Meettechniek maakt opslag en drogen efficiënter

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
108 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Meettechniek maakt opslag en drogen efficiënter

Bij diervoederproducent Nijsen Company optimaliseert een nieuwe valplaatweger het voorraadbeheer van de grondstoffen. Een slimme vochtmeter verbetert de grip op het droogproces.

Tekst: Pieter van den Brand | Fotografie: Marco Vellinga

Nijsen Company beschikt in zijn fabrieken in Veulen onder de rook van Venray over uiteenlopende proceslijnen voor de productie van diervoeders. Naast een traditionele droge diervoederlijn, die grondstoffen als maïs, soja en tarwe verwerkt, ontwikkelde het bedrijf vanaf de jaren negentig een procedé om levensmiddelenstromen uit de voedingsindustrie, zoals brood, koek en snoep, te recyclen.

Pellets

Kleinschalig begonnen vindt de productie inmiddels op industriële schaal plaats. “Op specificatie maken we ook hier basis-ingrediënten voor diervoeder van”, wijst directeur John Geurts op de brede stroom langwerpige zo’n zes millimeter lang korrels die over de band van een van de proceslijnen gaan. “De ingrediënten uit de levensmiddelenindustrie zijn voor ons een grondstof. Het zijn eersteklas voedingsstoffen die voor menselijke consumptie bestemd zijn. Dit is de beste kwaliteit granen, oliën en vetten die je kunt gebruiken.”

Geheim

“We zijn erin geslaagd al deze uiteenlopende hoogwaardige stromen tot een consistent kwaliteitsproduct te verwerken”, zegt Geurts trots. “Voor de hanteerbaarheid maken we er een pellet van.” Over het productieproces zelf wil Geurts zo min mogelijk kwijt. “Dat is het geheim van de smid. Er zijn heel veel bedrijven die graag willen weten hoe wij dit doen.” De basisprocesinstallaties zijn omgeven door maal- en menglijnen, naast een veertigtal silo’s waarin de grondstoffen worden gebufferd.

Valplaatweger

Meten en wegen worden voor het bedrijf steeds belangrijker. De ingebruikname van een nieuw automatiseringssysteem was aanleiding voor Nijsen om in de processen en bij het innamepunt voor de grondstoffen extra meettechnologie in te bouwen. Bij de grondstofinname heeft het bedrijf sinds kort een Multiflowside-valplaatweger (MFS) in gebruik. Trucks rijden af en aan met nieuwe grondstoffen.

“We wilden bij het brengstation een goed inzicht krijgen in de exacte tonnages die richting de silo’s gaan”, vertelt hoofd technische projecten Paul van den Munckhof. “Hiervoor hadden we helemaal niets op dit vlak. De enige ruwe data die we hadden, kwamen van de weegbrug waar de vrachtwagens overheen gaan.” Met de MFS wil Nijsen zijn voorraadbeheer optimaliseren. Ook is het bedrijf in staat grondstoffenstromen zo nog beter te traceren.

Bij de grondstoffen die Nijsen verwerkt, spelen geen factoren als stofgevoeligheid (ATEX) en risico op aanhechting of brugvorming in leidingen en installaties. Dat laatste zou een negatief effect hebben op een goede valplaatweging.

“De meetafwijkingen zijn minimaal, ongeacht de grondstof die we bufferen”
Paul van den Munckhof, Nijsen
Article image of: Meettechniek maakt opslag en drogen efficiënter
Article image of: Meettechniek maakt opslag en drogen efficiënter

Bijzondere eisen

Aan de valplaatweging worden bijzondere eisen gesteld. Er moeten immers telkens andere grondstoffen worden gewogen. “We hadden een apparaat nodig dat nauwelijks gevoelig is voor veranderingen in de dichtheid of korrelgrootte van de grondstof. Een gewone impact-flowweger voldoet niet, want die moet je kalibreren op één product met een bepaalde dichtheid of omvang. Als er dan een grondstof met andere eigenschappen in de buffering komt, dan moet je zo’n meter opnieuw kalibreren. Dat werkt bij ons niet, want we hebben hier zo’n honderd verschillende grondstoffen en er gaan vele tonnen per uur doorheen. Om ­nauwkeurig inline te kunnen meten, is een valplaatweger de beste optie.”

Nauwkeurig

Met dit type MFS van leverancier Dosco is Nijsen in staat op een constante volumestroom te meten, ook bij steeds wisselende grondstoffenstromen. “De weger meet op enkele tientallen kilo’s af wat er aan grondstof naar de silo gaat en is zo nauwkeurig genoeg voor het doel waarvoor we hem willen gebruiken. Of we nou maïs, bietenpulp of een andere grondstof meten, we zitten altijd goed. De afwijkingen zijn minimaal, ongeacht de grondstof die we bufferen. We zijn weer een stukje slimmer geworden”, zegt Van den Munckhof.

“Nu we het vochtgehalte realtime kunnen meten, kunnen we droger optimaal instellen”
Paul van den Munckhof, Nijsen

Vochtmeting

Aan het begin van de voedselrecyclinglijn zijn grote machines in bedrijf die de verpakte levensmiddelen efficiënt van hun plastic ‘jasje’ ontdoen. De nutriëntenrijke stromen ondergaan een uitgebreid proces van malen, zeven en persen tot er een vochtig deeggranulaat ontstaat. Aan het eind van dit proces worden de pellets gedroogd. Vlak voor de stroom pellets de droogoven ingaat, vindt voortaan een vochtmeting plaats.

De stroom vochtige pellets gaat vlak onder een stalen bak door waarin hightech sensoren van het Litronic-FMS-meetsysteem van Liebherr zijn verwerkt, eveneens geleverd door Dosco. Deze sensor meet tot centimeters diep in de laag pellets continu het exacte vochtpercentage. “Ons product is door het verwerkingsproces al vrij homogeen van samenstelling, maar het vochtgehalte wisselt”, legt Van den Munckhof uit. “We willen het droogproces beter kunnen sturen en beheersen. Hoe nauwkeuriger we het vochtgehalte kunnen vaststellen, des te beter we de droger in kunnen stellen. We kunnen het vochtgehalte nu realtime meten, terwijl de productstroom doorloopt, zodat de droger optimaal zijn werk kan doen. Zo kunnen we ons productieproces verder verfijnen en preciezer afstellen.” ●

________________________________________________

Multiflowslide mikt puur op massa

Sinds de introductie van de Multiflowslide-valplaatweger (MFS) in 2010 heeft Dosco zo’n honderd apparaten afgezet in de procesindustrie in Nederland. Door de ontwikkeling van nieuwe elektronica is de nauwkeurigheid van de MFS, die direct in de materiaalstroom meet, verder verbeterd. De valplaatweger – ook wel centriputaalweger genoemd – meet de impact van stortgoed over een cirkelvormige weegplaat in het systeem. Op de valplaat wordt het materiaal van richting veranderd. Met een loadcell wordt de middelpuntzoekende kracht gemeten. Deze kracht is recht evenredig met de massa­stroom. De impact wordt naar de bijbehorende elektronica omgezet, die de productstroom in kilogrammen per uur plus de gepasseerde hoeveelheid presenteert op het bedieningsdisplay. De Multi­flowslide is bij uitstek geschikt voor het meten van vrij stromende, niet klevende ­materialen, zoals kunststofkorrels, granen en goed lopende poeders. Mocht het product een lichte neiging ­hebben om zich af te zetten, dan kunnen in de valplaatweger luchtsproeiers worden geïntegreerd. Deze ­zorgen voor een elektronisch gestuurde, automatische reiniging van het meetpad. Volume is de belangrijkste parameter voor de valplaatweging, niet het gewicht van de stof die er doorheen gaat. De MFS van Dosco kan een bulkdichtheid van 0,03 tot 4,5 kg/l aan in capaciteiten van 0,5 tot 300 m3/uur. De valplaatweger bij Nijsen/Granico heeft een capaciteit van 150 m3/uur. De lijst van droge bulkgoederen die succesvol met de MFS kunnen worden gemeten, is inmiddels indrukwekkend, van koffiebonen tot houtsnippers en PET-granulaat.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark