IFE Benelux, Hoving Holland en Indaver ontwikkelen innovatief compost nabewerkingsproces

icon.highlightedarticle.dark Zeeftechnologie
218 bekeken Laatste wijziging: 6 juli 2023
Innovatief compost nabewerkingsproces
Innovatief compost nabewerkingsproces | Foto: TBK Group
Article image of: IFE Benelux, Hoving Holland en Indaver ontwikkelen innovatief compost nabewerkingsproces
IFE Benelux | Foto: TBK Group
Article image of: IFE Benelux, Hoving Holland en Indaver ontwikkelen innovatief compost nabewerkingsproces
IFE Benelux | Foto: TBK Group

Een nieuwe, innovatieve manier van nabewerken van uitgecomposteerd groente-, fruit- en tuinafval (gft) tot hoogwaardige eindproducten met een beperkte impact op natuur en milieu. Het klinkt, in een tijd waar de landbouwsector zwaar onder druk staat, bijna te mooi om waar te zijn. Toch wisten IFE Benelux, Hoving Holland en de industriële afvalverwerker en compostproducent Indaver Nederland gezamenlijk een duurzame, circulaire en toekomstbestendige oplossing te ontwikkelen, die nieuw perspectief biedt voor boeren.

Restfractie

“We willen een gft-afvalstroom circulair verwerken, zodat de geproduceerde compost terug de voedselketen in kan als meststof”, zegt Robert de Letter, manager assets en projecten bij Indaver Nederland. “Na het composteringsproces blijft er een mengelmoes over van gecomposteerd en niet-gecomposteerd materiaal. Voorheen ging de niet-gecomposteerde restfractie grotendeels terug het proces in, gemengd met vers gft-afval. Maar de afgelopen jaren hebben we de vervuiling van het aangeleverde gft steeds verder zien toenemen, terwijl de kwaliteitseisen voor de geproduceerde compost steeds strenger worden.

Vervuilingspercentage gft

Daarom wordt het steeds belangrijker om de vervuiling vroegtijdig uit het verwerkingsproces te verwijderen.” Hoewel er geen wettelijke eis is wat betreft toegestane vervuilingspercentages van gft, hanteren gemeenten volgens De Letter standaard 5 procent. Indaver daarentegen pleit voor een vervuilingspercentage van gft van 1 à 2 procent, een percentage gelijkend aan de in de ons omringende landen. “Dat vraagt om inspanning van zowel gemeenten als burgers. Door te investeren in de nieuwste technieken zorgen wij er vervolgens voor dat er zuivere compost kan worden geproduceerd, die voldoet aan de strengste eisen van het keurmerk Keurcompost”, aldus De Letter.

Circulaire speler

Indaver heeft sinds de oprichting begin jaren 90 een ware transitie ondergaan. Het van origine Vlaamse bedrijf begon als een eindstation voor industriële afvalverwerking, maar heeft zich de afgelopen jaren getransformeerd tot een volwaardige speler binnen de keten, die de circulaire economie omarmt. In augustus 2021 brandde de nabewerkingsinstallatie bij Indaver Compost in Europoort Rotterdam volledig af en was het bedrijf genoodzaakt al bestaande uitbreidingsplannen radicaal te wijzigen.

Herbruikbare biomassafractie

Het bleek een geluk bij een ongeluk. De Letter: “We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om van de nood een deugd te maken en gekozen voor een volledig nieuwe installatie. Indaver heeft een nieuw concept bedacht om, naast schone compost, ook een herbruikbare biomassafractie te produceren. In een bestaande installatie is het behelpen, passen, meten en moet je concessies doen. Nu konden we alles helemaal opnieuw opbouwen. We zijn op zoek gegaan naar partners die dit concept voor ons konden realiseren.”

Zeefmachine

Terwijl de afvalverwerker tijdelijk machines inzette om het productieproces doorgang te laten vinden, vond het bedrijf in IFE Benelux en Hoving Holland twee betrouwbare partners om het enorm grote project binnen zes maanden vorm te geven. Gevolg? De implementatie van twee splinternieuwe zeefmachines die, anders dan de oude zeeftrommels, operationeel veiliger, overzichtelijker en onderhoudsvriendelijker zijn.

Het voorzeven gebeurt op een IFE 3D zeefmachine. Deze is voorzien van verschillende zeefmaten om zo drie fracties te zeven, waarna de tussenfractie op de IFE Trisomat spanwellezeef komt om de compostfractie uit te zeven. Daarnaast beschikt de nieuwe opstelling over IFE-magneetbanden voor een optimale ontijzering. Wijnand van de Vendel, mede-eigenaar van IFE Benelux, onderdeel van TBK Group: “De mogelijkheid voor ons om innovatief te denken, was absoluut aanwezig. De machine, zoals vermeld in de aanvraagspecificatie, is goed, maar wij vonden dat het beter kon. Als IFE Benelux willen we meedenken, doordenken en opvallen. Wij zijn overtuigd van de kennis, die we voor de gevraagde toepassingstechnieken in huis hebben en merkten al snel dat Indaver hiervoor openstond. Er was vrijwel direct sprake van vertrouwen en wederzijds respect. Het is een zeer gebruiksvriendelijke, onderhoudsarme installatie geworden, waarmee veel meer vervuiling uit de compost en biomassa wordt gehaald en een meer zuiver, organisch product overblijft.”

Duurzamer dankzij innovatie

Composteren is een volledig natuurlijk, biologisch proces. Indaver helpt Moeder Natuur door heel veel zuurstof door het organisch materiaal te blazen. Tijdens het afbraakproces komt veel energie vrij waardoor vocht verdampt, ziektekiemen en restzaden worden gedood, en een (voedsel)veilig product overblijft. Bertjan Meems, projectleider bij Hoving Holland, wist het door Indaver bedachte concept om biomassa te scheiden van stenen en overige vervuiling technisch uit te werken: “Voor dit project hebben we nieuwe technieken toegepast in combinatie met bestaande technieken. Zo zorgen innovatief gekoppelde transportbandsystemen ervoor dat zoveel mogelijk plastic bovenop de compost terechtkomt, waarna het eenvoudig met behulp van een combinatie van tril- en afzuigtechniek wordt verwijderd.”

Net als Van de Vendel is ook Meems trots op het gerealiseerde project, met als extra verduurzaamheidsslag biomassa en kwalitatief betere compost tot gevolg. “Tegenwoordig moet je elkaar opzoeken om tot de beste technieken te komen en als je daarin goede partners treft, kom je tot het beste resultaat!”

Toekomstproof

De Letter is zeer enthousiast over het nieuwe, innovatieve nabewerkingsproces dat resulteert in betere compost, minder residu en biomassa van gegarandeerde kwaliteit, ook voor de toekomst: “Anders dan voorheen kunnen we de productie nu afstellen op een zuivere retourfractie, om opnieuw in het composteringsproces te worden gebracht. Het grove materiaal gaat niet meer terug het proces in, maar wordt wel ontdaan van plastic en steentjes. Zo maken we biomassa van wat eerst een residustroom was. Het was een enorm groot project om te doen en het partnership met IFE Benelux en Hoving Holland was daarin zeer positief. We hebben echt profijt gehad van de goede samenwerking, ook tijdens het voortraject waarin we onze eisen en wensen aangaven. En als het dan uiteindelijk gebouwd wordt en het doet vervolgens ook wat je ervan verwacht had, dat is wel ontzettend gaaf. Dat geeft echt een wow-gevoel!”

Geschreven door

Logo van:IFE Benelux, Hoving Holland en Indaver ontwikkelen innovatief compost nabewerkingsproces

TBK Group BV

De TBK Group is een toonaangevende groep van bedrijven dat sinds 1956 innovatieve oplossingen biedt voor bedrijven in de mineral processing, mijnbouw, bulk handling en recycling. Organisaties binnen deze sectoren... Lees meer