Vroeg opsporen knelpunten verhoogt rendement elevator

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
79 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Vroeg opsporen knelpunten verhoogt rendement elevator

Bij elevatoren is het tijdig in kaart brengen van de risico’s cruciaal voor de productstroom van bedrijven. Nauwgezette inspectie en troubleshooting lost niet alleen knelpunten op, maar realiseert ook een hoger rendement van installaties. Steeds meer gebruikers zoeken naar optimalisatie.

Tekst: Pieter van den Brand | Fotografie: Marco Vellinga

Business developer Joost Keijzer van Muller Beltex laat op zijn telefoon een video-opname zien van een elevator in bedrijf. Door een luik in de behuizing is de uitlading van de elevatorbekers te volgen. “Aangezien de elevatorband en de elevatorbekers in een gesloten behuizing zitten, is een mogelijk probleem van buitenaf visueel niet waar te nemen”, legt hij uit.

“Op zo’n video kun je de productflow zien en zo kom je veel te weten over mogelijk capaciteitsverlies of scheefloop van de band.” Keijzer: “Van de draaiende elevator maken we vertraagde opnames. De elevator in dit filmpje (zie onder) lijkt goed te functioneren, maar op een gegeven moment zie je dat er veel product terugvalt. Het wordt niet ver genoeg uitgeworpen. Dat betekent dat de elevatorbeker het product twee keer moet opgraven, voordat het in de silo valt. Met een eenvoudige aanpassing, zoals het verlagen van de uitvalplaat, kunnen we vaak al een enorme verbeterslag realiseren. Op jaarbasis kan dat vele kilowatturen aan energie schelen.”

Bewakingssystemen

De elevatorbanden en -bekers van Muller Beltex, actief in 65 landen, draaien in elevatoren van fabrieken voor het intern transport van bulkgoederen en bij de op- en overslag in onder meer havens. Om elevatoren duurzamer en veiliger te maken, heeft het bedrijf in eigen huis ATEX-gecertificeerde bewakingssystemen ontwikkeld. Een eigen applicatie maakt het daarnaast mogelijk digitaal een gedegen inspectierapport van installaties op te stellen, dat de werking en de fysieke conditie van de elevator nauwgezet in kaart brengt.

“Bedrijven willen het rendement van hun ­elevatoren zo ver ­mogelijk opvoeren”
Joost Keijzer, Muller Beltex

“De video-opnames maken het beeld compleet”, vertelt Keijzer. Na het inspectieproces gaan we op troubleshooting over om de bron van het probleem te vinden. Dat is superinteressant werk, want je speelt een soort Sherlock Holmes. Door onze expertise en jarenlange ervaring in verschillende sectoren kunnen we een passende oplossing vinden. We laten de video-opnames nadrukkelijk aan de gebruiker zelf zien, om te onderbouwen waarom we een bepaalde oplossing of advies aandragen om het betreffende knelpunt op te lossen.”

Article image of: Vroeg opsporen knelpunten verhoogt rendement elevator

Constructie

Gebruikers zoeken de oorzaak meestal bij de elevatorband, weet productmanager Danny Noordeloos, “maar vaak kunnen wij dan aantonen dat er een constructieve oorzaak is. Als elevatorbanden bijvoorbeeld gaan blaren, ligt dat veelal aan de constructie van de trommels of heeft de band te lang met onvoldoende spanning gedraaid. Ook kunnen elevatorbekers snel slijten, als ze een ander product moeten verwerken met andere eigenschappen.

Dat heeft alles te maken met de densiteit van het product. We zien vaak dat een gebruiker bij het aanpassen van een product er niet op voorbereid is dat dit ook een wijziging in het productieproces teweeg kan brengen. Een klant van ons die is gespecialiseerd in houtverwerking, ging bijvoorbeeld van kleine segmenten hout over op grotere spaanders. Daar was de bestaande ondertrommel niet op ingericht. Op basis van ons advies hebben wij de huidige kooitrommel vervangen door een vaantrommel.

Door de open constructie van spijlen kwam het product niet meer vast te zitten tussen de band en de trommel. Door deze aanpassing is het bedrijfsproces weer geoptimaliseerd en gaat de band veel langer mee. Ook hebben wij de stalen elevatorbekers vervangen door grotere kunststof bekers die beter tegen de impact van het product bestand zijn.”

Article image of: Vroeg opsporen knelpunten verhoogt rendement elevator

Continuïteit

Waarborgen van de continuïteit van de productstroom en de bedrijfszekerheid hiervan is cruciaal voor bedrijven. Dat betekent: tijdig de risico’s in kaart brengen en preventief de processen van elevatoren bewaken en monitoren, benadrukt Keijzer. “Wat wij doen is echt industrie 2.0. Een bedrijf kan zo preventief onderhoud plegen. Storingen zijn op voorhand te voorzien. Vanwege onder meer productieuitbreidingen neemt bovendien de optimalisatievraag toe. Bedrijven willen het rendement van hun elevatoren zo ver mogelijk opvoeren. Juist voor dat laatste schakelen ze ons steeds vaker in.”

________________________________________________

Nuttige tips

1. Verandering van product heeft altijd impact op de werking van de elevator. Schakel tijdig een specialist in om opstartproblemen te voorkomen.
2. Vorm en materiaalkeuze zijn cruciaal voor de werking van de elevatorbeker. Stalen elevator­bakken kunnen sneller aankleving van het product veroorzaken en zijn gevoelig voor vervorming, waardoor de capaciteit van de elevator snel achteruit gaat. Bij kunststofbakken is dit risico veel kleiner.
3. Let op de juiste kunststofkeuze. Bij verkeerde soorten kunststof kunnen elevatorbakken sneller slijten of het kan het product stuk gaan.
4. Verminder overdruk in de elevator door de beker te laten voorzien van een gatenpatroon. Dat ­optimaliseert de vulling van de elevatorbeker en verbetert de uitlading van het product. Het ­aanbrengen van gaten is precisiewerk. Het juiste patroon kan een wereld van verschil maken.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark