PreZero opent sorteerinstallatie voor bouw- en sloopafval

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
59 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: PreZero opent sorteerinstallatie voor bouw- en sloopafval

In Groningen is eind 2022 bij afvalverwerker en recyclingbedrijf PreZero een hypermoderne sorteerinstallatie voor gemengd bouw- en sloopafval in gebruik genomen met een capaciteit van 160.000 ton per jaar. Met de opbrengst kunnen bouw- en verhardingsmaterialen en ijzerproducten worden gemaakt. De unit biedt extra sorteermogelijkheden van diverse houtkwaliteiten.

Dat maakt het mogelijk om 20% meer hout terug te winnen voor toepassingen in nieuwe producten, zoals spaanplaat. De installatie is uitgerust met onder meer optische infrarood scheiders, non-ferro scheiders en nieuwe zeeftechnieken. De optische scheiders kunnen gemengde reststromen hout herkennen in de afvalstroom. Vervolgens worden deze houtdelen met perslucht van andere materialen gescheiden en verder gesorteerd tot een voor de spaanplaatindustrie geschikte kwaliteit.

Optische scheiders dienen ook om de kwaliteit van het puin te verbeteren voor gebruik in de wegenbouw en verwerking in beton. Verder kunnen de non-ferro metalen en zand na het sorteerproces hergebruikt worden. Vanwege de toepassing van nieuwe CO2-besparende sorteertechnieken heeft het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat dit project ondersteund.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark