Minder rattengif toegestaan

41 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Minder rattengif toegestaan

De wetgeving rondom het bestrijden van knaagdieren verandert vanaf 2023. De overheid heeft de huidige wet IPM Rattenbestrijding aangescherpt om het gebruik van chemische middelen te beperken. Ook staat erin dat professionele plaagdierbeheersingsbedrijven gecertificeerd moeten zijn. Als alternatief voor het kwistig strooien met gif is er Integrated Pest Management.

IPM betekent vooral preventie: preventieve maatregelen (voorkomen), monitoring, en habitat management. Het gebruik van chemische middelen mag pas als alle andere opties niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd. Gebruik daarvan moet beperkt, doelgericht en altijd tijdelijk zijn. IPM Rattenbeheersing is al sinds 2017 van toepassing buiten gebouwen.

Met de aangescherpte wet IPM Knaagdierbeheersing geldt dezelfde aanpak nu ook binnen. Plaagdierbeheersing staat daarom steeds meer in het teken van advies over hoe de aanwezigheid van plaagdieren, zoals ratten en muizen, voorkomen kan worden. Pas als het niet anders kan, wordt overgegaan tot bestrijding.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark