Welke gevolgen heeft de Omgevingswet voor de procesindustrie? | Foto: Adobe Stock
De nieuwe Omgevingswet raakt ook de procesindustrie met nieuwe regels voor activiteiten, vergunningen en bouwwerken. Wat zijn de belangrijkste gevolgen?
tk1 Welke regels gelden er voor activiteiten en vergunningen?
Elk bedrijf dat activiteiten uitvoert die de leefomgeving beïnvloeden, is vergunningsplichtig. Bij bedrijven in de procesindustrie is vaak sprake van een milieubelastende activiteit, een lozingsactiviteit voor lozen op het oppervlaktewater of zuiveringstechnisch werk of op het riool en mogelijk de Natura 2000-activiteit.
Bedrijven die willen uitbreiden, nieuwbouw willen plegen of een nieuwe locatie willen openen, moeten kiezen welke activiteit – uit zo’n 280 mogelijke activiteiten – van toepassing is.
Bij bedrijven in de procesindustrie zal onder de Omgevingswet met name sprake zijn van de ‘milieubelastende activiteit’. | foto:rechtenvrij
“Als bedrijf moet je nu een vergunning aanvragen voor een technische bouwactiviteit én een vergunning voor een ruimtelijke omgevingsplanactiviteit”
Omgevingsvergunning opgeknipt
Belangrijk om te weten is dat de vroegere omgevingsvergunning is opgeknipt. Als bedrijf moet je nu een vergunning aanvragen voor een technische bouwactiviteit én een vergunning voor een ruimtelijke omgevingsplanactiviteit. Als er sprake is van een milieubelastende activiteit of een lozingsactiviteit, dan moet het bedrijf daar dus een aparte vergunning voor hebben. Vergeet je deze vergunning aan te vragen, en start je wellicht te goeder trouw met de bouw, dan kun je later worden teruggefloten. Met name bedrijven in de procesindustrie moeten hier alert op zijn.
Vergunningsvrij
Ook belangrijk om te weten is dat in de Omgevingswet veel meer activiteiten onder ‘algemene regels’ vallen. Dit betekent je geen vergunning meer aan hoeft te vragen. Je hoeft niks te doen of je kunt volstaan met een (verplichte) melding van de activiteit. Dat hangt af van het soort activiteit. Veel toeleveranciers van bedrijven in de procesindustrie zullen onder deze algemene regels vallen.
Om te controleren of je als bedrijf een vergunning nodig hebt, is er de Vergunningscheck op het digitale Omgevingsloket.
Naast de technische bouwvergunning moet je als bedrijf ook een aparte vergunning voor milieubelastende activiteiten of lozingsactiviteiten hebben. | foto:rechtenvrij
tk2 Welke regels gelden er voor bouwen?
Samen met de Omgevingswet is op 1 januari 2024 ook de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) van kracht. Het doel van deze wet is de bouwkwaliteit te verbeteren. Dit betekent dat bedrijven moeten nagaan of het bouwwerk dat zij neer willen zetten of uit willen breiden onder de Wkb valt. Dat kan in het Omgevingsloket.
Onder de Wkb geldt voor veel bouwplannen alleen een meldingsplicht, geen vergunningsplicht. Dit gaat op voor veelvoorkomende bouwtypen, zoals kleine bedrijfsgebouwen.
Meer toezicht
Nieuw is dat er tijdens de bouw meer controle is. De technische toets en de controle op bouwprojecten gaat over naar onafhankelijke, gecertificeerde kwaliteitsborgers. Het toezicht is namelijk geprivatiseerd. Wel blijven gemeenten als bevoegd gezag verantwoordelijk.
Voor veel bouwplannen geldt alleen een meldingsplicht, maar er wordt wel meer toezicht gehouden. | foto:Adobe Stock
tk3 Wanneer is participatie met de omgeving vereist?
Nieuw in de Omgevingswet is dat je als bedrijf voortaan verplicht moet aangeven bij de vergunningsaanvraag of je aan participatie met omwonenden en bedrijven in de omgeving hebt gedaan, en wat de uitkomst hiervan is. De wetgever wil bedrijven hiermee aanmoedigen om hun omgeving mee te laten praten over hun plannen. Er geldt dus geen verplichting om aan participatie te doen, maar wel om te melden of je dat gedaan hebt. Is er onvoldoende aan participatie gedaan, dan mag dat geen reden zijn om de vergunning te weigeren. Een bedrijf kan bijvoorbeeld aangeven dat het niet aan participatie heeft gedaan, en als daar geen verplichting toe was, dan is dat juridisch correct.
Verplichte participatie
Bij activiteiten die niet binnen het omgevingsplan passen en waarvoor een vergunning nodig is, kan een gemeenteraad het bedrijf verplichte participatie opleggen. Weigert het bedrijf dit, dan kan de raad ertoe overgaan de vergunningaanvraag niet te behandelen.
Participatie creëert draagvlak
Het advies van de overheid is om zoveel mogelijk aan participatie te doen en ook tijdens de uitvoering van een project te blijven terugkoppelen naar de omgeving over de voortgang. De verwachting is namelijk dat een goede participatie in het voortraject van een bouwproject of andere activiteit van een bedrijf draagvlak oplevert, wat de latere aanvraag bij de overheid kan versnellen.