Reactoren en drogers voor hoge temperatuur processen

icon.highlightedarticle.dark hulpmiddelen
72 bekeken 10 maart 2024
BHS Sonthofen HT Reactor
BHS Sonthofen HT Reactor | Foto: BHS Sonthofen

Ontwikkelingen in processen bij hoge temperaturen: verbetering van de productkwaliteit en vermindering van de uitstoot.

In verschillende industriële sectoren neemt de vraag naar hoge temperatuur processen toe door de voortdurende ontwikkeling van nieuwe materialen.

Traditioneel zijn droogovens en draaitrommel ovens gangbaar, maar dynamische processen in horizontale of verticale contactdrogers blijken superieur te zijn in termen van productkwaliteit, energie-efficiëntie en emissiereductie.

Industrieën die betrokken zijn bij de verwerking van mineralen, de recycling van batterijen en fotovoltaïsche cellen en de pyrolyse van biomassa zijn sterk afhankelijk van processen bij hoge temperaturen. Deze processen moeten voldoen aan strikte normen voor productkwaliteit, doorvoer, emissiereductie en optimaal gebruik van energie en hulpbronnen.

Historisch gezien werden thermofysische en thermochemische processen zoals verbranding, calcineren, thermisch kraken, vergassen en smelten uitgevoerd in verschillende technische installaties zoals ovens en draaiovens, waarbij aanzienlijke energie werd verbruikt en vaak de productkwaliteit in gevaar kwam.

Daarentegen zorgt het dynamische proces van contactdrogen, mogelijk gemaakt door de reactoren en hoge temperatuur drogers van BHS-Sonthofen voor een efficiëntere behandeling van filterkoeken, slib en bulkmaterialen.

Contactdrogen bereikt verwarmingstemperaturen tot 650 graden, dankzij zorgvuldige berekeningen met behulp van de eindige elementenmethode en het gebruik van speciale staalsoorten die consistent hoge belastingen verdragen.

In tegenstelling tot conventionele ovens waarbij het product ongeroerd blijft, zorgt contactdrogen voor een continue homogeniteit, wat leidt tot nauwkeurige controle over de tijd en de producttemperatuur en wat uiteindelijk resulteert in een hogere productkwaliteit en minder afval.

Een uniek aspect van het dynamische proces bij contactdrogers is het continu bewegen gedurende het gehele proces, waardoor een volledig homogeen product ontstaat. Door het mengen, gecombineerd met verwarmen, wordt het verwarmingsoppervlak optimaal benut, waardoor een optimale warmteoverdracht naar het product wordt gegarandeerd en wordt voorkomen dat de temperatuur te hoog of te laag wordt. Het resultaat is verbeterde efficiëntie en nauwkeurige controle van alle parameters, cruciaal voor het handhaven van een hoge productkwaliteit.

Energie-efficiëntie is van cruciaal belang, vooral nu de energiekosten stijgen. Contactdrogen lost dit op door nauwkeurige controle over de energie-input mogelijk te maken, het warmteverlies te verminderen met het volledig gesloten, geïsoleerde systeem en onnodig contact met de omgeving te elimineren.

In tegenstelling tot open hoge temperatuur ovens minimaliseren contactdrogers de blootstelling aan ongewenste emissies voor het bedienend personeel. De geautomatiseerde vul- en losprocessen dragen verder bij aan energiebesparing en productbehoud.

Horizontale contactdrogers, de kerncomponenten van deze systemen, werken in batch- of continue modus en kunnen meerdere stappen aan, zoals mengen, verdampen en reageren. Dit elimineert de noodzaak voor aanvullende versnipperingsprocessen verderop in de keten, waardoor de activiteiten worden gestroomlijnd en de algehele efficiëntie wordt verbeterd.

De uitgebreide testmogelijkheden van BHS-Sonthofen in het eigen centrum demonstreren verder de veelzijdigheid van contactdrogen in verschillende toepassingen, zoals thermische reiniging van metalen en de productie van kathode- en anodemateriaal.

Het dynamische proces van contactdrogen blijkt veel voordelen te hebben zoals een energie-efficiënt alternatief in onderzoek, ontwikkeling en de bredere chemische en procesindustrie dat een hogere kwaliteit nastreeft en tegelijkertijd prioriteit geeft aan het milieu en het menselijk welzijn.

Geschreven door

WinProcess

WinProcess is een vertegenwoordiging van diverse ervaren leveranciers in de procesindustrie voor de Benelux Lees meer