Nieuw platform voor biomoleculen uit afval

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
35 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Nieuw platform voor biomoleculen uit afval

Het Europees door BBI-JU gefinancierde project WASTE2FUNC krijgt 6,7 miljoen euro van de EU voor de bouw van een platform voor het inzamelen van voedselafvalstromen uit de landbouw, de voedingsindustrie, supermarkten, veilingen en restaurants. De stromen kunnen dienen als grondstoffen voor de omzetting naar bioplastics en biologische oppervlakte actieve stoffen.

Aan dit project nemen 12 partners deel uit 5 landen, waaronder ondernemingen als Croda, Evonik en Ecover, onderzoeksinstituten en landbouwkoepels. De biotechnologische omzetting van afvalstromen en het verwaarden van de voedselresten tot circulaire grondstoffen moet de CO2-uitstoot met minstens 20% verminderen ten opzichte van de traditionele manier van afvalverwerking, waarbij het voedsel simpelweg wegrot of verbrand wordt.

Een belangrijke technologiepartner is het Israëlische TripleW dat al begonnen is met de productie van melkzuur in een demonstratiefabriek in het Belgische Kallo. Ook is een grote rol weggelegd voor het bedrijf Amphi-star, spinoff van de Universiteit Gent en Bio Base Europe, die een technologie voor de productie van microbiële biosurfactanten hebben ontwikkeld.

Als uit het project voldoende potentieel blijkt, is het de bedoeling een bioraffinaderij op te zetten voor de synthese van moleculaire bouwstenen voor de productie van bioplastics, cosmetica, persoonlijke verzorgingsmiddelen en biologische wasmiddelen.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark