Stofoverlast is een veelvoorkomend probleem bij bedrijven in de industrie. De luchtkwaliteit is de laatste jaren steeds meer onderwerp van gesprek. Sinds de uitbraak van het coronavirus wordt er veel aandacht besteed aan fijnstof. Daarnaast horen we ook veel geluiden over CO² in de omgevingslucht vanwege milieu-issues. Stofproblemen doen zich echter al veel langer voor in productieomgevingen.
Vanwege de toenemende bewustwording en extra aandacht voor stofproblemen zijn er in Europa ook steeds meer filterbouwers ontstaan. Omdat bijna alle filterbouwers innoveren en zo compact mogelijk willen bouwen, heeft Slingerland Techniek een oplossing bedacht voor een liggende uitvoering die direct monteerbaar is in de schone lucht ruimte van de filterkast.
De ventilatoren worden al door ons voorzien van een uitblaasklep met lagering en tegengewicht. Het onderframe is speciaal ontwikkeld om eenvoudig zo te monteren, dat deze losstaat van de ventilator. Dit is een bewuste keuze, zodat eerst het frame eenvoudig kan gemonteerd worden zonder dat de ventilator in de weg zit bij montage. Vervolgens kan de ventilator eenvoudig zakken tot op het frame. De inlaat is volledig luchtdicht, waardoor een juiste sparing op het frame plaatsen het enige is dat nog voorzien moet worden.
Wat is het voordeel van ingebouwde ventilatoren?
Ingebouwde ventilatoren veroorzaken beduidend minder geluidsoverlast dan een losse ventilator opgesteld naast een filter, omdat de omkasting van de filter al redelijk wat geluid absorbeert. Als de filterbouwer daar bovenop isolatie aan de binnenzijde van de filterkast voorziet heb je een zeer geluidsarm systeem.
Hoe werken ingebouwde ventilatoren?
In de meeste gevallen worden meerdere ventilatoren in een filter geplaatst, zodat ze in een zogeheten cascade geregeld kunnen worden. Dit wil zeggen dat wanneer de installatie meer vermogen nodig heeft er een ventilator bij wordt geplaatst. Zodra er dus meer afzuigcapaciteit nodig is in de leidingen, zal dit worden opgemerkt door een druksensor. De druksensor zal vervolgens een signaal afgeven aan de elektrische kast om een extra ventilator in te schakelen. Op deze manier kan een klant optimaal energie besparen en de installatie is eenvoudig te monteren. Zo wordt de filter namelijk kant-en-klaar afgeleverd aan de klant wat de installatie flink vereenvoudigt.
Waar moet u op letten wanneer u kiest voor ingebouwde ventilatoren?
U dient ervoor te zorgen dat iedere ventilator een terugslagklep heeft op de uitblaas. Het is belangrijk dat er geen lucht kan ontsnappen via de ventilatoren die niet aan het draaien zijn. Dit wilt zeggen dat op het moment dat er een ventilator uitstaat, de klep op de uitblaas moet dichtvallen. Slingerland Techniek heeft enkele hele mooie standaardoplossingen voor bedacht.