Vernieuwde doseersluis nog hygiënischer en veiliger

41 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Vernieuwde doseersluis nog hygiënischer en veiliger

Gebruiksgemak, veiligheid en hygiëne spelen een sleutelrol in het ontwerp van doseersluizen. Eisen worden strenger, installaties moeten maximaal worden benut. Hoogste tijd voor een sluis die door zijn ontwerp nog sneller en beter te reinigen is.

Tekst: Pieter van den Brand | Beeld: DMN-Westinghouse

Mario Janssen en Max Café van DMN-Westinghouse hebben de afgelopen tijd met gespitste oren naar de markt geluisterd. De commercieel directeur en de manager engineering/R&D bij deze fabrikant van doseersluizen en wisselkleppen stelden een aantal belangrijke trends vast. Trends die direct een plek in de engineering en R&D van het bedrijf kregen. Als eerste het gebruiksgemak van machines.

“Een machine moet zo eenvoudig te bedienen zijn dat een operator bij wijze van spreken op zijn eerste dag in de fabriek al op basis van intuïtie een apparaat moet kunnen reinigen”, stelt Café. “Het design moet daarop gebaseerd zijn.” Nog een trend zijn de steeds strengere veiligheidseisen in de industrie, van het tegengaan van stofexplosies (ATEX-proof) tot het veilig omgaan met machines en apparatuur.

“Operators moeten zoveel mogelijk behoed worden voor het maken van fouten. Zoiets kan vingers kosten of erger. Ook dat is een toenemend aandachtspunt bij het ontwerp van machines.” Voor de configuratie van nieuwe apparaten gelden ook steeds hogere eisen, vult Café aan. “Apparatuur wordt specifiek voor één klant en voor één productietoepassing gebouwd. Je wilt voor elke klant de beste oplossing. Het maatwerk neemt toe, ook dat is absoluut een trend.”

Article image of: Vernieuwde doseersluis nog hygiënischer en veiliger
“Het maatwerk neemt toe, ook dat is absoluut een trend”
Max Café, DMN-Westinghouse

Kritische component

Voor doseersluizen gelden al deze eisen in de overtreffende trap. De doseersluis is een spil in het transportsysteem in een fabriek. Het apparaat voert de regie over silo’s en bigbag-installaties en bepaalt zo de flow van het product door het proces, uitgedrukt in aantal kuubs per uur. “Een sluis is maar een klein onderdeel, maar is kritisch voor het hele productieproces”, zegt Janssen. “Hij moet snel geïnspecteerd en gereinigd kunnen worden, al helemaal in productieprocessen waar dagelijks meerdere keren van batches wordt gewisseld. Of dat vijf of tien minuten kost, is een heel groot verschil. Per dag kan zoiets wel een uur productie schelen”, zegt Janssen.

Food en farma

DMN is met zijn doseersluizen actief in verschillende industrietakken, van de voedingsindustrie in de breedste zin des woords tot de productie van farmaceutica en hoogwaardige cosmetica. “In de food en de zuivel is het van belang dat je doseersluizen snel en volledig schoon kunt maken voor de volgende batch. Dan heb je het over poeders en granulaten, van koffie en suiker tot babymelkpoeder. In de farmacie en de productie van hoogwaardige cosmetica zijn productiestromen nog kostbaarder en de hygiënenormen nog hoger”, vertelt Janssen.

Article image of: Vernieuwde doseersluis nog hygiënischer en veiliger
Article image of: Vernieuwde doseersluis nog hygiënischer en veiliger
“Of het reinigen vijf of tien minuten kost, is een groot verschil; per dag kan het een uur productie schelen”
Mario Janssen, DMN-Westinghouse

Lange termijn

Een wezenlijk aspect waar het bedrijf bij de ontwikkeling van een nieuwe generatie doseersluizen rekening mee houdt, is de lange termijn. “We anticiperen op waar de klant over vijf tot tien jaar mee te maken krijgt”, legt Janssen uit. “Zo neemt de wereldbevolking toe en wordt er straks meer voedsel geconsumeerd. Er zijn dus meer producten nodig, zoals babymelkpoeder maar ook cosmetica en medicijnen. Kijk ook naar de effecten van Covid: we nemen allemaal een huisdier, dus de vraag naar diervoeder neemt toe en ook daar worden steeds hogere eisen aan gesteld. Over Covid gesproken, tijdens de coronaperiode zijn we al helemaal in de modus geschoten dat alles superschoon moet zijn. De standaarden gaan overal omhoog en voor reinigingsmethoden en reinigingstechnieken gelden ook alsmaar strengere normen, niet alleen vanwege de aangescherpte wetgeving. De industrie neemt zelf haar verantwoordelijkheid en voert de normen verder op. Met onze doseersluizen helpen wij de industrie aan al deze eisen te voldoen door betrouwbare en hoogwaardige apparaten te maken. We ontwikkelen en vernieuwen onze doseersluizen vooral zodat de gebruikers ervan gereed zijn voor de toekomst.” ●

Article image of: Vernieuwde doseersluis nog hygiënischer en veiliger
Article image of: Vernieuwde doseersluis nog hygiënischer en veiliger

Vernieuwde MZC-II sluis nog ­hygiënischer

• De roterende MZC-sluis voor het doseren van poeders en granulaten is zo’n 25 jaar geleden ontwikkeld door DMN-Westinghouse voor het verhogen van voedselveiligheid bij productieprocessen. Tienduizenden apparaten vonden wereldwijd een plek in de procesindustrie. In de MZC-II is een ingrijpende technische verbeterslag doorgevoerd, toegespitst op de strengere veiligheids- en hygiëne-eisen in de industrie. Zo is de doseersluis aan twee zijden te openen voor een nog grondigere reinigingsbeurt. Alle onderdelen, zoals de rotor met zijn scherpe randen en hoeken, zijn nog beter schoon te maken. Een essentiële verbetering, aldus het bedrijf, van niet alleen de hygiëne maar ook de efficiency van het productieproces. Het nieuwe ontwerp voorkomt namelijk dat er bij reinigings- of onderhoudswerk afstellingsproblemen optreden. De doseersluis is door de operator snel weer in elkaar te zetten. De MZC-II doseersluis heeft inmiddels een vol jaar onder uiteenlopende omstandigheden – frequent openen, sluiten en reinigen en uitgebreide veiligheidstests – met goed resultaat bij toonaangevende fabrikanten in onder meer de zuivelindustrie en bij de cosmeticaproductie gedraaid.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark