Waarom veiligheidszeven noodzakelijk zijn

Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Waarom veiligheidszeven noodzakelijk zijn

Het veiligheidszeven is wellicht een van de meest voorkomende zeefmethoden in industriële productieprocessen. Waarom deze processtap ten sterkste wordt aanbevolen en wat een goede veiligheidszeef uitmaakt, verklaren wij u onderstaand aan de hand van de herziene Engelsmann zeefmachine JEL Fix II.

Waarom veiligheidszeven?
Veiligheidszeven worden toegepast om stortgoederen van storende vreemde voorwerpen en verontreinigingen te bevrijden. Dat kunnen bijvoorbeeld kleine resten plastic of metalen onderdelen zijn, bijv. schroeven die per ongeluk in het product terecht zijn gekomen en het product kunnen verontreinigen. Ook tijdens het opensnijden van zakken verloren messen en zelfs werkhandschoenen werden al in producten gevonden. Om te waarborgen dat de eindproducten een gelijkblijvend hoge kwaliteit hebben, moeten deze vreemde voorwerpen absoluut afgescheiden worden, voordat ze in de verpakking voor de verkoop terechtkomen. Als dit niet gebeurt, dreigen de fabrikant in het ergste geval terugroepacties en imagoverlies. Maar niet alleen in het eindproduct, ook in het productieproces zelf kunnen verontreinigingen grote schade veroorzaken. Metalen voorwerpen kunnen bijvoorbeeld de gevoelige uitrusting van de machine beschadigen en dure reparaties of zelfs productieuitvallen veroorzaken. Veiligheidszeven hebben daarom vooral twee taken: ze voorkomen storingen in het productieproces en zorgen voor een gelijkblijvend hoge kwaliteit van het eindproduct.

Waar worden veiligheidszeven toegepast?
Veiligheidszeven worden toegepast op plaatsen waar verontreinigingen de veiligheid van het productieproces of de kwaliteit van het product negatief kunnen beïnvloeden. Veiligheidszeven kunnen theoretisch op elk punt in het proces worden toegepast, maar er zijn een aantal karakteristieke toepassingssituaties:

Bij de levering van de grondstoffen
Hier zorgt de veiligheidszeef ervoor dat verontreinigingen en grove deeltjes al helemaal niet in de productie terechtkomen of met de grondstoffen worden opgeslagen. Vooral biologische verontreinigingen vormen namelijk kiemen die zich snel kunnen uitbreiden en zo complete charges grondstoffen kunnen contamineren. Als de stortgoederen door middel van een tankwagen of silovoertuig worden aangeleverd, is de toepassing van een tankwagenzeef zinvol. Deze wordt gewoon in de transportleiding tussen silo en voertuig geïnstalleerd en scheidt eventueel voorhanden vreemde voorwerpen op betrouwbare wijze af.

In het productieproces
Vreemde voorwerpen kunnen niet alleen via de aangeleverde grondstoffen in het productieproces terechtkomen, ook binnen de eigen verwerkingsprocessen kunnen verontreinigingen optreden: door metalen voorwerpen die tijdens het bedrijf of tijdens onderhoudswerkzaamheden per ongeluk van de machine losraken en in de productstroom vallen of door slijtage van metalen oppervlakken of afdichtingen. Ter waarborging van de vereiste productkwaliteit worden veiligheidszeven daarom ook op verschillende punten in het productieproces ingezet, bijv. vóór de producttoevoer in de menger, de roerwerken of de tussentanks.

Vóór de verpakking van het eindproduct
Op zijn laatst voordat het product voor de verkoop wordt afgevuld of verpakt, dient te worden gewaarborgd dat het vrij is van alle ongewenste bestanddelen. Verontreinigingen die tot op dit punt niet werden ontdekt, hebben directe uitwerking op de productkwaliteit. Veiligheidszeven vormen daarom in tal van installaties een belangrijk veiligheidsanker bij de uiteindelijke kwaliteitsborging van eindproducten.

Wat maakt een goede veiligheidszeef?

Plaatsbesparende opbouw
Ook al is de functie enorm belangrijk: veiligheidszeven vormen zelden het hart van een installatie. In de meeste gevallen vormen ze slechts een noodzakelijke processtap die zo plaatsbesparend mogelijk in het productieproces moet kunnen worden geïntegreerd. Om aan deze eis te kunnen voldoen, is de JEL Fix II zeer compact opgebouwd: bij een zeefoppervlak van 0,50 m² is de complete zeeftrog slechts 27 cm hoog. Al naargelang de behoefte kan de JEL Fix II met of zonder onderstel worden uitgevoerd (desgewenst stationair of verrijdbaar). Zonder onderstel kan de rondzeef ook direct in bestaande installatiecomponenten worden geïntegreerd. Dit is met name zinvol voor Big-Bag-legingsstations of zakkenlegers voor handmatige zakaanvoer. De zeven worden in de regel direct aan de uitlaat van de legingstrechter gemonteerd, zodat de leging en het veiligheidszeven in één stap kunnen worden uitgevoerd.

Doorvoercapaciteit
De doorvoercapaciteit van een veiligheidszeefmachine moet exact afgestemd zijn op het productieproces, zodat het gezeefde product steeds in voldoende hoeveelheid en optimale hoedanigheid beschikbaar is. Om aan verschillende doorvoercapaciteiten te kunnen voldoen is de JEL Fix II verkrijgbaar in drie maten: met een zeefoppervlak van 0,07 m², 0,20 m² en 0,50 m². Dankzij de instelbare excenterschijven aan de trilmotor kan het vermogen van de zeef ook achteraf ingesteld en aan verschillende stortgoederen en producthoeveelheden aangepast worden.
Een andere factor die de doorvoercapaciteit van een zeefmachine beïnvloedt, is de neiging van een product om de zeef te verstoppen. Hierbij blijven productdeeltjes tijdens het zeven in de mazen van het zeefweefsel steken resp. vastzitten. Om te vermijden dat het zeefgaas steeds verder dichtslibt en de doorvoercapaciteit van de machine vermindert, worden speciale zeefreinigingssystemen toegepast. Bij de JEL Fix II kan hiervoor worden gekozen uit een bal-, kogel- en een ultrasone reiniging voor bijzonder fijne poeders.

Bedienbaarheid
Ook bij het veiligheidszeven speelt de handling uiteraard een belangrijke rol – de zeven moeten zo comfortabel mogelijk kunnen worden bediend. Met dit aspect is bij de ontwikkeling van de JEL Fix II rekening gehouden: de veiligheidszeef kan helemaal zonder gereedschap bediend en gedemonteerd worden. De zeefbehuizing bestaat uit een schotelvormig onderdeel en een deksel. Beide onderdelen kunnen afzonderlijk van elkaar van het onderstel worden verwijderd, bijvoorbeeld voor een zorgvuldige reiniging. Ook de vervanging van de zeef is heel eenvoudig: nadat de stergrepen zijn losgedraaid, kunnen het deksel en de inlegzeef gemakkelijk uit de zeef worden genomen.

Reiniging en hygiëne
In tal van branches worden de hygiëne-eisen aan de toegepaste uitrusting steeds strenger – veiligheidszeven vormen daarop geen uitzondering. De hoogste prioriteit bij het nieuwe ontwerp van de JEL Fix II hadden dan ook de vermijding van dode ruimten en van mogelijkheden voor de ophoping van productresten, evenals de goede toegankelijkheid van alle onderdelen. Het trilframe van de zeefmachine is volledig gemaakt van roestvrij staal en naar wens verkrijgbaar met verschillende oppervlaktebehandelingen en ruwheden. Aangezien het basisframe volledig uit ronde buizen bestaat, is het bovendien minder gevoelig voor productafzettingen en kan eenvoudiger worden gereinigd. Zelfs in de zeeftrog blijft het hygiënisch: de nieuwe profielafdichting kan dankzij de insteekbare uitvoering voor de reiniging eenvoudig verwijderd en vervolgens weer teruggeplaatst worden. Ze bestaat naar keuze uit silicone of TPE en voldoet aan de standaards van FDA en EG 1935/2004.

Conclusie
Het veiligheidszeven is een belangrijk onderdeel bij de kwaliteitsborging van tussen- en eindproducten. Exploitanten stellen in principe drie eisen aan veiligheidszeven: een schone en plaatsbesparende integratie in de installatieomgeving, een zo eenvoudig mogelijk bedrijf en onderhoud en een snelle en zorgvuldige reiniging. Met JEL Fix II biedt Engelsmann een uiterst eenvoudig en betrouwbaar concept voor veiligheidszeven dat vooral met een goede reinigbaarheid weet te overtuigen.

Meer informatieicon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Waarom veiligheidszeven noodzakelijk zijn

J. Engelsmann AG

Engelsmann AG levert hét proces voor alle soorten stortgoederen. Sinds 1873 bieden wij proces technische oplossingen voor alle soorten stortgoed. Ons leveringsprogramma omvat zeefmachines, Big Bag vul- en losinstallaties, mixers... Lees meer