een Galahad zakkensnij/leegmachine kan eenvoudig worden omgepakt van zakken naar Big-Bags, Octabins, bulktrucks of bulkopslag. TBMA levert de Galahad nu ook met een robot voor volautomatische toevoer.

Value Added Logistics
Value Added Logistics (VAL) is het creëren van een hogere toegevoegde waarde in de logistieke keten. Veel transportbedrijven bieden dan naast het vervoer ook bijvoorbeeld het verpakken, wegen en labelen van producten aan. Dat is ook aan de orde in de bulkindustrie: droge stortgoederen worden veelal in bulk getransporteerd. Van kunststof tot titaniumdioxide, van zetmeel tot suiker en van cement tot carbon black.

Voor een bekende logistieke dienstverlener in Marseille, die vooral werkzaam is in de (petro)chemische industrie, heeft TBMA een installatie gebouwd voor het snel en direct beladen van bulktrucks. Een robot plaatst zakken van 25kg emulsie PVC poeder op een transportband, die de zakken naar een Galahad volautomatische zakkensnij- en -leegmachine brengt. Hierdoor kan door één operator een 20ton truck in minder dan twee uur beladen worden.

Robottechnologie met beeldsensor
De operator plaatst twee volle pallets met zakken bij het oppikpunt van de robot en start de lijn. De robot is uitgerust met een beeldsensor om de exacte positie van de pallet en de zakken te bepalen. De verkregen coördinaten worden gebruikt voor het aansturen van de robotarm waarmee de zakken op de transportband worden gelegd. Hierdoor zijn ook minder goed gestapelde of verschoven pallets probleemloos te verwerken. De robot en de transportband zijn afgeschermd voor de veiligheid van de operator.

Met behulp van een speciale vacuümtechnologie worden de zakken een voor een opgetild en op de band gelegd. Deze vacuümtechniek zorgt er bovendien voor dat de zakken stevig aangezogen worden, waardoor er weinig uitval is. De transportband voert daarna de zakken in de Galahad machine, waar ze opengesneden en geleegd worden. Het product wordt gezeefd en via een beladingsbalg met een stofdichte aansluiting in de truck geladen. De lege zakken worden vervolgens gecomprimeerd en afgevoerd. Als de eerste pallet leeg is, gaat de robot automatisch naar de tweede pallet. De operator kan dan de lege pallet door een volle vervangen.

Single-head of multi-head
Kostenbesparing en regelgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden leiden steeds meer tot robotisering van zware werkzaamheden. De Galahad machine kan hiervoor eenvoudig uitgebreid worden met een robot voor een volautomatische toevoer van de zakken. Dat geldt in de meeste gevallen ook voor reeds bestaande machines.

De robot kan uitgevoerd worden met een single-head of multi-head. De single-head pakt 1 zak van 25 kg tegelijk en heeft een maximale capaciteit van 500 zakken c.q. 12,5 ton per uur. De multi-head kan een complete laag van 5 zakken in een keer oppakken. Hierdoor is een capaciteit van 1.000 zakken c.q. 25 ton/uur mogelijk. In beide gevallen geldt dat het complete systeem door één persoon bediend kan worden, waardoor de ROI zeer interessant is.

Website TBMA icon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Robot voor Galahad zakkenleegmachine

TBMA Europe BV | TBMA België BV

Solutions beyond Bulk Handling TBMA heeft meer dan een halve eeuw ervaring in stortgoedtechniek en procesengineering. Onze componenten en systemen voor de verwerking van droge, vaste stoffen zijn in procesinstallaties over de hele wereld... Lees meer