Wat is de onderste explosiegrens (LEL) en waarom is deze belangrijk voor gasdetectie?

icon.highlightedarticle.dark Bewaking
49 bekeken 27 februari 2025
Wat is de onderste explosiegrens (LEL) en waarom is deze belangrijk voor gasdetectie?
Wat is de onderste explosiegrens (LEL) en waarom is deze belangrijk voor gasdetectie? | Foto: Hitma

In de wereld van gasdetectie en explosieveiligheid komt de term LEL vaak ter sprake. Maar wat betekent dit precies en waarom is het zo belangrijk? In dit blogartikel leggen we uit wat de onderste explosiegrens (Lower Explosive Limit, LEL) inhoudt en waarom tijdige detectie van brandbare gassen essentieel is.

De onderste explosiegrens (LEL) is de minimale concentratie van een gas of damp in lucht waarbij ontbranding mogelijk is. Bij de meeste brandbare gassen ligt deze grens onder de 5 procent per volume. Dit betekent dat zelfs een kleine hoeveelheid gas al een explosierisico kan opleveren.

Voor een explosie moeten drie factoren aanwezig zijn:

  • Een brandbare stof (gas)
  • Voldoende zuurstof
  • Een ontstekingsbron

Daarnaast moet het gas zich in de juiste concentratie bevinden. Onder de LEL is het mengsel te arm om te ontbranden, terwijl boven de bovenste explosiegrens (UEL) het juist te rijk is om vlam te vatten.

Het belang van gasdetectie

Om explosiegevaar te voorkomen, detecteren gasdetectiesystemen brandbare gassen voordat ze een gevaarlijke concentratie bereiken. Daarom zijn vaste gasdetectiesystemen en draagbare gasdetectors ontworpen om alarm te slaan voordat de LEL wordt bereikt. Meestal wordt het eerste alarm ingesteld op 20 procent LEL, gevolgd door hogere drempels, zoals 40 procent LEL, zodat er tijd is om in te grijpen.

LEL en internationale normen

LEL-waarden van gassen zijn vastgelegd in diverse normen, zoals:

  • ISO 10156
  • IEC 60079

Deze normen hanteren soms verschillende LEL-waarden door variaties in meetmethodes. Zo geldt voor methaan:

  • 5 procent per volume volgens ISO 10156
  • 4,4 procent per volume volgens IEC 60079

ATEX en Europese regelgeving

Binnen Europa moeten fabrikanten en gebruikers voldoen aan de ATEX-richtlijn en werken volgens EN 61779, de Europese variant van IEC 60079. Zeker weten dat jouw gasdetectieapparatuur goed is ingesteld? Of vragen over LEL en explosieveiligheid? Informeer bij Hitma voor advies en passende oplossingen.

Bezoek de Hitma Gasdetectie-website voor meer informatie icon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Wat is de onderste explosiegrens (LEL) en waarom is deze belangrijk voor gasdetectie?

Hitma B.V.

Bij Hitma denken we graag met je mee. We begrijpen dat processen overal anders zijn. Daarom werken wij intensief samen om een technische oplossing op maat te kunnen bieden. Zo zorgen wij ervoor dat je altijd de juiste producten of service ontvangt. Lees meer