Zeefmachines verhogen hygiëne, veiligheid en efficiëntie ­bakkerijsector

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
31 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Zeefmachines verhogen hygiëne, veiligheid en efficiëntie ­bakkerijsector

Hygiënische, ATEX-gecertificeerde zeefmachines verhogen de ­veiligheid van operators, de ­voedselveiligheid van bakkerijproducten én de ­efficiëntie van het bakkerijproces.

Tekst: Johan Lucas

De bakkerijsector is een van de grootste sectoren in de Britse voedingsindustrie. De waarde ervan wordt geschat op ongeveer £ 3,9 miljard. Van het marktaandeel is 85% in handen van fabrieksbakkerijen die meestal op hoog productieniveau draaien. Daar slijten machines, waaronder ook zeefmachines, dus snel en bij slijtage functioneren ze niet meer optimaal. Daarnaast wordt er bij zeven veel gemorst en verspild. Veel oudere zeefmachines zijn bovendien niet voorzien van de vereiste conformiteitscertificering en vaak lastig te inspecteren/reinigen.

Article image of: Zeefmachines verhogen hygiëne, veiligheid en efficiëntie ­bakkerijsector

Oplossing

Fabrikant van meng-, maal- en zeefapparatuur Kemutec heeft hiervoor een oplossing. De KEK zeefmachines van dit bedrijf zijn in elke bakkerij­productielijn in te passen. Ze zijn eenvoudig te inspecteren en te reinigen, en ATEX-gecertificeerd voor Zone 20 intern & Zone 21 extern, en voldoen aan de EU-voedselverordening (EG) nr. 1935/2004 is. Ze zijn verkrijgbaar in zeven maten, waarvan de grootste de K1350 is, met 7,5kW en 100T/uur. De zeven zijn geschikt voor uiteenlopende producten en kunnen in een bestaande productielijn worden ingepast. Elke zeefmachine kan voorzien worden van de gewenste zeefkorf: geweven nylon/rvs draad, wigprofiel en geperforeerde plaat.

Vreemde voorwerpen

De KEK zeefmachines worden vaak ingezet als controlezeven op verschillende kritische controlepunten, zoals bij silovulling, toevoer aan menglijnen, toevoer naar maalsystemen of voor de verpakkingslijn. Zo wordt voorkomen dat er vreemde voorwerpen of klonten in de producten belanden. Denk daarbij aan moeren, bouten, schroeven, insecten en draden, die op diverse plekken in de productielijn terecht zouden kunnen komen. Bakkerijen betrekken hun grondstoffen van diverse toeleveranciers, maar zijn als producent van het eindproduct verantwoordelijk voor de kwaliteit daarvan. Ze moeten garanderen dat hun eindproduct veilig is en geen vreemde voorwerpen bevat als het bij de consument op tafel staat. De KEK zeefmachines kunnen daarvoor goed ingezet worden. En ze kunnen ook gebruikt worden voor het zacht ontklonten van meel of het voorbreken van vlokken.

Druk- en vacuüm

Gewoonlijk werken zeefmachines op basis van zwaartekracht, maar Kemutec heeft ook een assortiment druk- en vacuüm-vaste zeefmachines, die speciaal zijn ontworpen voor gebruik in zowel vacuüm- als overdruk-pneumatische transportsystemen. De zeefmachines zijn hygiënisch, compact, onderhoudsarm en toegankelijk vanwege een eenzijdig gelagerde as, die daardoor volledige toegang aan één kant biedt voor onderhoud en reiniging.

Efficiëntie

De zeven van Kemutec helpen bij het verbeteren van de procesefficiëntie op de kritische controlepunten in alle bakkerijsystemen. Bij de verwerking van duizenden tonnen poeder per dag gaat normaliter tussen de 0,01% en 1% materiaal verloren door inefficiënte zeefprocessen, zeker doordat er steeds fijner gezeefd dient te worden. Een rekenvoorbeeld laat zien om hoeveel geld dit gaat:

Verwerking van 3.000 kg meel/uur @ €1,75/kg gedurende 24 uur
0,01% efficiëntieverlies = 7,2 kg/dag = €12,60 per dag
1% efficiëntieverlies= 720 kg/dag = €1.260 per dag

Een efficiënt zeefproces kan dus overduidelijk bedrijfstijd, product en aanzienlijke kosten besparen. Kemutec heeft de expertise en ervaring om de efficiëntie van bestaande processen te verbeteren, verspilling te verminderen en toch producten van de beste kwaliteit te leveren. Als bakkerijen zo efficiënt mogelijk werken, benutten ze niet alleen al hun grondstoffen, maar gebruiken ze ook minder energie. Dat is niet alleen kostenbesparend, maar ook goed voor de planeet. ●

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark